ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Φίλης: Τελικές οι αποφάσεις για το ΦΠΑ – Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει και το κόστος

0

Τελική είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Το θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση «αφορά αρκετές ελληνικές οικογένειες αλλά όχι τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία».

«Η λογική της απόφασης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με ηλικιακά κριτήρια, έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση του σκοπού των διαφόρων μονάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

«Τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης» η οποία προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή στην ίδια μορφή εκπαίδευσης που προσφέρει το κράτος, είπε ο Νίκος Φίλης. «Άρα όποιος πηγαίνει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο κάνει μια άλλου τύπου επιλογή αποκλείοντας την επιλογή του δημόσιου σχολείου. Θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής».

«Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι όλοι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως», είπε ο υπουργός.

«Το φροντιστήριο, ο χορός, τα ωδεία, τα ΙΕΚ» κλπ. καλύπτουν ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτει το κράτος και δεν τις καλύπτει, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας. «Εκεί είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε μια συμβολικού τύπου φορολόγηση», είπε ο κ. Φίλης, προσθέτοντας ότι το κόστος της επιβολής του 6% ΦΠΑ σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί να απορροφηθεί και δε θα έχει επιπτώσεις στο ζήτημα της απασχόλησης.

Όσον αφορά το 0% σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Τόνισε, ακόμα, ότι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση εντάσσεται στην ευθύνη εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας.

Η απόφαση για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου τον Αύγουστο ελήφθη μέσα στις γνωστές δραματικές συνθήκες της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός Παιδείας. «Αποφύγαμε μέτρα τα οποία θίγουν συνολικά τη λαϊκή κατανάλωση, όπως η φορολόγηση του κρέατος με 23% που θα είχε άλλες συνέπειες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στα σχολεία, αναγνώρισε ότι «ξεκινήσαμε και φέτος με πολλά κενά, είναι καθεστώς στα χρόνια του μνημονίου να υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν το λέω ως άλλοθι, έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα». Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών.

«4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού» τόνισε.

Για την ανώτατη εκπαίδευση, δήλωσε ότι πριν από τις αλλαγές θα προηγηθεί δημόσιος διάλογος ώστε να υπάρχουν αλλαγές. «Δεν πάμε άμεσα σε συνολική αλλαγή του μοντέλου», διευκρίνισε.

Αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε την αναμόρφωσή του, υπογραμμίζοντας ότι ευθύνη για το θέμα έχει το Υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός μίλησε για αναμόρφωση συνολικά, συμπληρώνοντας ότι το μάθημα δεν πρέπει και δεν θα είναι μάθημα ομολογιακού αλλά πολιτισμικού χαρακτήρα και θα έχει χαρακτήρα γνώσης των θρησκειών. «Το μάθημα είναι αντικείμενο διαλόγου με την εκκλησία, αλλά αντικείμενο απόφασης από τα όργανα του ΥΠΠΑΙΔ που εγώ θα υπογράψω», σημείωσε.

Όσον αφορά την εγκύκλιο Λοβέρδου για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά (η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης), ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «η εγκύκλιος λειτούργησε κατά τρόπο παιδαγωγικά ελεγκτέο».

Στην αντεπίθεση περνούν τα ιδιωτικά σχολεία

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών), για να συζητηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ.

Η σημερινή συνάντηση, δήλωσε ο κ. Φίλης, ήταν η αρχή «μιας μόνιμης συνεργασίας για την διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης».

Σε σχέση με την προωθούμενη μεταφορά της εποπτείας των εργασιακών στην ιδιωτική εκπαίδευση, από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Φίλης δήλωσε: «Αυτό δίνει την δυνατότητα μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία».

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα», κατέληξε ο υπουργός.

Εκ μέρους της ΟΙΕΛΕ, ο Μιχάλης Κουρουτός δήλωσε ότι το γεγονός του ότι θα υπάρχει θεσμικός έλεγχος των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι «το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση».

«Διαφωνούσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο το 15% των προσδοκώμενων πόρων. «Μαζί με τους γονείς, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης στο Mega, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Μπάμπης Κυραϊλίδης, διασαφήνισε ότι το 13% ΦΠΑ δεν μπορεί να απορροφηθεί και το κόστος θα επιβαρύνει στους γονείς.

«Τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να απορροφήσουν κανένα ποσοστό ΦΠΑ, θα μετακυλιστεί όλο στους γονείς» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όταν πάει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο, θα το μπλοκάρουμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Στην προτροπή του δημοσιογράφου για μείωση του τζίρου των ιδιωτικών σχολείων ώστε να απορροφηθεί ένα κομμάτι του ΦΠΑ, ο κ. Κυραϊλίδης απάντησε: «Το 80% του τζίρου των ιδιωτικών σχολείων αφορούν μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές, στο 20% που περισσεύει είναι τα έξοδα μεταφοράς μαθητών και λοιπά. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά αυτά, είτε λέγεσαι Κυραϊλίδης είτε λέγεσαι Τσακαλώτος».

Μάλιστα, επικαλέστηκε τη συνεργασία του με τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαϊδου (!), αναφέροντας ότι συζητούσαν να εντάξουν μάθημα στα γυμνάσια και στα Λύκεια των ιδιωτικών σχολείων για τη «φορολογική και ασφαλιστική συνείδηση» για να μάθουν τα παιδιά από μικρά την αξία της φορολογικής και ασφαλιστικής συνείδησης που πρέπει να έχουμε όλοι…

Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, οι γονείς μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση έξω από το Λεόντειο Λύκειο, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φορείς των ιδιωτικών σχολείων.

Γιώργος Διάκος

 

 

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr