ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Γ΄ Συνδιάσκεψη στις 16-17 Ιανουαρίου

0

Προς την Γ΄Συνδιάσκεψή της, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Ιανουαρίου 2016 οδεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (ΠΣΟ). Στην απόφασή του αυτή το ΠΣΟ αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη συγκυρία συνολικότερα, αναγνωρίζει τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί, εξετάζει αυτοκριτικά την πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ασκεί κριτική στις άλλες αριστερές δυνάμεις και θέτει τους στόχους και το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Το ΠΣΟ εκτιμά πως η διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε «αστικό σοασιαλφιλελεύθερο κόμμα» είναι αναπότρεπτη και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι «ο κύριος πόλος προώθησης της επίθεσης για την επιβολή των μνημονίων». Επομένως το ερώτημα για την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αν το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια «ιστορική ήττα» μέσω της «νίκης της κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσης του συστήματος και  της κυβέρνησης» ή την ανασυγκρότηση του κινήματος και της αριστεράς που «θα ακολουθήσει μέχρι τέλος τον δρόμο της ρήξης και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της επανάστασης, της νέας σοσιαλιστικής και κομουνιστικής προοπτικής» και παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΠΣΟ ο άσχημος πολιτικός συσχετισμός που αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές δεν δείχνει πως το πολιτικό σύστημα έχει εξασφαλίσει τη σταθεροποίησή του για τέσσερις λόγους: την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει λυθεί καθώς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που τον ψήφισε δεν αποδέχεται την μνημονιακή πολιτική, την κρίση των αστικών κομμάτων, την μνημονιακή πολιτική- τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους στην περιοχή- την ίδια την καπιταλιστική κρίση και τέλος τον αριστερό κόσμο που δεν αποδέχεται την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο και εκτιμώντας πως η μικρή εκλογική άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (παρά την αποχώρηση δύο οργανώσεων της – ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ – που συνεργάστηκαν με την ΛΑΕ) δείχνει ότι αυτή αποτελεί υπολογίσιμη πολιτική δύναμη αλλά και ότι φέρει ανεπάρκειες που δυσκολεύουν τη μάχη για τη νίκη της εναλλακτικής πρότασης για ρήξη με κεφάλαιο- ΕΕ- ΔΝΤ. Το ΠΣΟ εκτιμά πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλει:

  1. να ενεργοποιήσει τα μέλη της, να ενιοποιήσει τη δράση της και να ανοίξει θεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτιστικά θέματα, να αναβαθμιστεί ιδεολογικά και πολιτικά, να επεξεργαστεί και να προβάλει τη λύση της «αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, με εμβάθυνση στην επαναστατική τακτική και στρατηγική, στο ζήτημα του άλλου δρόμου και του αντικαπιταλιστικού προγράμματος» και να εντάξει αυτά «στην προοπτική της επανάστασης, της νέας σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής» και
  2. να οικοδομήσει ένα «κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντιπολίτευσης-ρήξης-ανατροπής» για την «ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος», την αριστερή αντιπολίτευση που θα στηρίζεται στην οργάνωση του λαού και την  κοινή δράση με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς.
    Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΣΟ, είναι το 3ο Μνημόνιο και οι συνέπειες του, ο πόλεμος στη ΣΥΡΙΑ και η ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και το αντιφασιστικό μέτωπο, καθώς η Χρυσή Αυγή στις εκλογές συγκράτησε το ποσοστό της και αυτό δείχνει πως αποτελεί κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επομένως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα, για το ξήλωμα των μνημονίων, οι οποίοι θα τάσσονται ενάντια στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και θα συνδέονται με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Θα βαθύνει την αντιρατσιστική πάλη ενάντια στην Ευρώπη φρούριο παλεύοντας ενάντια στην FRONTEX και για την πτώση του φράχτη στον Έβρο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τις πρωτοβουλίες της ΚΕΡΦΑΑ για διεθνή συντονισμό ενάντια στην ΕΕ- φρούριο και θα δώσει τη μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή με αιχμή τη δίκη που διεξάγεται. Επομένως προγραμματίζονται ειδικές συσκέψεις για την παρέμβαση τον εργατικό κίνημα, για το προσφυγικό αλλά και για το αγροτικό ζήτημα που ιεραρχείται ψηλά.

Όσον αφορά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις διαβάζουμε στην απόφαση του ΠΣΟ: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει τις πρωτοβουλίες για την πολιτική συνεργασία όλων των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς, με βάση την αντίστοιχη πρόταση του Αυγούστου.»

Όσο για το ΚΚΕ, του ασκείται κριτική για «αποστασιοποίηση από την αντιμνημονιακή, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστική πάλη και τους πολιτικούς στόχους ρήξης στο σήμερα» ενώ στη ΛΑΕ ασκείται κριτική για άρνηση «της αναγκαίας τομής με  την ρεφορμιστική στρατηγική  του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε στην πράξη τα αδιέξοδά της». Επομένως το ΠΣΟ εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφ όλης της ύλης πολιτική συνεργασία με το ΚΚΕ ή την ΛΑΕ και πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να επιδιώξει «κοινή δράση στο πλαίσιο του αγωνιστικού μετώπου αντιπολίτευσης, ρήξης, ανατροπής. Συνεργασία και κοινή πορεία σε επίπεδο πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων με τον κόσμο που υπερβαίνει την αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ, με τον κόσμο που εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον κόσμο της  ΛΑ.Ε  στον βαθμό που οι δυνάμεις της ανεξαρτητοποιούνται από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, και συμβάλλουν σε μια μαχητική, ταξική, αντιγραφειοκρατική κατεύθυνση στο κίνημα και τους αγώνες (…)διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της αριστεράς.»

Τέλος ασκείται κριτική στην απόφαση της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ να αποχωρήσουν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να συνεργαστούν με τη ΛΑΕ. Η κίνηση αυτή δεν αντιμετωπίζεται ως διαφωνία στο ζήτημα της εκλογικής τακτικής αλλά ως απόρροια φυσιογνωμικών προβλημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν συσσωρευτεί και εκφράστηκαν με αυτή την επιλογή, η οποία θεωρείται «βαθιά λαθεμένη» κυρίως «γιατί προϋπόθεση για οποιαδήποτε δράση και συμμαχία είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς».

Στις 22/11 θα συνεδριάσει ξανά το ΠΣΟ για την ανακοίνωση των θέσεων. Μέχρι τη συνδιάσκεψη θα οργανωθούν ημερίδες διαλόγου ανοιχτές και σε άλλα ρεύματα με πρώτο σταθμό την 14η/11 πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr