ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τον Σταύρο Δήμα θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

0

Κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από τις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης, και τα επιτελεία των δύο μονομάχων, δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σε απόλυτο εκλογικό αναβρασμό. Η πόλωση που επιχειρείται εντέχνως και από τα δυο στρατόπεδα συνθλίβει τους ενδιάμεσους κομματικούς σχηματισμούς. Τα οφέλη και για τους δυο αποτυπώνονται σε βουλευτικές έδρες. Βέβαια, σε μια εκλογική αναμέτρηση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο και οι επιστημονικές προσεγγίσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η μεταπολιτευτική αίσθηση της ελληνικής κοινωνίας, που εκπαιδεύτηκε (ή και να ελπίζει) σε εκλογικές εναλλαγές των μεγάλων κομμάτων, οδηγεί, με κάποια επισφάλεια βεβαίως, στο συμπέρασμα ότι ο νικητής της 25ης Ιανουαρίου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου χάρη στην άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μη αποδεχόμενος την εκλογή Προέδρου από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέφερε «συνταγματικό αδιέξοδο» με συνακόλουθο την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, ως την τελευταία στιγμή, πως η καταψήφιση του ΠτΔ δεν είχε να κάνει με το πρόσωπο αυτό καθαυτό, εν προκειμένω τον Σταύρο Δήμα, αλλά με τις ακολουθημένες πολιτικές επιλογές του κυβερνητικού σχηματισμού.

Η ακραία πόλωση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα συντηρείται σε μεγάλο βαθμό έως και σήμερα, κυρίως ως προς το καταστροφικό σενάριο της επόμενης ημέρας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ ήταν να χρησιμοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ως πολιορκητικό κριό τον Άδωνι Γεωργιάδη από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τον Μάκη Βορίδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού (εκπροσώπου), δυο στελέχη με ακραία συντηρητικές θέσεις και πολωτική ρητορεία. Μην ξεχνάμε ότι απομένουν λιγότερο από δέκα μέρες ως τις εκλογές, και η πόλωση, όπως διαφαίνεται από τις πρώτες συγκεντρώσεις και του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, θα ενταθεί, με απροσδιόριστες διαστάσεις.

Έτσι λοιπόν, «με το καλημέρα», εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και έχει την απόλυτη αυτοδυναμία, θα πρέπει να εξομαλύνει την τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων εκλογικών ημερών, να δείξει στον ελληνικό λαό ότι έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει. Έχει ιστορική υποχρέωση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να οδηγήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό σε ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται την ανοχή και τη συμπάθεια των αντιπάλων του, γι’ αυτό θα προσπαθήσει να δείξει μεγαλοψυχία, προτείνοντας κάποιο πρόσωπο από την κεντροδεξιά παράταξη, ώστε να τελειώσει γρήγορα με την προεδρική εκλογή και να προσανατολιστεί σ’ αυτό ακριβώς που επιλέχθηκε από τον ελληνικό λαό να κάνει, δηλαδή να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση και να οδηγήσει τη χώρα έξω απ’ τα μνημόνια.

Ο Σαμαράς εξάλλου έχει δεσμευτεί να προτείνει εκ νέου τον Σταύρο Δήμα για ΠτΔ. Μην ξεχνάμε ότι το κόμμα της πλειοψηφίας προτείνει ενίοτε πρόσωπο της αντιπολίτευσης. Ο Σταύρος Δήμας έτσι κι αλλιώς έβαλε πρώτος το νερό στο αυλάκι για την εκλογή του ως του επόμενου ΠτΔ, δηλώνοντας ότι δεν θα ήθελε να εκλεγεί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ασχέτως εάν αυτό είναι ένα προεκλογικό –έωλο κατά την άποψη μου– επιχείρημα. Όπως και να το κάνουμε, αυτή η δήλωση είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να «ακουμπήσει» και να δείξει τη μεγαλοθυμία του.

About Author

Α.B.Γρατσάνης

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr