ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στην αντεπίθεση οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ

0

deyamb

Τελειωμό δεν έχουν οι εξελίξεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου, μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου και τις δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για επικείμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της Δημοτικής Επιχείρησης, προκειμένου να σταματήσει το πάρτι με τους μισθούς πρόκληση που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπέος σχολίασε την αγωγή που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ διεκδικώντας 2,8εκ. ευρώ από αυθαίρετη μείωση μισθών που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κλείσει αυτή η αμαρτωλή εταιρία, με αλλαγή στο νομικό πλαίσιο και με σκοπό να λειτουργήσει σε υγιή βάση».
Ο Δήμαρχος Βόλου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δυσκολίες για την επιβίωση της ΔΕΥΑΜΒ και πρόσθεσε ότι έχει δοθεί εντολή στους νομικούς να εξετάσουν το θέμα και να βρεθεί μια λύση, ακόμα κι αν αυτή είναι μέσω του αρ99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η απάντηση των εργαζομένων

Σήμερα εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου, περνά και πάλι στην αντεπίθεση. Με ανακοίνωση τους, καταγγέλουν τη συμπεριφορά του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου και δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τους μισθούς της ΔΕΥΑΜΒ που αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Είναι σύνηθες στην πολιτική κουλτούρα αυτής της πόλης, σε κάθε προεκλογική περίοδο η ΔΕΥΑΜΒ και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, να αποτελούν θέμα συζήτησης, με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών. Δεν αποτέλεσε εξαίρεση και η τρέχουσα, όπου ο κ. Δήμαρχος ανέλαβε αυτήν την υποχρέωση και «ενημέρωσε» τους πολίτες, ότι για όλα τα δεινά της κοινωνίας, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, η εξαφάνιση της προστασίας του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η ανεργία, το ακριβό νερό κλπ, φταίνε οι «υψηλόμισθοι» εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτού του είδους οι απόψεις δεν αντέχουν, βέβαια, σε σοβαρή κριτική, η δε διοχέτευσή τους, χωρίς αντίλογο και από καθέδρας, εξυπηρετεί μόνο την τόνωση των ταπεινότερων ενστίκτων στην κοινωνία και την κατάργηση της λογικής.
Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, έτσι και σήμερα, λιθοβολούνται οι εργαζόμενοι για τους μισθούς τους, με ψευδή και χαλκευμένα στοιχεία, βομβαρδίζονται οι πολίτες με χιλιάδες ευρώ, τα οποία υποτίθεται «τσεπώνουν» οι εργαζόμενοι, ώστε να εξυπηρετούνται ανομολόγητοι σκοποί, για το ξεπούλημα της επιχείρησης και του νερού, ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, στα ιδιωτικά κεφάλαια.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, αναφέρουμε δύο μισθούς στη ΔΕΥΑΜΒ.
• Μηχανικός με θέση ευθύνης, με 31 χρόνια υπηρεσίας, με δύο πτυχία, με μάστερ και γνώση τριών ξένων γλωσσών, αμείβεται με 1.421 ευρώ μηνιαίως, ή με 17.000 ευρώ το χρόνο. Αυτός ο εργαζόμενος ανήκει, κατά τον Δήμαρχο, στην κατηγορία των ευνοημένων και υψηλόμισθων.
• Εργάτης με δυο παιδιά, με 15 χρόνια υπηρεσίας, αμείβεται με 820 ευρώ το μήνα ή με 10.000 ευρώ το χρόνο. Προφανώς κι αυτός είναι υψηλόμισθος, αφού δεν αμείβεται με 650 ευρώ!!!
Αυτοί είναι, σήμερα, οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνοι με το ενιαίο μισθολόγιο και καμία σχέση δεν έχουν με τα νούμερα, που εντέχνως διοχετεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και διοχετεύονται εκ νέου σήμερα, για άλλους λόγους.
Αποδόθηκαν ευθύνες στους εργαζόμενους και για το ύψος της τιμής του νερού. Σημειώνουμε, απλώς, ότι τις αποφάσεις για την τιμή του νερού τις παίρνει η Διοίκηση και ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν, τόσο από την προηγούμενη διοίκηση, όσο και από την τωρινή, να πάψει η παρανομία της επιβάρυνσης των κατοίκων του Βόλου και της Ν. Ιωνίας με τις δαπάνες της άρδευσης και των περιφερειακών υδραγωγείων. Αυτές οι δαπάνες, που ξεπερνούν την τελευταία διετία τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αν μεταφέρονταν στους φυσικούς υπόχρεους, θα μπορούσε να γίνει από φέτος μείωση, μεγαλύτερη από 10%, στην τιμή του νερού.
Σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση νέου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία της επιχείρησης, που ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε σε έγκριτους νομικούς, σημειώνουμε ότι, το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης καθορίζεται από τον Ν. 1069/80, ο οποίος προστατεύει και τον δημόσιο, ειδικού σκοπού, χαρακτήρα της. Δεν καταλαβαίνουμε, σε τι εμποδίζει στη λειτουργία το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο, άλλωστε, μόνο ένα πράγμα απαγορεύει : την εκχώρηση, για λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων νερού και αποχέτευσης, σε ιδιώτες. Ας ελπίσουμε ότι, δεν είναι αυτός ο σκοπός του κ. Δημάρχου.
Επισημαίνουμε την ταύτιση των απόψεων του νυν και του πρώην δημάρχου σε ότι αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία τους στο θέμα των περικοπών των μισθών η οποία και φανερώνει γενικότερα την αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν φέρει την χώρα και τους πολίτες στη σημερινή κατάσταση.
Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι, σεβόμαστε, έχουμε εμπιστοσύνη και τιμούμε τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από το αν μας «βολεύουν» ή όχι οι αποφάσεις της. Ελπίζουμε ότι και η Διοίκηση, έχει την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία να πράξει το ίδιο».

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr