ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

40 δολάρια για μια μαμά

0

Πόσο έχει αποξενωθεί ο άνθρωπος από τους άλλους ανθρώπους; Όταν αυτή η απόσταση είναι μεγάλη ποιος την καλύπτει; Η αγορά. Ή τουλάχιστον αυτή η απάντηση έρχεται από την Νέα Υόρκη μέσω δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών:

Η μητρική φροντίδα έχει τιμή. 40 δολάρια την ώρα.

Αυτή είναι η αμοιβή για μια γυναίκα που αποφάσισε να πουλάει μητρική φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται. Στην επίσημη ιστοσελίδα της διαβάζουμε: Ο καθένας χρειάζεται μια μαμά πότε πότε, αλλά ίσως όχι τη δική του/της. Αυτή η μαμά ακούει, συμβουλεύει, σιδερώνει, μαγειρεύει ή βλέπει μια ταινία με αυτόν που την πληρώνει, χωρίς να ασκεί κριτική στις προσωπικές επιλογές του, να κάνει συγκρίσεις με αδέρφια και ξαδέρφια, να περιμένει δώρα, να τον κρατάει στο τηλέφωνο για ανούσια θέματα, να ζητάει να βγουν μια σέλφι.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν τους γονείς τους όσο και όπως τους χρειάζονται, αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η οποία παρουσιάζει επιφανειακά μια εγωιστική και συνεπώς άλυτη σύγκρουση. Η σχέση γονιού- παιδιού εγκλωβίστηκε σε μια οικογένεια που έχει αναλάβει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη συντήρηση της οικονομίας της χώρας και όταν οι δυο γονείς δεν έχουν το χρόνο να τα βγάλουν πέρα οι σχέσεις των μελών της οικογένειας ταράζονται.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα των Νεοϋορκέζων δεν είναι μόνο οι οικογενειακές σχέσεις. Τα περισσότερα από αυτά που προσφέρει η αμειβόμενη μαμά θα μπορούσε να τα προσφέρει απλώς ένας- μία φίλος-η. (Γιατί βεβαίως η παροχή φροντίδας δεν είναι ευθύνη αποκλειστικά των γυναικών.) Που είναι όμως αυτός ο άνθρωπος; Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να ασχοληθούν ο ένας με τον άλλο;

Οι ανθρώπινες σχέσεις αγοράζονται όταν δεν μπορούν να φτιαχτούν αλλιώς ή όταν οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι υπάρχουν και άλλα μέσα, όταν οι ατομικές και ανταγωνιστικές τους πορείες συναντιούνται μόνο μέσω αγοραπωλησιών.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr