ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Οικολογική & Οικονομική διαχείριση σκουπιδιών στην Αττική – Διεθνές συνέδριο από Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ

0

Η «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» είναι το θέμα του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωση, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας, ενώ μεγάλο μέρος του συνεδρίου θα αφορά την παρουσίαση της πολύπλευρης διεθνούς εμπειρίας με παρεμβάσεις από χώρες, δήμους και κοινότητες όπως το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, την Αυστρία καθώς και από διεθνείς οργανισμούς.

Η διεξαγωγή αυτού του ανοικτού στους πολίτες, διεθνούς συνεδρίου αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση πολιτών και δήμων ενόψει της αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων και αποφασίστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά τη 2η συνεδρίασή του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Αρχής.

Πρόκειται για μια αλλαγή στην φιλοσοφία της τοπικής αυτοδιοίκησης με κατεύθυνση σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση και με έμφαση στο ρόλο των δήμων και των πολιτών, με δημόσιο έλεγχο, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης. Ενός μοντέλου διαχείρισης που θα εναρμονίζεται, μέσα από έναν ριζικά αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής (από το 2012) εθνικής νομοθεσίας.

imerida

Το συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη, 12/2, στις 10 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) με την εναρκτήρια ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου καθώς και με τους χαιρετισμούς των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χαιρετίσει ο M. Sponar, υπεύθυνος σχετικά με τη διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης: εκ μέρους της ΕΝΠΕ η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Η. Γκότσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά, Γ. Μώραλης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Θ. Σεραφίδης και η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Μ. Καραβασίλη.

Οι θεματικές του συνεδρίου 

Διαχείριση απορριμμάτων, θεσμικό πλαίσιο, υφιστάμενη κατάσταση, μέθοδοι διαχείρισης (Πέμπτη απόγευμα)

Διαχείριση απορριμμάτων: η διεθνής εμπειρία (Παρασκευή πρωί),

Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός (Παρασκευή απόγευμα)

Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο ρόλος των δήμων, θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδότηση (Σάββατο πρωί)

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης το απόγευμα το Σαββάτου καθώς και με τη διατύπωση συμπερασμάτων.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr