ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στην Ελλάδα… αυτή τη φορά για τη Σένγκεν

0

Διορία τριών μηνών δίνει στην Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να οργανώσει καλύτερα τη φύλαξη των συνόρων της και την τήρηση των όρων της συμφωνίας του Σένγκεν. Εάν μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, η Ελλάδα δεν πάρει «αποτελεσματικά μέτρα», τότε το Συμβούλιο επιφυλάσσεται να συστήσει την επιβολή συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Σένγκεν.

Την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε γνωστή «σύσταση» του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υιοθετήθηκε από το όργανο στη βάση «σοβαρών ελλείψεων» που εντοπίστηκαν «κατά τη διάρκεια αξιολόγησης της εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν από την Ελλάδα, στην περιοχή που λαμβάνει χώρα η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων».

Όπως αναφέρεται στη σύσταση του Συμβουλίου, οι παρατηρήσεις της βασίζονται σε πόρισμα επιτόπιας επιθεώρησης που έγινε αιφνιδιαστικά από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, σε περιοχές στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, το διάστημα 10-13 Νοεμβρίου 2015.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ, η δράση που προτείνεται στην ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ως προς τη φύλαξη των συνόρων, αφορά τα εξής πεδία: τις διαδικασίες ταυτοποίησης, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, τους συνοριακούς ελέγχους, την ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και την εκπαίδευσή του, την υποδομή και τον εξοπλισμό, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς Αρχές.

Βέβαια, η σύσταση του Συμβουλίου δεν παραλείπει να «αναγνωρίσει» ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, όπως σημειώνεται, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.

Επίσης, στη σύστ4αση αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», τονίζει η ανακοίνωση.

Η σύσταση εξηγεί ότι, με βάση τον κώδικα της Σένγκεν, εφόσον τρεις μήνες μετά τη σύσταση που έκανε το Συμβούλιο στην Ελλάδα για τη λήψη μέτρων, δεν υπάρχουν αποτελέσματα και οι ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων συνεχιστούν, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του κώδικα. Δηλαδή, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει «ως τελευταία καταφυγή» την εισαγωγή «ελέγχων σε όλα ή συγκεκριμένα τμήματα των συνόρων ενός ή περισσότερων κρατών-μελών». Οι έλεγχοι αυτοί «μπορούν να εισαχθούν για περίοδο μέχρι έξι μηνών. Οι έλεγχοι δύνανται να παρατείνονται για επιπλέον περίοδο έξι μηνών, διαδικασία που μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Μουζάλας: Προετοιμαζόμαστε…

Το ενδεχόμενο αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας στη Σένγκεν δεν έχει αποκλειστεί από μέλη της κυβέρνησης.

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι δεν προβλέπεται νομικά έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, όμως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες.

«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται», δήλωσε. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάση μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Ανάλογες δηλώσεις περί του υπαρκτού ενδεχομένου να επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι στην Ελλάδα, έχει κάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr