ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ «πλούσιων» περιοχών

0

Ιδιαίτερα προβληματίζονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την πολύ κακή απόδοση των εισπράξεων σε κρίσιμες και πλούσιες ΔΟΥ. Η εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες λόγω της προεκλογικής παράλυσης του κρατικού μηχανισμού είναι κάκιστες. Οι φήμες για μίζες και δωροδοκίες στις νευραλγικότερες από αυτές που παραμένουν ακέφαλες εδώ και μήνες πληθαίνουν, ενώ επειδή δεν προσλαμβάνονται συνεργεία καθαρισμού, οι χώροι στις εφορίες που κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, παρουσιάζουν τραγική εικόνα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι έως τον Οκτώβριο χάθηκαν έσοδα μισού δισ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τις «πλούσιες» ΔΟΥ της χώρας. Καθίζηση (της τάξεως του 20% κάτω από τον στόχο δεκαμήνου) παρουσιάζουν οι εισπράξεις από πολυτελή προάστια όπως η Κηφισιά και η Εκάλη, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης κ.ά. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η τάση αυτή θα ενταθεί προεκλογικά, καθώς μάλιστα οι κατασχέσεις και οι διώξεις για χρέη στην Εφορία έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Νοεμβρίου (εν όψει της νέας ρύθμισης χρεών). Μάλιστα φοβούνται ότι η υστέρηση σε φόρους από τις συγκεκριμένες περιοχές ίσως φτάσει και στο 1 δισ. το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς.

Αντιθέτως, δύο στις τρεις ΔΟΥ της χώρας (δηλαδή η υπόλοιπη Ελλάδα) πλήρωσαν και με το παραπάνω τους φόρους τους. Παρά την υστέρηση στις ΔΟΥ «πολυτελείας», αλλά και της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού από άτομα που κατέχουν μεγάλες περιουσίες αλλά «ξεχνούν» να πληρώσουν φόρους στη χώρα μας, ως τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν, με βάση το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα για την ΔΟΥ Γλυφάδας η υστέρηση αντί του στόχου αγγίζει τα 70,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό -18,7% υστέρηση έναντι του στόχου.

About Author

ΕΥΗ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr