ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Μεγαλώνει η διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα κόκκινα δάνεια – Αναζητείται πολιτική λύση

0

«Άκαρπες» φαίνεται ότι απέβησαν και οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των κλιμακίων των θεσμών γύρω από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, προτού το «κουαρτέτο» αποχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή. Η λύση στο ζήτημα αναζητείται πλέον σε πολιτικό επίπεδο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Φρανσουά Ολάντ.

Το θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας φαίνεται ότι είναι το βασικό «αγκάθι» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ως προς τη μέχρι τώρα αξιολόγηση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς στα περισσότερα από τα υπόλοιπα θέματα φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση.

Χωρίς συμφωνία στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη δια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Μία ακόμα, τελευταία συνάντηση που έγινε την Παρασκευή μεταξύ των θεσμών και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, φαίνεται πως ήταν τυπική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από ανώτατο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, η διαφωνία έγκειται στα όρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ούτως ώστε να προστατεύεται η α’ κατοικία.

Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:

Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής:

Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000. Σύνολο οφειλών:120.000. Εισόδημα:8.180 το άτομο, 13.917 το ζευγάρι και 3.350 το παιδί έως τρία παιδιά.

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών, ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.

Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι «πολιτικές» και ότι η συζήτηση δε θα διακοπεί αλλά θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο. Ερωτηθείς για το αν θα εκταμιευτεί την επόμενη εβδομάδα η δόση των 2 δις ευρώ, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.

Η λύση τώρα στο θέμα των πλειστηριασμών αναζητείται σε επίπεδο Eurogroup και πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να αναφέρεται σήμερα στο θέμα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς και ότι πρέπει να μελετηθεί το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση της α’ κατοικίας.

Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να διεξαχθεί το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, με θέμα συζήτησης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr