ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τ. Αλεξιάδης: Εντός του επόμενου διμήνου το ν/σ για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων

0

Σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό απάντησε -κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου- ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του επόμενου διμήνου και οπωσδήποτε πριν τη σύνταξη περιουσιολογίου, εξηγώντας ότι έτσι δίνεται «μία τελευταία ευκαιρία σε όσους συμπολίτες μας έχουν χρήματα στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις». Διευκρίνισε ωστόσο ότι όσοι δεν αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία και δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής,  θα έχουν σοβαρότατες φορολογικές, ποινικές, και άλλες κυρώσεις αν εντοπιστούν.

«Το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε είναι οι διατάξεις να είναι από τη μια μεριά ελκυστικές, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Διότι έχουμε παρακολουθήσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παρόμοιες πρωτοβουλίες στο παρελθόν που δεν είχαν αποτέλεσμα. Από την άλλη βέβαια, από το άλλο άκρο, είναι αυτές οι διατάξεις να μην είναι χαριστικές και να μην επιτρέψουν ένα ξέπλυμα, μια διαδικασία περαίωσης ή χαριστικών ρυθμίσεων, όπως έχουμε συνηθίσει πάρα πολύ, όλα αυτά τα χρόνια. Κινούμαστε ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο όρια» ανέφερε.

Εξήγησε ότι δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα σχετικά με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και ειδικότερα το αν τα ποσά αυτά θα υπαχθούν σε έναν συντελεστή ή αν θα πρέπει να προστεθούν στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών, ποιά θα είναι τα κίνητρα για να δηλωθούν, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από όλες τις ποινικές διαδικασίες και τα πρόστιμα που αφορούν τη φορολογική διαδικασία. «Εξετάζουμε το να δοθούν επιπλέον κίνητρα για όσα χρήματα είναι στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί και επιστρέψουν στο εσωτερικό, όπως να δοθούν και επιπλέον κίνητρα σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα είναι σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο, όπως η λίστα Λαγκάρντ, εμβάσματα εξωτερικού και υπόλοιπες δηλώσεις» πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο συντάσσεται στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς την παρέμβαση των δανειστών, παρά μόνο με βοήθεια τεχνικής φύσεως  από τη Γαλλία.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr