ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

0

Με 154 «ναι» εγκρίθηκαν τα προαπαιτούμενα και τώρα η επόμενη κοινοβουλευτική μάχη φαίνεται πως θα αφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο, όπως προανήγγειλε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Τηρούμε τη δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Και φαίνεται πως η επίσπευση του εν λόγω νομοσχεδίου επιχειρεί να αποτελέσει δυναμική πολιτική απάντηση σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτές τις μέρες.

Το πρώτο και κύριο αφορά βέβαια την ψήφιση της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων, στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Παρά το ότι το πακέτο που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ είναι μάλλον ηπιότερο σε σχέση με επερχόμενα μέτρα, δεν παύει να εισάγει δύσκολες και επώδυνες ρυθμίσεις και να επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα φορολογικά βάρη.

Έπειτα, ίσως περισσότερο κι από το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τη συζήτηση στη Βουλή απασχόλησε αυτές τις μέρες η υπόθεση των υπουργών της κυβέρνησης με τα προβληματικά πόθεν έσχες. Κάτι που ανάγκασε τους δύο υπουργούς που φέρονται να έχουν σχέση με την υπόθεση να δώσουν απαντήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι παρά το ότι η πρώτη του δήλωση πόθεν έσχες μετά την πρώτη του εκλογή ως βουλευτής το 2012, «ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής», τα επόμενα χρόνια έκανε άλλες τρεις δηλώσεις στις οποίες συμπεριλάμβανε το επίμαχο ποσό του 1 εκ. ευρώ, το οποίο κατηγορείται ότι «ξέχασε να δηλώσει».

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τον οποίον δημοσιεύματα ήθελαν να μη συμπεριλαμβάνει στο πόθεν έσχες του τη μεταβίβαση μετοχών κατασκευαστικής εταιρείας που κατείχε, έκανε γνωστό –μέσω πηγών του υπουργείου- ότι στη δήλωσή του το 2015, περιλαμβάνεται η μεταβίβαση των μετοχών, διαδικασία που έγινε τον Ιανουάριο του 2015. Σε αντιπαράθεση που είχε χθες το βράδυ στη Βουλή με το Μάκη Βορίδη, ο κ. Φλαμπουράρης παρέπεμψε το θέμα σε επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Επομένως, μέσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε στη Βουλή αυτές τις μέρες, με την αντιπολίτευση να βάλει ενάντια στην κυβέρνηση για «την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς», η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αποτελέσει για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα την καλύτερη απάντηση. Και να θέσει, από την άλλη, την αντιπολίτευση ενώπιον των ευθυνών της απέναντι στο σύστημα της διαπλοκής.

Αρνητικό επικοινωνιακό αντίκτυπο φαίνεται βέβαια πως είχε και το περίφημο γεύμα μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και της δημοσιογράφου του Mega Όλγας Τρέμης στο υπερπολυτελές roof garden της Μεγάλης Βρετανίας, το βράδυ της Τρίτης.

Γεύμα το οποίο φαίνεται να μην είναι άσχετο με την κατάθεση του επικείμενου νομοσχεδίου, αφού οι εκπρόσωποι των «μεγάλων καναλιών» προσπαθούν να ανοίξουν ευνοϊκούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Ωστόσο, το να γευματίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος με μεγαλοδημοσιογράφο του Mega, σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια της Αθήνας, την ίδια στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει δύσκολα μέτρα και ετοιμάζεται για ακόμα δυσκολότερα, είναι -το λιγότερο- συμβολικά απαράδεκτο και φαίνεται ότι σχολιάστηκε αρνητικά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, το νομοσχέδιο που θα βάζει τάξη στο καθεστώς αδειών των δημόσιων συχνοτήτων φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως δήλωσε χθες και η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη στον τηλεοπτικό σταθμό Attica.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως οι δημόσιες συχνότητες, που είναι δημόσιο αγαθό, «έτυχαν κακομεταχείρισης», ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κανόνες στο παιχνίδι του ελεύθερου ανταγωνισμού και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ήδη, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαβίβασε το νομοσχέδιο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και στη συνέχεια να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έθεσε τη ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ενώπιον των ευθυνών τους, σε σχέση με τη στήριξη του νομοσχεδίου.

«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε διαμηνύσει ο κ. Παππάς.

Προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση το νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου».

Επίσης, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς», όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς, και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του».

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr