ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Προσαρμόζεται στις κλιματικές αλλαγές η ατμόσφαιρα

0

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ένα αυξανόμενα βροχερό και υγρό κλίμα, όπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν, οι ισχυρές καταιγίδες θα γίνουν ισχυρότερες, λόγω της υπερθέρμανσης, αλλά οι αδύναμες θα γίνουν ακόμη πιο αδύναμες.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές από το Τορόντο υποστηρίζουν πως η ατμόσφαιρα του πλανήτη θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τους κανόνες λειτουργίας μιας μηχανής καύσης. Σύμφωνα με τον Frederic Laliberte, έναν εκ των επικεφαλής της έρευνας: «Γνωρίζουμε καλά πως η υπερθέρμανση θα προκαλέσει μεγαλύτερα επίπεδα εξάτμισης των ωκεανών. Αλλά η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα θυμίζει τη λειτουργία μιας μηχανής καύσης, η οποία απαιτεί καύσιμο για να λειτουργήσει. Εξετάζοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία υπό το πρίσμα μιας μηχανής καύσης, κατορθώσαμε να βασιστούμε στους νόμους της θερμοδυναμικής και να αναλύσουμε τον τρόπο που θα άλλαζε σε συνθήκες υπερθέρμανσης».

Με αυτή τη λογική, λοιπόν, κάθε καταιγίδα συνοδεύεται κι από μια ανάλογη έκλυση θερμότητας στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να διατηρούνται. Έτσι, οι ισχυρότερες καταιγίδες θα ενισχυθούν, σε βάρος των πιο αδύναμων.

Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr