ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Παράταση για ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Στο πετρέλαιο θέρμανσης νέο καθεστώς επιδότησης

0

Νέα παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ΦΠΑ αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, ωσότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα. Ακόμα, εντός της εβδομάδας το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιήσει το νέο καθεστώς επιδότησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Όσον αφορά το ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου καθώς εκτιμάται ότι έως τότε, στο πλαίσιο και των προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, θα έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το θέμα.sxoleio

Εν τω μεταξύ, από χθες Κυριακή το φως της δημοσιότητας έχει δει σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να αντλήσει το απαιτούμενο ποσό των 300 εκ. ευρώ που επρόκειτο να πάρει από την επιβολή του 23% ΦΠΑ στα σχολεία.

Μετά την απόρριψη του κλιμακωτού ΦΠΑ από τους θεσμούς, σύμφωνα με το Mega, η κυβέρνηση μελετά μία δέσμη 11 ισοδύναμων μέτρων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτά. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να θίγουν τα οικογενειακά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο για επιβολή ΦΠΑ 23% στο μοσχάρι ή η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ως ισοδύναμα μέτρα στο ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Για το νέο καθεστώς επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη δέσμευση για περιορισμό της ετήσιας δαπάνης στα 105 εκ. ευρώ από 210 εκ. που ήταν πέρυσι. Έτσι, το σχέδιο που μελετά το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τον άγαμο από τα 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 20.000 ευρώ από τα 40.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να έχει ο δικαιούχος, αναμένεται να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από τα 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στην ποσότητα των λίτρων ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη των δικαιούχων.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr