ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Παρ’ ολίγον σύγκρουση ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο

0

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί, αυτή τη φορά στην ελληνική επικράτεια, ανοιχτά της Λήμνου. Χρήση προειδοποιητικών πυρών χρειάστηκε να κάνει το ρωσικό πολεμικό σκάφος Smetlivy προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με τουρκικό αλιευτικό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, «στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. [13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος».

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. «Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», σημειώνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Έτσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, προκειμένου, όπως φαίνεται, να δοθούν εξηγήσεις για το περιστατικό.

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας – Απαγόρευση στους Τούρκους στρατιώτες να κάνουν διακοπές στη Ρωσία

Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία φαίνεται να διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ταυτόχρονα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού απαγόρευσε στο προσωπικό του αλλά και στους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές, για «προληπτικούς λόγους».

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για «ηρεμία», προειδοποιώντας όμως ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει «όρια».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr