ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΒΟΛΟΣ: Επεισοδιακή η συνεδρίαση του Δ.Σ.

0

δημαρχειο βολου

Κάθε άλλο παρά ήρεμα ήταν τα «πράγματα» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν βολές εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Αφορμή, τα 92 θέματα στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, αλλά και η προσπάθεια να συνοψιστεί η διαδικασία για οικονομία χρόνου, λίγο μετά την ενημέρωση του Δημάρχου Βόλου για τις εξελίξεις στην ΔΕΥΑΜΒ και την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ.
Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Γιώργος Μουλάς, ζήτησε από τους επικεφαλείς των αντιπολιτευτικών παρατάξεων να μην αρχίσουν τις τοποθετήσεις τους οι Δημοτικοί σύμβουλοι αμέσως μετά την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Δήμο από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέο και όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι αντιδράσεις. Αμφότεροι άρχισαν τις λεκτικές επιθέσεις και δεν άργησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Δρόμοι Συνεργασίας», «Επιλογή Ευθύνης», «ΛΑΣ» και ο σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου», Θεολ. Διαμαντένιας να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αφήνοντας αιχμές για φασίζουσα συμπεριφορά κατά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Μπέος από την πλευρά του, κατήγγειλε την αντιπολίτευση για διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων την κατακύρωση της μελέτης για την αποχέτευση ακαθάρτων στο παραλιακό μέτωπο, σε εταιρεία που αποτέλεσε τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΡΓΗΛ στο έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο. Η τοποθέτηση του, προκάλεσε αντιδράσεις και έτσι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης» κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ζήτησε το λόγο να απαντήσει στις αιχμές του Δημάρχου, κάτι που δεν έγινε άμεσα αποδεκτό, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτηση Σκοτινιώτη

Σήμερα, το θέμα συζητήθηκε για αρκετή ώρα και στα ερτζιανά, με τον πρώην Δήμαρχο Βόλου και νυν επικεφαλή της μειοψηφίας κ. Σκοτινιώτη να μιλά στο «Ράδιο Ένα» για την «πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίοδο δημοκρατίας». Στις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χθες γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίοδο δημοκρατίας. Η δημοτική “χούντα” Μπέου-Μουλά κουρέλιασε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και κατέλυσε κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας, οδηγώντας σε εκφυλισμό και απόλυτη απαξίωση το κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης μας. Δυστυχώς κάθε μέρα επιβεβαιώνονται, με τον πιο οδυνηρό και αποκρουστικό τρόπο, οι προεκλογικές εκτιμήσεις μας για το μαύρο σύννεφο που απλώνεται πάνω από την πόλη.Σεβόμαστε τους συμπολίτες μας που στήριξαν ανιδιοτελώς την υποψηφιότητα του κ. Μπέου και όλους εκείνους που θεωρούν ότι ο εορταστικός διάκοσμος ανταποκρίνεται σε αυτό που ήθελαν για την πόλη. Τους ευχόμαστε ειλικρινά να χαρούν όσο γίνεται περισσότερο το γιορταστικό κλίμα, άλλωστε και ανάγκη το έχουν, αλλά και ό,τι γίνεται, με δικά τους χρήματα γίνεται. Να χαρούν, αλλά να μην θαμπωθούν. Διότι αυτό που πρωτίστως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, είναι ότι στην πόλη μας υπάρχει πλέον θέμα δημοκρατίας. Και αυτό αφορά και τα ελεγκτικά όργανα της συντεταγμένης πολιτείας, τα οποία πιστεύουμε πως δεν θα παρακολουθούν αμήχανα και άβουλα όσα καθημερινά συμβαίνουν».

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση πήρε διαστάσεις και με τοποθέτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο, μια ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Η ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για μια δημοτική αρχή «πολιτικά εξαρτημένη», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η δημοτική αρχή Βόλου υπό τον κ. Μπέο, παρά την εναγώνια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ανεξάρτητη και αντισυστημική, απέδειξε ότι είναι και πολιτικά εξαρτημένη και υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές. Έτσι, στηριζόμενη και από μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, πρωτοστάτησε στην εκλογή του εκλεκτού της κ. Πατούλη στην ΚΕΔΕ ταυτιζόμενη με την μνημονιακή του ατζέντα.
Ο λαλίστατος Δήμαρχος, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους πολιτικούς του προϊσταμένους, αν και έχει πολλές φορές προκληθεί, αρνείται να πάρει θέση σε κομβικά ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως μεταξύ άλλων για τις ΣΔΙΤ, για τον περιορισμό της οικονομικής επιχορήγησης στους δήμους, για το ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ δημόσιας περιουσίας (πχ Πευκάκια), για τον Καλλικράτη, την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, ενώ προσλαμβάνει εταιρείες ιδιωτικών συμβούλων ξοδεύοντας πολλά χρήματα από τον δημοτικό προϋπολογισμό, κ.α. Στο ζήτημα δε της «αξιολόγησης» των υπαλλήλων του δήμου με στόχο τις απολύσεις, ευθυγραμμίστηκε με την μνημονιακή πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου προφασιζόμενος ότι δεν μπορεί να τα βάλει με το νόμο, ενώ αλλού λέει ότι ο νόμος είναι αυτός και θα κάνει ότι θέλει!
Ο Δήμαρχος και η ομάδα του από τότε που ανέλαβαν, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή, αμφισβητούν θεσμούς και όργανα. Εκφράζοντας τις πιο λαϊκίστικες αντιδραστικές συστημικές αντιλήψεις, με συμπεριφορά εκτός δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας και πολιτισμού (χυδαίοι «πεζοδρομιακοί» χαρακτηρισμοί ακόμη και χειροδικίες από επιτελείς του), ο Δήμαρχος καταφέρεται κατά των πάντων: εργασιακών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στοχοποιεί τους εργαζόμενους του Δήμου, απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς, συκοφαντεί τους αστυνομικούς, προκαλεί το Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κλπ. Η βασική του γραμμή κινείται σε προσωπικές συκοφαντίες, σε απειλές, στο νόμο της ζούγκλας, στην προσπάθεια καλλιέργειας μιας εικόνας αυτόκλητου τοποτηρητή και σωτήρα της πόλης. Συγχέει το λαϊκό με τον τραμπουκισμό, τον λαϊκό λόγο με τη ύβρη και την έλλειψη σεβασμού προς κάθε δομή και προσωπικότητα.
Παράλληλα υποβαθμίζεται απαξιώνεται και ευτελίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, αυξάνονται οι αυθαιρεσίες του Δήμαρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Με λογική «αποφασίζω και διατάσσω» στερούν το λόγο στις μειοψηφίες, προχωρούν σε ενέργειες που κινούνται εκτός νομιμότητας, διαλύουν αυθαίρετα δομές του Δήμου, ενώ αμφισβητούν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, φορέα ή παράταξης να διεκδικεί τη νομιμότητα και να την υπερασπίζεται θεσμικά.
Εντύπωση προκαλεί η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας».
Και συνεχίζει: «Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η τακτική που εγκαινίασε τελευταία ο Δήμαρχος και οι επιτελείς του, να εμφανίζει δήθεν ανώνυμους πολίτες για να στήσει προβοκατόρικους ισχυρισμούς σε βάρος στελεχών της ριζοσπαστικής αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτική που μας θυμίζει μαύρες εποχές και που αποδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες του κ. Δήμαρχου με συγκεκριμένους χώρους και ιδεολογίες.
Στα πλαίσια αυτά, δημόσια καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την προσπάθειά του να παρέμβει στις εσωκομματικές δημοκρατικές μας διεργασίες συκοφαντώντας στελέχη μας στην τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει των μελλοντικών βουλευτικών εκλογών. Στελέχη που στηρίζουμε και θεωρούμε ότι επιτελούν επάξια το αυτοδιοικητικό έργο τους, προς όφελος της πόλης και των συμπολιτών μας».

Εκ νέου συνεδρίαση την Παρασκευή

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, θα συνεδριάσει εκ νέου το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr