ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Λωτοί και Φράουλες. Του Αποστακτήρα

0

Λωτοί και Φράουλες

Για να μην ξεχνιόμαστε σε κάποιο σημείο του ατέρμονου Μεσαίωνα της Ευρώπης, βάρβαροι τυχοδιώκτες έχοντας ως παντιέρα τον Τίμιο Σταυρό και αρωγό την εφαρμοσμένη επιστήμη και την τεχνολογία, κατέκτησαν ηπείρους, βίασαν γυναίκες, αφάνισαν πολιτισμούς και ανέπτυξαν ένα οικονομικό σύστημα που βασίζονταν στην σωματική κακοποίηση ανθρώπων, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω αποτελούσαν προϊόντα εμπορικών συναλλαγών.
Υπάρχουν όμως σήμερα δούλοι -εκτός από όλους εμάς- με τα ίδια χαρακτηριστικά εκείνων της μεσαιωνικής εποχής; Ο υγρός τάφος της μεσογειακής λεκάνης, γεμάτος από πτώματα, απαντά κατηγορηματικά.
Ο δουλέμπορος είναι γνωστός στα ύδατα (άλλοτε καταδιώκεται από αυτά και άλλοτε από τις εκάστοτε λιμενικές αρχές όπου οι τελευταίες ενίοτε λειτουργούν και ως πολεμικό ναυτικό). Σαν τον παλιό καλό καιρό λοιπόν και ο Έλληνας φραουλοπαραγωγός της Μανωλάδας και υπήκοος της Ευρώπης κατόρθωσε με μαφιόζικες μεθόδους, αφενός να παραβιάσει τις αρχές του καπιταλισμού, (καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού) αφετέρου του Διεθνούς Δικαίου (που έτσι κι αλλιώς έχει γραμμένο). Στα θερμοκήπια της ντροπής, στοίβαξε ανθρώπους, βίασε την αξιοπρέπεια τους και τελικά διέταξε την εκτέλεση τους, προκειμένου να μας ταΐσει λωτούς και φράουλες.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν το κακό όχι μόνο δεν χτυπήθηκε στην ρίζα του, αλλά η δικαιοσύνη στην παρούσα φάση –καθώς η ιστορία αυτή ρέει και θα ρέει μέχρι να υπάρξει ηθική και οικονομική αποκατάσταση των παθόντων – αποφάσισε ότι ο δουλέμπορος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φανταστικό σκιάχτρο που κατασκεύασαν τα αποκαΐδια του ένοχου χθες. Τι κι αν ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής κ. Μωυσής Καραμπεϊδης δηλώνει με τηλεβόα σε «τουρίστες και πλάνητες» , όντας απογοητευμένος: «Το μόνο που μπορώ να πω μετά από αυτήν την απόφαση είναι ότι ντρέπομαι που είμαι Έλληνας ντρέπομαι απέναντι σε σας που είστε χίλιες φορές ανώτεροι από αυτούς τους ευτυχισμένους ανθρώπους που αποφασίσανε για την τύχη σας χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχουν άνθρωποι. Αυτή η απόφαση είναι απάνθρωπη. Είναι μια απόφαση ντροπή και όνειδος για την ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι μας έκαναν να ντρεπόμαστε εμείς, αντί να ντρέπονται αυτοί. Αλλά οφείλουμε να ντρεπόμαστε. Ναι, αυτό μόνο μπορώ να πω: Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας». Η δικαιοσύνη κωφεύει. Ίσως από δω και μπρος να της δώσουμε να κρατάει και φράουλες (μαχαιράκι να τις κόβει και ζυγαριά να τις ζυγίζει υπάρχουν ήδη).

……………………………………………………….

1Για τις κοινωνικές τάξεις Τουρίστες και Πλάνητες, βλέπε: Ζίγκμουντ Μπάουμαν (2008) . ρευστοί καιροί. Η ζωή την εποχή της αβεβαιότητας, μτφρ. Κωνσταντίνος Δ. Γεώργιος, εκδόσεις Μεταίχμιο: Αθήνα.

Κείμενο: Ο Αποστακτήρας

Επιμ. Κειμένου: ΜΕΛΑΝΙ

[email protected]

 

About Author

Ο Αποστακτήρας

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr