ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: Να ενώσουμε δυνάμεις, η Πολιτεία και η Εκκλησία για το προσφυγικό – Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου

0

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Στη σύσκεψη, η οποία έγινε παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, τέθηκε επί τάπητος ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πολύπλευρης αυτής κρίσης.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τέρενς Κουίκ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων, καθώς και οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο Μητροπολίτες). Ακόμα, στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και τις διεκδικήσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες, στα νησιά, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε, ενώνοντας δυνάμεις, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδιο στις προθέσεις μας, και να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πατρίδας μας, του λαού μας, σε όλη την Ευρώπη αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης.

«Ακριβώς επειδή το πρόβλημα αυτό έχει μια ανθρωπιστική διάσταση, το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Πολιτεία και Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μία σειρά από διακριτά θέματα:

Τα κοινά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά

Στο τραπέζι τέθηκαν ορισμένα προβλήματα που φαίνεται να είναι κοινά για τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων:

– Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.

– Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση.

– Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.

– Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

– Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.). Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από το δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών!

– Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια κλπ.

– Πρόσληψη εποχικού προσωπικού (οδηγοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων) και πολλά άλλα προβλήματα.

Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots)

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας των λεγόμενων hotspots ή Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα οποία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο, θα είναι τα σημεία στα οποία οι πρόσφυγες θα καταγράφονται ώστε να μεταβαίνουν στη συνέχεια στις χώρες της ΕΕ που πρόκειται να φιλοξενηθούν (διαδικασία μετεγκατάστασης – relocation). Συγκεκριμένα, στα Κέντρα αυτά θα γίνεται η καταγραφή, η εξακρίβωση της εθνικότητας και η παραπομπή των προσφύγων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα νησιά στα οποία θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Υποδοχής θα είναι τα πέντε που αποτελούν βασικές πύλες εισόδου προσφύγων, δηλαδή η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Κως και η Λέρος, ενώ είναι πιθανό να προστεθεί και η Κάλυμνος.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία δύο κέντρων προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το καθένα από τα οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στα 10.000 άτομα, τα οποία θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.

Όσον αφορά τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής, οι δήμαρχοι των νησιών τόνισαν ότι στόχος τους θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Υποστήριξη στα νησιά

Όσον αφορά την υποστήριξη στα νησιά που επωμίζονται ήδη ένα μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης:

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κάτι που αποτελεί κοινό αίτημα από τους δημάρχους.

– Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία [συνδιαχείριση] με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ, ενώ οι πόροι που λείπουν (62 εκ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

– Υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες (Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Στη σύσκεψη ακούστηκαν και ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους. Για παράδειγμα, υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία:

– Πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

– Ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Η Εκκλησία αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα.

Η Εκκλησία έχει επίσης διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Ακόμα, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής.

Καταγράφηκε δε η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφορά της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η Εκκλησία διατίθεται να συμβάλλει στον επισιτιστικό τομέα, στον τομέα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας ανέκαθεν, αλλά και ειδικότερα στην περίοδο από το 2008, όταν και ανέλαβε τα ηνία της, έως σήμερα. Μίλησε για την «Εκκλησία στους δρόμους», δίπλα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους φτωχούς, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εστίασε, μάλιστα, το λόγο του στη συνδρομή της Εκκλησίας κατά τους τελευταίους μήνες που η κρίση εντείνεται.

Ανάλογες υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των Μητροπολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο ο καθένας για την περιοχή της δικής του επιρροής.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφες σωροί.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr