ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για Πανούση – Λάμπρου: Αμφισβητώ την ύπαρξη αυτών των διαλόγων

0

Πληθώρα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που έκανε ο Γιάννης Πανούσης στις εισαγγελικές αρχές, για υποτιθέμενες διασυνδέσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κρατουμένων-μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε επικοινωνία με κυρίαρχα media, στα οποία έχουν «διαρρεύσει» υποτιθέμενες συνομιλίες μεταξύ στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και κρατούμενου-τρομοκράτη.

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει «φωτογραφηθεί» από τα καθεστωτικά μέσα ως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες, προχώρησε χθες σε ανακοίνωση που καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησης εις βάρος του, ενώ σε συνέντευξή του το πρωί στο «Κόκκινο» δήλωσε ότι αμφισβητεί την ύπαρξη των διαλόγων που μεταφέρει ο Γιάννης Πανούσης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι όσο καιρό υπήρξε συνεργάτης του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξε θεσμική επαφή μεταξύ του ιδίου και του κ. Πανούση για ζητήματα που αφορούσαν στις κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις φυλακές.

«Ο κ. Πανούσης γνώριζε ακριβώς ποια ήταν η πολιτική και οι κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» είπε ο Πάνος Λάμπρου. «Νομίζω ότι ο κ. Πανούσης γνώριζε τα πάντα» σχετικά με τις όποιες κινήσεις έκανε το υπουργείο για τις φυλακές, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «πολλές φορές ο κ. Πανούσης συνέδραμε, συμφωνούσε».

Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την πολιτική του Γιάννη Πανούση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι «υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες με πολιτικές πρακτικές του κ. Πανούση, σε πολιτικό επίπεδο», λέγοντας ωστόσο ότι αυτό είναι γνωστό και ότι δεν αποκαλύπτει κάτι.

Επίσης, αναφερόμενος στον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα από το κεντρικό δελτίο του Mega τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Λάμπρου τον χαρακτήρισε ως απαράδεκτο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους, που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη», είπε ο Πάνος Λάμπρου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της, κάλεσε τον πρώην υπουργό να καταθέσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί δεν δημοσιοποιούσε το ζήτημα όσο ήταν υπουργός». Συγκεκριμένα, επισήμανε:

«Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης.

Πρέπει ακόμα  να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται.

Είμαι βέβαιη ότι η  δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης», καταλήγει η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον RealFM, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε πως δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή του Γ. Πανούση «όπως δεν κινδυνεύει και η ζωή κάποιου άλλου πολίτη γιατί αν κινδύνευε θα είχαμε πάρει τα ανάλογα μέτρα».

Είπε, ακόμα, ότι οι πληροφορίες που ανέφερε ο κ. Πανούσης περί απειλών σε βάρος του, προέρχονται από «μικρής αξιοπιστίας ανθρώπους» και πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν. Ωστόσο, τονίζει ότι αν ο Γιάννης Πανούσης επιθυμεί και ζητήσει, θα ληφθούν άμεσα μέτρα από πλευράς αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι «έχει μεγαλύτερη φρουρά από τον ίδιο».

«Είμαι ήσυχος αφού έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και η αρμόδια εισαγγελέας» σημείωσε το πρωί, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ανθρώπινο ον που να μην επικοινωνεί μαζί του η Πολιτεία». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι μια τέτοια επικοινωνία έχει όρια, τονίζοντας ότι «η Πολιτεία δεν εκβιάζεται».

Ο υπουργός Εργασίας ΓιώργοςΚατρούγκαλος, από την μεριά του, είπε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ο συγγραφέας του κατέθεσε τα ονόματα σε έναν συμβολαιογράφο, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι κατά την πολιτική της άποψη τέτοιες καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός και πρόσθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.

Περί «αστυνομικών ιστοριών» έκανε λόγο και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΘοδωρήςΔρίτσας όταν προσερχόμενος στη Βουλή για το υπουργικό συμβούλιο ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις καταγγελίες Πανούση.

«Απολύτως καμία σημασία δεν δίνω» σε όσα καταγγέλλει ο Γ. Πανούσης, δήλωσε ο Στέλιος Παππάς, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτησηστον «Alpha 9,89». «Θεωρώ ότι είναι απολύτως ανεύθυνες οι πράξεις του και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αν ήταν υπεύθυνος θα έπρεπε όλα αυτά να έχουν ήδη δρομολογηθεί όσο ήταν υπουργός».

«Δεν ξέρω κατ’ αρχήν αν υπάρχει καν πρόβλημα. Τι διάλογοι έχουν βγει; Ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα καλύτερο; Πώς θα το κάνουμε αυτό αν δεν κάνουμε κουβέντα με τους ανθρώπους που είναι έγκλειστοι; Δεν ξέρει τα σωφρονιστικά συστήματα πώς είναι στην Ευρώπη; Τί βλακείες είναι αυτές; Άμα έχει κάτι άλλο πιο σοβαρό να το δούμε. Αστεία πράγματα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε στόχο να εξανθρωπίσουμε το σωφρονιστικό σύστημα έχουμε κάθε λόγο να κουβεντιάζουμε με τους έγκλειστους όλων των κατηγοριών. Είναι πολίτες με περιορισμένα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Στέλιος Παππάς, ο οποίος κάλεσε «το θέμα αυτό του Πανούση να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, χωρίς εμπάθειες», ενώ για τον ίδιο τον πρώην υπουργό είπε «καλός καθηγητής είναι, νομίζω ότι έχει έναν ρόλο να παίξει ως καθηγητής».

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες Πανούση χυδαίες και προσβλητικές, ενώγια «χυδαία στάση» του πρώην υπουργού κάνει λόγο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωσή της.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η χυδαία στάση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, απέναντι στην Αριστερά και τους ανθρώπους της.

Ο Γιάννης Πανούσης, απ’ ότι δείχνουν οι πράξεις του, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το ξήλωμα του καρκινώματος της ανεξέλεγκτης δράσης ακροδεξιών και παρακρατικών κύκλων εντός της ΕΛΑΣ, παρά μονάχα επέλεξε να εκμεταλλευτεί την υπουργοποίησή του, για να συμπεριφερθεί ως άλλος ‘κομιστής’ και λασπολόγος.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας του, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε επιθέσεις από τον πρώην υπουργό, που συγκρίνονται μονάχα με αυτές της ακροδεξιάς κλίκας της Συγγρού και της Χρυσής Αυγής. Επιμείναμε στην απομάκρυνσή του, η οποία άργησε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, αυτό που απαιτείται είναι να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον σύντροφο Πάνο Λάμπρου, για τον οποίο περιποιεί τιμή να στοχοποιείται για τους αγώνες του για την υπεράσπιση δικαιωμάτων που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα σε μια δημοκρατική χώρα.

Ο αγώνας για το ξήλωμα των ακροδεξιών θυλάκων εντός της ΕΛΑΣ, οφείλει πλέον να γίνει πρώτιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Και σε αυτό τον αγώνα δεν χρειάζεται δισταγμούς, ούτε φυσικά ‘λύκους’ που δήθεν θα φυλάνε τα ‘πρόβατα’».

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr