ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ελπίδες με τις εκπτώσεις

0

εμποροι

Και ενώ το ενδιαφέρον πολλών είναι στραμμένο στις εκλογές, οι έμποροι έχουν στραφεί στις εκπτώσεις που ξεκίνησαν πολύ δειλά από χθες Δευτέρα, με την ελπίδα ότι η αγορά θα κινηθεί. Αντικειμενικά βέβαια, οι ελπίδες δεν είναι και πολλές, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχουν τα χρήματα για πολλές αγορές, μετά και την εορταστική περίοδο, ωστόσο, το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου, δεν παύει να κάνει τους εμπόρους να αναμένουν καλύτερες μέρες.

«Γενναίες» εκπτώσεις

Οι έμποροι στον Βόλο έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκπτώσεις με σχετική γενναιοδωρία. Από την πρώτη κιόλας μέρα, υπήρξαν καταστήματα που ξεκίνησαν με εκπτώσεις έως και 50%, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που ξεκίνησαν δειλά με εκπτώσεις από 20%, επιφυλασσόμενοι για άνοδο του εκπτωτικού ποσοστού, όσο περνούν οι ημέρες. Δεν είναι δε λίγοι, και εκείνοι που έχουν ανακοινώσει χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων, αλλά μόλις οι καταναλωτές φτάνουν στο ταμείο του καταστήματος τους, κάνουν ακόμη καλύτερες τιμές.

Θα καλυφθούν οι απώλειες;

Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής κ. Κώστα Τσέλιο, απώτερος στόχος είναι να βγουν στην αγορά οι καταναλωτές και να «εκμεταλλευτούν» τις εκπτώσεις τόσο οι αγοραστές όσο και οι έμποροι που ζημιώθηκαν σημαντικά το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της πτώσης της αγοραστικής κίνησης. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι πολλοί άφησαν τις αγορές τους για τις δυο τελευταίες μέρες, καθώς δεν περίμεναν τόσο σφοδρή κακοκαιρία και έμειναν με τα εμπορεύματα στα ράφια, αφού η χιονόπτωση απέτρεψε τους Βολιώτες από τα ψώνια.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr