ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

3 δις από την ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό – Αναλυτικά η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

0

Με οικονομική στήριξη ύψους 3 δις ευρώ, επανενεργοποίηση της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και προώθηση της κατάργησης της θεώρησης βίζα για του Τούρκους πολίτες, προσπαθεί να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στενότερη συνεργασία με την Τουρκία όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αυτά περιλάμβανε η συμφωνία που έγινε μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου την Κυριακή το βράδυ, περιγράφει αναλυτικά τους όρους συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η δήλωση περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

Η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δις ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι’ αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

– Όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, «κλειδώνει» η σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας (αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση), ενώ προβλέπεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

– Σε σχέση με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η Κομισιόν θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». Επιπλέον, αναφέρεται πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016» εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη.

Ενίσχυση των τακτικών συζητήσεων και της συνεργασίας «σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια και ιδίως την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και εκφάνσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν τακτικά συνεκτικές συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο υπουργών/Ύπατης Εκπροσώπου/Επιτρόπων».

– Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία δεν δίνεται «εν λευκώ»:

«Θα ελέγξουμε με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: αυτή η σύνοδος «δεν θα μας οδηγήσει στο να ξεχάσουμε τις διαφορές που συνεχίζουμε να έχουμε με την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την ελευθερία του Τύπου».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ (2005), πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη χώρα του και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

Ως προς το προσφυγικό ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως το πρόβλημα είναι κοινό και για τους δύο.

«Είμαι ευτυχισμένος που βλέπω ότι όλοι μου οι συνάδελφοι στην Ευρώπη συμφωνούν στο γεγονός ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται την ίδια μοίρα», επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου μετά το τέλος της Συνόδου.tsipras-ntavoutoglou

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά

Την ικανοποίησή τους από το περιεχόμενο της συμφωνίας, εξέφρασαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ. Οι πηγές αυτές υποστηρίζουν ότι το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.

Δείτε τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στο χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr