ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αναγκαίο βήμα»

0

tsipras4

 

Την εντολή των Βολιωτών, που στην πράξη σημαίνει ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο αφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πλαισιωμένος από τους υποψηφίους βουλευτές, τα κομματικά στελέχη και κυρίως τους Βολιώτες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας, ξεκί νησε την ομιλία του λέγοντας: «»Έξι και σήμερα! Και όπως είπε ο αγαπημένος μας Μανόλης Γλέζος, αυτό το λαμπρό σύμβολο αγώνα, η ζωντανή ιστορία της αριστεράς :
-«ακούτε αυτόν τον θόρυβο;»
– «η ιστορία χτυπά την πόρτα!».
Λίγες μέρες ακόμα. Ένα βήμα ακόμα. Και ο λαός θα γράψει ιστορία. Η δύναμη που αφαιρέθηκε από το λαό μας, ήρθε η ώρα να την ξαναπάρει πίσω».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα διεφθαρμένο, πελατειακό και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, που προ πενταετίας παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας και κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση για τα όσα ακολούθησαν, υπογραμμίζοντας :» Επί πέντε χρόνια δεν δίστασαν να φορτώσουν σε ένα ολόκληρο λαό τα χρέη των τραπεζών. Να κλέψουν εισοδήματα και συντάξεις. Την ίδια μας την ζωή. Φόρτωσαν στον κόσμο της εργασίας τα χρέη 100 οικογενειών. Εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία. Έχτισαν ένα κράτος έκτακτης ανάγκης και αντικατέστησαν το Σύνταγμα με τα Μνημόνια της λιτότητας και της βαρβαρότητας. Κυβέρνησαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατεπείγοντα νομοσχέδια και τροπολογίες φωτογραφικές. Η χώρα κατάντησε να κυβερνάται δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Παρέλαβαν κράτος, μας παραδίδουν αποικία χρέους».

Η σύγκρουση των δυο κόσμων

Και συνέχισε λέγοντας: «Λένε πολλοί, ότι σε αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη συγκρούονται δύο κόσμοι. Και έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει καλύτερη φωτογραφική αντίστιξη αυτών των δύο κόσμων, απο ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που είδα προχθές να αντιπαραθέτει απο τη μια μεριά τον κο Σαμαρά αγκαλιά με τον Ισπανό ομόλογό του κο Ραχόι. Και απο την άλλη ένα στιγμιότυπο απο το ιδρυτικό συνέδριο του κινήματος PODEMOS της Ισπανίας, όπου συμμετείχα προσκελημένος του ηγέτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αυτοί είναι οι δυο κόσμοι που συγκρούονται σήμερα στην Ευρώπη Απο τη μια το κίνημα της ελπίδας για τους λαούς του Νότου που ακούμπανε στον ΣΥΡΙΖΑ και στο PODEMOS. Και απο την άλλη στους ηγέτες που προπαγανδίσουν στον Ευρωπαικό Νότο την πολιτική της κυρίας Μέρκελ. Τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Ραχόι. Τον κύριο Ραχόι, δηλαδή τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς από 1η Ιανουαρίου, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό των χιλιάδων καθημερινών εξώσεων. Σαμαράς και Ραχόι. Και οι δύο μαζί, 50% επίσημη ανεργία. Καθένας, όμως, έχει τους συμμάχους που του αξίζουν. Εμείς είμαστε μαζί με ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας, ριζοσπαστικό, που βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Με μία δύναμη πραγματικά ευρωπαϊκή.
Ο κύριος Σαμαράς με τον πρωθυπουργό των σκανδάλων και των πληστηριασμών. PODEMOS, όμως, σημαίνει ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Και είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές της λιτότητας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί θα είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας και των μνημονίων».

«Καθαρές κουβέντες»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αρκετή ώρα για την απερχόμενη κυβέρνηση λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Το καθεστώς που καταρρέει. Το καθεστώς του τριγώνου της διαπλοκής που κυβέρνησε 40 χρόνια αυτόν τον τόπο έχει πια μείνει με μόνο του όπλο τον φόβο και την τρομοκρατία. Αυτοί που είναι σε πανικό. Προσπαθούν τώρα να τρομοκρατήσουν τον λαό. Με πρακτικές μονταζιέρας. Με διαστρέβλωση και βιασμό της πραγματικότητας. Μας εκφοβίζουν με την επικείμενη καταστροφή οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν κάνουν, βέβαια, τίποτε διαφορετικό από αυτά που έκαναν, από τον τρόπο που κυβέρνησαν και έμειναν γαντζωμένοι στην εξουσία πέντε μνημονιακά και σαράντα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Είπε δε, ότι ως κόμμα απαντούν με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα:
«Πρώτον: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το ευρώ γιατί θα το απαλλάξει από την λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σε όλα αυτά τα διλήμματα τρόμου με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: ευρώ χωρίς άλλες θυσίες, ευρώ με την κοινωνία όρθια. Με δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αυτή που εξαφάνισε το ευρώ από τις τσέπες των Ελλήνων. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις επιδοτήσεις των αγροτών. Εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά το μόνο που έχει ως στόχο είναι να βάλει και άλλο χέρι στις καταθέσεις, στις συντάξεις, στις επιδοτήσεις.
Τρίτον: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το 2015 τον ΕΝΦΙΑ και θα σταματήσει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια  τραπεζίτη, είναι το σύνθημά μας. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει ήδη συμφωνήσει νέους φόρους, δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων και πλειστηριασμούς στη πρώτη κατοικία.
Τέταρτον: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και εγγυάται για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί λαθρέμπορους και φοροφυγάδες. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ νοιάζεται και υπηρετεί το 99% των πολιτών που φορολογούνται, τα φτωχά και μεσαία στρώματα, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση Σαμαρά νοιάζεται για το 1% των υψηλών εισοδημάτων. Και έχει ήδη συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι νέα αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από το πρώτο ευρώ.
Πέμπτον: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για το τέλος της διαπλοκής. Εγγυάται ότι η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα επιστρέψουν σε αυτόν τον τόπο. Ο λαός θα καθορίζει τις τύχες αυτού του τόπου  και όχι το τρίγωνο εργολάβων της ενημέρωσης, των χρεοκοπημένων τραπεζιτών και των κομμάτων που εξυπηρετούν συμφέροντα. Εγγυάται ότι θα καταλογισθούν οι πολιτικές ευθύνες. Και θα αναζητηθούν και οι ποινικές εκεί όπου υπάρχουν, για αυτό το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ενώ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ασυλία και ατιμωρησία στην διαφθορά και τα συμφέρον.
Έκτον: Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι από την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά εγγυάται την συνέχιση της βαρβαρότητας των μνημονίων, περισσότερη φτώχεια, λιγότερη δημοκρατία».
Και σχολίασε στη συνέχεια: «Αυτό είναι το τελευταίο τους χαρτί, το χαρτί της απελπισίας. Αλλά είναι πια αργά! Ο λαός έχει ήδη αποφασίσει. Αλλά κυρίως έχει στρέψει την πλάτη στους εκβιαστές και τους τρομοκράτες. Ο λαός πια τρομοκρατεί τους τρομοκράτες. Για αυτό και το καθεστώς Σαμαρά καταφεύγει τώρα σε κατηγορίες για «παροχολογία», για «λαϊκισμό», για επιστροφή σε παλιές εποχές.Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως, δεν είναι ούτε λαϊκισμός, ούτε παροχές. Είναι το δικό μας χρέος.
Συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις για τη Μαγνησία

Αναφερόμενος ειδικότερα στους Βολιώτες και τους πολίτες της Μαγνησίας γενικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για χρεωκοπία, για αποβιομηχανοποίηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση και ανεργία, για έναν τόπο με τεράστιο ιστορικό κεφάλαιο στους εργατικούς, συνεταιριστικούς και πολιτισμικούς αγώνες, για τους υποδειγματικούς -ακόμη και στις μέρες μας -συνεταιρισμούς της Ζαγοράς και της ΕΒΟΛ, για το σημαντικό παραγωγικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία και στη μεταποίηση των τροφίμων, στον κλάδο του μετάλλου, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό.
«Αυτός ο τόπος και αυτό το δυναμικό αυτό ασφυκτιούν. Βιώνουν την χρεοκοπία από τις παράλογες πολιτικές και τη βαρβαρότητα της μνημονιακής λιτότητας, αλλά και από την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και δημοσίων επενδύσεων. Στη Μαγνησία υπάρχουν σημαντικές υποδομές. Αυτές είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε υπο-αξιοποιούνται. Και σε πολλές μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή τους, από το εκτροφείο σκανδάλων που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας: «Από τη μεριά μας με αίσθημα ευθύνης έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της Θεσσαλίας. Ένα σχέδιο συνεκτικό, για την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας, με μέριμνα για όλες τις περιοχές. Δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση με δημόσιο έλεγχο του αεροδρόμιου της Αγχιάλου. Για την αναβάθμιση του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Δεσμευόμαστε για το Θεσσαλικό σιδηροδρομικό δίκτυο με επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης και έναρξη της σύνδεσης με το αεροδρόμιο. Επενδύουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη του Παγασητικού σε διακριτό τουριστικό προορισμό και την άρση της απομόνωσης των Σποράδων με ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Στον αγρο-διατροφικό τομέα έχουμε εκπονήσει και καταθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο για την επίτευξη θετικού ισοζυγίου στο υδατικό δυναμικό. Για την ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας που θα πρέπει να συνδυαστεί με ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων. Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις επιτυχίας, επικαιροποιώντας και εφαρμόζοντας το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, με την εκπόνηση ειδικών Σχεδίων για το Πήλιο και τις Σποράδες. Θεσπίζουμε σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμούς στήριξης για τις ομάδες παραγωγών και σύγχρονους συνεταιρισμούς με ενισχυμένο ρόλο σε όλη την αλυσίδα αξίας. Αναβαθμίζουμε τις τεχνολογικές δραστηριότητες και υποδομές και τη σύνδεση με την εφαρμοσμένη έρευνα. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε στοχευόμενα την ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο μέταλλο, τη συσκευασία, τις νέες τεχνολογίες με την ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα και των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας. Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ενισχύουμε την τοπικά προστιθέμενη αξία και στοχεύουμε στην αύξηση του εισοδήματος στην ύπαιθρο, με την καθετοποίηση της παραγωγής, τη σύνδεση με τον τουρισμό και την παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ. Επιδιώκουμε την επιστροφή των νέων στον τόπο τους με επένδυση στις υποδομές υγείας και παιδείας. Ο Βόλος και οι άλλες Θεσσαλικές πρωτεύουσες έχουν την τύχη να φιλοξενούν ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν θα αφήσουμε αυτή την επένδυση στην τύχη της. Η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και της Έρευνας αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο υπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και της κοινωνικής προόδου.  Για την Θεσσαλία της αγροτιάς δεσμευόμαστε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Για μια Θεσσαλία με ισόρροπη πολύ-πολική ανάπτυξη με διακριτές τοπικές ταυτότητες».
Σημείωσε δε, ότι τίθεται ως στόχος το περιφερειακό Σχέδιο Μετάβασης σε Βιώσιμη Γεωργία προσαρμοσμένη στην οικονομία των αναγκών στηριγμένη στη μικρομεσαία οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και τη συνεταιριστική δράση.

«Ζητάμε αυτοδυναμία»

Στη συνέχεια της ομιλίας του απευθύνθηκε στους πολίτες που το 2012 ψήφισαν τη Ν.Δ., λέγοντας : «Τους στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα : Δώστε μας τη δύναμη κι ελάτε μαζί μας να διεκδικήσουμε πραγματικά μια καλύτερη λύση για την πατρίδα μας, μέσα στην ευρωζώνη. Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους Έλληνες και να κάνουμε πράξη την κοινωνική ευαισθησία που δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Ας κάνουμε μαζί μια νέα αρχή».
Και συνέχισε λέγοντας : «Για αυτό στις 25 Γενάρη ζητάμε αυτοδυναμία για να ξαναγίνει ο λαός μας αυτοδύναμος. Δε ζητάμε απο αλαζονεία. Ζητάμε από γνώση και ευθύνη»
Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Στις 25 Γενάρη κλείνουν οριστικά οι λογαριασμοί με το πολιτικό παρελθόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το αναγκαίο βήμα. Προς τα μπρος. Είναι μόνον η αρχή. Είναι μήνυμα προς όλους εντός Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr