ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κόρινθος: Κλείνει ο ΧΥΤΑ Κιάτου – «Μαλώνει» τον Σταματόπουλο ο Τατούλης!

0

«Για 10 χρόνια ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργούσε χωρίς άδεια, από αύριο κλείνει, τι θα πράξει η Δημοτική αρχή;»
Μέσα σε μόλις μια φράση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης απέδωσε το προβληματικό παρελθόν αλλά και το αδιέξοδο μέλλον. Ο ΧΥΤΑ Κιάτου, ένα έργο σημαντικό για την περιοχή το οποίο όμως -όπως έχει αποκαλυφθεί- δεν έφερε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις με αποτέλεσμα να έχει «φορτωθεί» με πρόστιμα , αποτελεί παρελθόν για την Σικυώνα.

stamatopoylosΟ Δήμος καλείται να ανταποκριθεί στα απορρίμματα με άλλον τρόπο, τρόπο τον οποίον δεν έχει κατά τον Περιφερειάρχη. «Ο Δήμος Σικυωνίων είναι παντελώς ανέτοιμος να διαχειριστεί τα απορρίμματά του» δήλωσε ευθαρσώς ο Πέτρος Τατούλης από το βήμα του Περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα.

Ο ΧΥΤΑ Κιάτου, Τα πρόστιμα και η από το 2012 υπογραφή Τατούλη

Ως «χωματερή» χαρακτηρίζει η ευρωπαική επιτροπή τον ΧΥΤΑ Κιάτου στην τελευταία απόφασή της με την οποία επιδικάζεται ένα ακόμα πρόστιμο στην Ελλάδα , το τρίτο μέσα στο 2014, για το εν λόγω έργο που ξεκίνησε ως περιβαλλοντικό κατάντησε όμως επιζήμιο για τον ίδιο του το σκοπό
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ, (Δεκέμβριος 2012) η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν:
– από την οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, μη λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Κιάτου πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον,
– από την οδηγία 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, καθώς ανέχεται τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου χωρίς ισχύουσα άδεια και δίχως να διασφαλίζει ότι ο κάτοχος των αποβλήτων, ή ο φορέας εκμετάλλευσης του εν λόγω ΧΥΤΑ, έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι τα απόβλητα μπορούν να γίνουν δεκτά στον συγκεκριμένο χώρο σύμφωνα με τους όρους της άδειας,
– από την οδηγία 1999/31/ΕΚ, διότι οι ελληνικές αρχές δεν μερίμνησαν ώστε κατά τη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων ο φορέας εκμετάλλευσης να έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ελέγχου και παρακολουθήσεως.
xyt
Οι όροι λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής του Κιάτου περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση 83571 της 20ής Αυγούστου 1997, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Η διάρκεια ισχύος τους ορίστηκε στα πέντε έτη, πλην όμως οι αρμόδιες αρχές εξακολούθησαν να τους εφαρμόζουν και μετά τη λήξη της ισχύος τους, δηλαδή μετά το 2002. Στους όρους αναφέρεται ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής θα λειτουργήσει επί τουλάχιστον δεκατέσσερα έτη, δηλαδή έως το 2016.

Ο ΧΥΤΑ του Κιάτου εξυπηρετεί τους Νομούς Κορινθίας και Αργολίδας, καθώς και τους Δήμους Τρίπολης, Β. Κυνουρίας και Ν. Κυνουρίας.

Η προσφυγή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατ’ ουσίαν σε δύο χωριστές αιτιάσεις: την έλλειψη ισχύουσας άδειας λειτουργίας και τις δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν στον ΧΥΤΑ Κιάτου.
Με την απόφαση, το Δικαστήριο απορρίπτει κατ’ αρχάς το επιχείρημα της Ελλάδας ότι για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτείται συνεργασία πολλών φορέων, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλείται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής του έννομης τάξης για να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ του Κιάτου λειτουργεί χωρίς ισχύουσα άδεια από το 2002. Επίσης, βάσει της έκθεσης αυτοψίας της 31ης Ιουλίου 2012, διαπιστώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και ότι, βάσει της υπογεγραμμένης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γνωμοδοτήσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2012, παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον. Επίσης, η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την απαγόρευση της εγκατάλειψης, της απόρριψης ή της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των αποβλήτων.

xyta

About Author

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΟΡΩΤΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr