ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Καταγγελία του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου επί του θέματος των απλήρωτων καθαριστριών

0

135383-nosokomeio-rethumnou
Ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, με ανακοίνωση του κατήγγειλε την επικρατούσα κατάσταση μεταξύ των καθαριστριών και της εργολαβικής εταιρείας υπό την οποία είναι μισθωμένες υπάλληλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση:
«Ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ενώ όλες έχουν επείγουσες υποχρεώσεις, οικογένειες, μικρά παιδιά, οι περισσότερες είναι απλήρωτες από τον Ιούλιο. Η σύμβαση της εταιρείας με το Νοσοκομείο έληξε. Το πιθανότερο είναι πως οι περισσότερες θα απολυθούν αλλά η εταιρεία για να αποφύγει τις αποζημιώσεις τις κρατά κυριολεκτικά ομήρους. Δεν τις απολύει για να αποφύγει προφανώς τις αποζημιώσεις απόλυσης ενδεχομένως και τα δεδουλευμένα αλλά και δεν τους δίνει δουλειά. Με υποχρεωτικές άδειες, αλλαγές στο συμφωνημένο εργασιακό καθεστώς κλπ προσπαθεί να τις εξαναγκάσει σε παραίτηση. Έτσι οι εργαζόμενες ούτε στο ταμείο ανεργίας μπορούν να μπουν.»
Η ανακοίνωση, εν συνεχεία, επιχειρηματολογεί πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτόν τον φαύλο κύκλο φέρει και η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία δεν εφαρμόζει τον νόμο, σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων, καθώς και δεν πραγματοποιεί τους απαιτούμενους ελέγχους σε συμβάσεις κτλ.
Μια ανοχή και αδιαφορία, που, κατά τον σύλλογο, ξεκινά από τις ίδιες τις πολιτικές των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο κρατών, εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων και υπέρ της ισχύς του κεφαλαίου. Τέλος, η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας τα αιτήματα του συλλόγου επί του εργασιακού καθεστώτος εν γένει και καλεί τους εργάτες να συνδράμουν σε έναν άξονα εργασιακής μεταρρύθμισης.
Τα βασικά αιτήματα του συλλόγου είναι τα εξής:
«1) Άμεση πριν τα Χριστούγεννα καταβολή των δεδουλευμένων, του επιδόματος άδειας, του δώρου των Χριστουγέννων.
2) Με ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου να εξασφαλιστεί η ενημέρωση και η αυστηρή τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα εργολαβικά συνεργεία, η κανονική και τακτική καταβολή των αποδοχών τους.
3) Να σταματήσει να ανέχεται το καθεστώς φόβου και εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων. Καμία απόλυση.
4) Άμεση πληρωμή των υπερωριών Κυριακών, Αργιών, νυχτερινών .
5) Ασφάλιση όλων των εργαζομένων με βαρέα και ανθυγιεινά. Παράδοση όλων των εξοφλητικών σημειωμάτων προς τους εργαζόμενους για τα τελευταία χρόνια.
6) Λήψη άμεσων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.»

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr