ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το πραγματικό προσόν του Βαρουφάκη, του Νίκου Σερβετά

0

Πρωτάκουσα το όνομά του πριν από τις εκλογές του 2007. Ήταν μαζί με δύο «δικούς μου» σε πάνελ της ΕΡΤ και χρεώθηκα να βρω πούθε κρατάει η σκούφια του. Έψαξα, βρήκα, ήμουν επιφυλακτικός. Από τότε τον παρακολουθώ συστηματικά, όχι διότι με έχει εντυπωσιάσει επιστημονικά. Άλλωστε οι γνώσεις μου στα οικονομικά είναι ελάχιστες, ένα εξάμηνο στις αρχές του ’80, ίσα για να καταλαβαίνω τους όρους και να μπορώ να διαβάζω κάνα βιβλίο όταν χρειάζεται.

Ο Γιάνης (δική του η ορθογραφία) Βαρουφάκης έχει κάτι που τον ξεχωρίζει από άλλα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει γαλουχηθεί σε κομματικές οργανώσεις και διαδικασίες και ως εκ τούτου έχει αναπτύξει τον τρόπο έκφρασής του τελείως διαφορετικά: δεν πλατειάζει στον λόγο του. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις έχει διατελέσει λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό πρέπει να εκληφθεί ως προσόν. Έχει μάθει να μιλάει σε αυτούς ακριβώς που απευθύνεται.

Εξηγούμαι:

Ο Βαρουφάκης λέει πρώτα αυτό που θέλει να πει και μετά το τεκμηριώνει με επιχειρήματα. Καταλαβαίνω αμέσως τι λέει και μπορώ να το αναπαράγω, είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ, μπορώ να το πω «με δικά μου λόγια». Ίσως τα τυπικά προσόντα του να είναι κατώτερα άλλων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, με σοβαρή δουλειά και διεθνή καριέρα.

Όμως, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί ή τέλος πάντων δεν είναι της παρούσης, πρώτα βάζουν το πλαίσιο, μετά αναπτύσσουν το σκεπτικό τους, και τέλος καταλήγουν στο συμπέρασμα. Με αποτέλεσμα είτε να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτό που θέλουν να πουν, σε συνθήκες τηλεοπτικής δημοκρατίας ή διαπραγμάτευσης, είτε ο ακροατής τους να χαθεί ανάμεσα στα επιχειρήματα και στο συμπέρασμα. Σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο να παρερμηνευθούν ή να διαστρεβλωθούν τα λεγόμενά τους.

Οι θέσεις και τα επιχειρήματα δεν λείπουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να μπαίνουν στη σειρά και να εκφράζονται με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να αναγκάζεται οποιοσδήποτε συνομιλητής να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του. Όπως έγινε χθες με τον «πολύ» Ντάισελμπλουμ.

Νίκος Σερβετάς

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr