ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ανοιχτά ζητήματα – Προς πολιτική λύση μέσα στο Σ/Κ (;)

0

Συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, έχοντας στο επίκεντρο τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των δανειστών, η οποία θα κρίνει το αν η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, τα πέντε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση είναι η πρώτη κατοικία και οι πλειστηριασμοί, η αυστηροποίηση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην παιδεία, το αγγελιόσημο και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Όσον αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της τάξεως των 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Μάλιστα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δήλωνε την Πέμπτη ότι «δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε βήμα πίσω από τα όρια που προτείνουμε για το Νόμο Κατσέλη».

Στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών του οικονομικού επιτελείου από τη μια και τους εκπροσώπους των δανειστών από την άλλη. Το πρωί φαίνεται να υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πάντως, από την τηλεδιάσκεψη του απογεύματος θα κριθεί το αν θα κλείσουν τα ανοιχτά θέματα ή αν θα μεταφερθούν στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται να υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Ακόμα, στην Αθήνα πρόκειται να μεταβεί ξανά τις επόμενες ημέρες το «κουαρτέτο» των θεσμών προκειμένου να εγκριθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ θα συζητηθεί και το σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού το οποίο αναμένεται να πάρει τη μορφή συγκεκριμένου νομοσχεδίου εντός του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, για το ζήτημα του χρέους τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους». Είπε, ωστόσο, ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

Μοσκοβισί: Στόχος μας είναι τη Δευτέρα να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση

Σε κείμενο που δημοσίευσε την Παρασκευή στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα, εκτιμά πως σημειώνεται σημαντική πρόοδος ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ωστόσο πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη φάση», καθώς πλησιάζουν «σημαντικές προθεσμίες».

«Δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ υπογραμμίζει πως «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις». Τονίζει, επίσης, πως στόχος είναι «το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου» να δώσει ένα «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της δόσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως η πρώτη αξιολόγηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr