ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΣΥΡΙΖΑ για 28η Οκτωβρίου: Να δώσουμε και σήμερα τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού

0

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και ο Αγώνας της Αντίστασης φανερώνουν την ικανότητα και τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις στα πιο αντίξοα αδιέξοδα» αναφέρεται σε μήνυμα που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τονίζεται μάλιστα η ανάγκη να δοθεί σήμερα πολιτικός, κοινωνικός και ιδεολογικός αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού.

Αναλυτικά, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, καθώς και ο Αγώνας της Αντίστασης φανερώνουν την ικανότητα και τη δύναμη του λαού να δίνει νικηφόρες λύσεις στα πιο αντίξοα αδιέξοδα, όταν γίνεται πρωταγωνιστής και υπεύθυνος της ίδιας του της ιστορίας. Κανένας εχθρός, όση υπεροπλία κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να λυγίσει τη λαϊκή βούληση για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Οφείλουμε να αποδίδουμε φόρο τιμής, σε όσους κι όσες θυσιάστηκαν για πανανθρώπινα ιδανικά, κατά τη διάρκεια του ελληνοΐταλικού πολέμου, αλλά και, συνολικά, στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα. Οφείλουμε να μην λησμονούμε το σκοτεινό πρόσωπο και την απέραντη φρίκη του φασισμού.

Στη χώρα μας, όπου οι βαρβαρότητες του Β’ παγκοσμίου πολέμου έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη, η φασιστική, νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύεται την πολύπλευρη κρίση, αλλά και το ξεθώριασμα της μνήμης, για να διαδώσει το μνησίκακο κήρυγμά της και να συνεχίσει το εγκληματικό έργο των ιδεολογικών της προγόνων.

Γι’ αυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε τους αγώνες για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και να στρατευθούμε σε έναν πολύπλευρο πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, σε κάθε μορφή υποτίμησης των εγκλημάτων του ή εξίσωσης των θιασωτών του με όσους κι όσες πάλεψαν για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική προκοπή».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η ιστορική μνήμη δεν τιμάται με παρελάσεις

Την αντίθεσή της στη διοργάνωση μαθητικών παρελάσεων, δηλώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη δική της ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για «στρατοκρατικού τύπου αφηγήσεις και συμβολισμούς».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«H ιστορία και η συλλογική μνήμη ενός λαού είναι πράγματα πολύ μεγαλύτερα και βαθύτερα από τις συμβολικές αργίες και επετείους που καθιέρωσε το ελληνικό κράτος.

Η 28η Οκτωβρίου, η έναρξη του πολέμου εντός της ελληνικής επικράτειας απέναντι στα στρατεύματα των φασιστών, των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, απέχει παρασάγγας από την επίσημη αφήγηση που αποθεώνει τη στάση ενός στυγνού δικτάτορα και γιορτάζεται με τα «ελληνικά νιάτα» στους δρόμους των πόλεων, σε πλήρη παράταξη και συντονισμένο βήμα.

Το έπος της αντίστασης, της ηρωικής πάλης απέναντι στους εχθρούς της ζωής και της ελευθερίας, δεν χωράει ούτε σε μαθητικά αγήματα, ούτε τιμάται από τη νέα γενιά του τόπου με στρατιωτικά κατάλοιπα.

Η ιστορική επιταγή εκείνης της εποχής προς τους νέους και τις νέες, είναι να ακολουθούμε το παράδειγμα ζωής των ΕΠΟΝιτών, των ΕΑΜιτών, των ΕΛΑΣιτών και του κάθε ανθρώπου που πάλεψε εκείνα τα σκοτεινά χρόνια, για τη ζωή και το μέλλον των επόμενων.

Η κληρονομιά που φέρουμε στις πλάτες μας, είναι να πολεμάμε κάθε μέρα για την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, την ειρήνη και τη δημοκρατία. Σε αυτό τον πόλεμο θα έχουμε πάντα απέναντι τους εχθρούς της ελευθερίας και της ζωής. Τον κάθε φασίστα, απόγονο των μελανοχιτώνων, τον κάθε ναζιστή – κρυφό ή φανερό – παιδί αυτών που θέλησαν να θάψουν μια ολόκληρη ήπειρο και τους λαούς της.

Η ιστορική μνήμη δεν τιμάται με τις μαθητικές παρελάσεις και η κατάργηση τους είναι ένα πρώτο βήμα, για να τελειώνουμε με τις στρατοκρατικού τύπου αφηγήσεις και συμβολισμούς, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τα πραγματικά διδάγματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr