ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πρώτο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ στον γερμανικό Τύπο

0

Οι ελληνικές εκλογές και κυρίως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν πρώτο θέμα για τα γερμανικά ΜΜΕ, με τις λέξεις  Grexit, «κούρεμα χρέους» και γερμανικές αποζημιώσεις να μονοπωλούν τα θέματά τους.

Der Spiegel: Ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit, το οποίο θα κοστίσει ακριβά στην Γερμανία. Ενώ φαίνεται να επικρατεί ηρεμία και σύμπλευση στο περιβάλλον των χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) μετά από ορισμένες εσωτερικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και στον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Handelsblatt: Με τον τίτλο «Ένας ανανεωτής της Ελλάδας;», ο σχολιαστής επισημαίνει ότι «η γερμανική πολιτική θέλει να αποτρέψει με κάθε μέσο μία εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα». Σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και η «κρυφή απειλή», σχολιάζει ο αρθρογράφος, που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα προς τους Έλληνες ψηφοφόρους περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτιζε κυβέρνηση και ακύρωνε τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Ωστόσο, «μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα ενδέχεται να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα», επισημαίνει ο σχολιαστής.

 

Tageszeitung : η αριστερή εφημερίδα κάνει λόγο για κούρεμα του χρέους, λέξη απαγορευτική μέχρι τώρα στα γερμανικά χείλη, αλλά συνεχίζει επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιμετωπίζεται μόνο σαν απειλή για την Ευρώπη, αλλά και σαν πιθανός διαπραγματευτικός εταίρος».

 

Spiegel: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται απόρρητη έκθεση που κάνει λόγο για γερμανικές οφειλές ύψους 11 δις ευρώ προς την Ελλάδα από το κατοχικό δάνειο την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «ενώ το αίτημα για πληρωμή των επανορθώσεων είναι άκρως επίμαχο, το αναγκαστικό δάνειο από την περίοδο της γερμανικής κατοχής θεωρείται μεταξύ ιστορικών της Οικονομίας πιθανόν δικαιολογημένη απαίτηση».

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr