ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου-Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ στο άρθρο για τις μικρές ζυθοποιίες

0

Στην Ολομέλεια εισήλθε το απόγευμα της Τετάρτης -και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης- το πολυνομοσχέδιο που περιέχει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων υπό τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις».

Η ψήφιση των εν λόγω μέτρων θα συμβάλλει στην απολύτως αναγκαία άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και εν τέλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη με νέο παραγωγικό πρόσημο και την αναδιανομή προς όφελος των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Σηφάκης.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα περιεχόμενα στο ν/σ μέτρα:

-Την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που προβλέπει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με στόχο την εξοικονόμηση  πρωτογενούς ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 20% έως το 2020 σε σύγκριση µε τις προβλέψεις του 2007

-Τη δημιουργία ενός χώρου υπερ-τοπικής εμβέλειας στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου(πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη) με δραστηριότητες πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και αναψυχής

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)κυρώνεται πλέον µε κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εγκρίνεται µε πράξη του Υπουργικού Συµβουλίου, ενώ το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί απόφαση του περιφερειακού συµβουλίου, έπειτα από γνώµη της αρµόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας και γνώµη της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και σύµφωνη γνώµη των αρµοδίων γενικών γραµµατέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εγκρίνεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σειρά θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εγγραφή αποφοίτων Λυκείων που είχαν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες, τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικού προσωπικού, τον Οργανισµό Υπουργείου Περιβάλλοντος, Έρευνας και Θρησκευµάτων, θέματα στελεχών εκπαίδευσης κ.ά.

Θέματα του Υπουργείου Οικονομίας για τις εκλογές στα επιμελητήρια, τις παρατάσεις εξουσιοδότησης για ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, καθώς και άλλα θέματα δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

-Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού/Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων/Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Να μη φέρει τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που θα επιβάλλουν νέα φορολογικά χαράτσια με δήθεν κοινωνικό πρόσημο ζήτησε από την Κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας. «Επαγγέλλεστε, υποτίθεται, την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία των αδυνάμων και καταργείτε τη σύνταξη και τα προνοιακά επιδόματα στους υπερήλικες, αυξάνετε το ΦΠΑ στα γηροκομεία, μειώνετε τους δικαιούχους και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτά υποσχεθήκατε στο λαό που σας ψήφισε και που παρέλαβε προ λίγων ημερών τα ραβασάκια του δήθεν καταργηθέντος ΕΝΦΙΑ;» είπε.

Με την πολιτική προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει στην Ολομέλεια νομοσχέδια ή τροπολογίες που δεν έχουν περάσει από τις Επιτροπές ξεκίνησε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος της ‘χρέωσε’ τις επαναλαμβανόμενες επείγουσες διαδικασίες με τις οποίες ψηφίζονται οι νόμοι κατά το εννιάμηνο της διακυβέρνησής της. Παρουσίασε ακόμα τις τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του και ως αιτήματα έχουν την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, την επαναφορά στο 13% του ΦΠΑ στα γηροκομεία, την ηλεκτρονική κάρτα αγροτικού πετρελαίου και την επαναφορά του ακατάσχετου στα 1500 ευρώ.

Για ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αναδεικνύει τους στόχους της κρατικής πολιτικής, την οποία κατ’ ουσίαν στηρίζουν και τα μνημονιακά κόμματα της αντιπολίτευσης παρά τις προσπάθειές τους να βρουν σημεία διαφοροποίησης έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Αναφορικά με τα ενεργειακά, είπε ότι στόχος της ανακαίνισης του κτηριακού αποθέματος, ξεκινώντας από τα κτήρια του Δημοσίου είναι η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων που θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση στον τομέα, ενώ το κόστος της ανακαίνισης θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μίλησε, τέλος, για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του παραλιακού μετώπου των 640 στρεμμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας(το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και την BP) και την αξιοποίησή του υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Για απάτη της αντιμνημονιακής χίμαιρας μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σπ. Λυκούδης. Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 37 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ζητήματα κέντρου εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών». «Θυμίζει τις παλιές, καλές εποχές των ρουσφετολογικών ρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η επίβλεψη του κέντρου μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης «μαζί με μια θεσούλα δώρο», αφού αν και δεν αλλάζει κάτι στο 7μελές Δ.Σ., αντικαθίσταται ο διορισμός του οφθαλμιάτρου με αυτόν ενός προσώπου εγνωσμένου κύρους, κάτι ανεξήγητο αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η ρύθμιση αφορά κέντρο αποκατάστασης τυφλών.

«Θέλετε να ψηφίσουμε νομοσχέδια που στην ουσία είναι φτιαγμένα στο πόδι και αυτό δηλώνει ανευθυνότητα» τόνισε με τη σειρά του ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, αναφερόμενος στην επείγουσα διαδικασία που ακολουθείται για μία ακόμη φορά, την ψήφιση διατάξεων που αναιρούν παλιότερες ρυθμίσεις της ίδιας Κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στην ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 52 του ν/σ γα την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη µπύρα που παράγεται από µικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία με σκοπό «την εξασφάλιση της ορθολογικής λειτουργίας των κανόνων του ανταγωνισµού και την αύξηση της επιχειρηματικότητας» δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην κατ’ άρθρον ψήφιση ενώπιον των συναρμόδιων Επιτροπών και αποσύρθηκε. Ειδικότερα υπερψηφίστηκε μόνο από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος(ΑΝ.ΕΛ.) το καταψήφισαν.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr