ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σκληρό «όχι» της Γερμανίας στις ελληνικές προτάσεις

0

Η Γερμανία απέρριψε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας, λέγοντας ότι ‘’δεν είναι μια ουσιαστική λύση’’, διότι δεν δεσμεύει την Ελλάδα ως προς την τήρηση των όρων του πακέτου διάσωσης.

Η στάση του Βερολίνου θέτει το σκηνικό για εξαιρετικά σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας αγωνίζεται να αποφύγει μια επικείμενη κρίση ρευστότητας, είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσει πιέσεις προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

Η Γερμανία έχει την ισχύ να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ η Ελλάδα παραπαίει χωρίς καμία οικονομική σανίδα σωτηρίας για την ώρα, ενδεχομένως να πιέσει ακόμα και για την έξοδο από την ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες εκλαμβάνουν την γερμανική απάντηση ως τέχνασμα και προβλέπουν μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, εν μέσω εντόνων αντιπαραθέσεων.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μια μακροσκελή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους.

‘’Η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ’’, δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση. Ενώ ο Γερμανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μεν την κλήση, αλλά δεν σχολίασε ως προς το περιεχόμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης υπέβαλε επισήμως το αίτημα της Ελλάδας μετά από ημέρες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ενώ οι Βρυξέλλες χαιρέτησαν τις προσπάθειες από την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί πάνω σε μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας και να βρει μια κοινή γραμμή πλεύσης με την Ευρώπη, οι Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι θέσεις της Ελλάδας ήταν γεμάτες κενά, και χωρίς καμία δέσμευση ως προς την τήρηση των όρων διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση δεν πληρούσε τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup και ‘’πηγαίνει προς την κατεύθυνση της χρηματοδοτικής γέφυρας χωρίς να πληροί τις απαιτήσεις του προγράμματος.’’

Ενώ ο κ. Sigmar Gabriel δήλωσε πως αυτό που προείχε ήταν το τι οικονομικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα ήταν έτοιμη να κάνει, προσθέτοντας πως ‘’η επιστολή μπορεί να είναι μόνο η αρχή των διαπραγματεύσεων’’.

Αντιδρώντας στις απαξιωτικές γερμανικές δηλώσεις η Αθήνα αμφισβήτησε ανοιχτά το κατά πόσον η Γερμανία εκφράζεται εκ μέρους όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

‘’Το Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές, ή να αποδεχθεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα’’, δήλωσε η ελληνική πλευρά. ‘’Στη συνέχεια, θα είναι σαφές ποιος θέλει να βρει μια λύση και ποιος δεν θέλει.’’

Με το πρόγραμμα διάσωσης να αναμένεται να λήξει σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χρειάζεται επειγόντως να εξασφαλίσει μια χρηματοδοτική γραμμή ώστε να κρατήσει τη χώρα εν ζωή.

Η Αθήνα ζήτησε παράταση της κύριας συμφωνίας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης με τη ζώνη του ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβει το πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία επιβάλουν. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, χωρίς να αποδεχθεί όλα τα αιτήματα για λιτότητα και επώδυνη οικονομική μεταρρύθμιση, που αποτελούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Πηγές από την ευρωζώνη δηλώνουν πως η Γερμανία ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμιστικές συμφωνίες.

Το Βερολίνο υπολογίζει στην υποστήριξη της βόρειας ευρωπαϊκής πλευράς, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, αλλά και χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα βοήθειας και δεν θέλουν η Ελλάδα να τύχει μιας πιο ήπιας αντιμετώπισης.

Αλλά στην σκληρή αυτή μάχη που δίνει η χώρα έχει και συμμάχους, όπως ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Pier Carlo Padoan, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε μια πιθανή ελληνική έξοδο.

‘’Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο’’, δήλωσε στο περιοδικό L’Espresso. ‘’Αν μια χώρα επρόκειτο να φύγει, δεν θα σημαίνει μια χώρα λιγότερη στην Ένωση, αλλά τη μετατροπή του ευρώ σε ένα μηχανισμό ο οποίος μπορεί να αναιρεθεί.»

Μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαπραγματευθεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για ανάκαμψη και ανάπτυξη που θα ενσωματώνει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως είχε λεχθεί στο Eurogroup του 2012.

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, αναμένεται να είναι το κύριο διαπραγματευτικό χαρτί. Το μόνο που μένει είναι να δούμε είναι το κατά πόσον είναι διατεθειμένη η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συμφωνία.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr