ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών – Ενοποίηση ταμείων, σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια

0

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι το πόρισμα της περίφημης «Επιτροπής Σοφών» για το ασφαλιστικό, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές όπως η ενοποίηση των ταμείων σε έναν ενιαίο φορέα, η εισαγωγή νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων και η καθιέρωση εθνικής κοινωνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Επιτροπή, που συστάθηκε πριν τις εκλογές, στόχο είχε να καταρτίσει ένα σχέδιο αναμόρφωσης και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αποτελέσει τη βάση της ελληνικής πρότασης στους θεσμούς. Το πόρισμα κατατέθηκε στον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο, έχει ωστόσο συμβουλευτικό χαρακτήρα και τίθεται σε δημόσιο διάλογο για ένα μήνα περίπου. Το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προγραμματίζεται να ψηφιστεί γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

«Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της µιας. Ωστόσο, µετά από ώριµες σταθµίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθµό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισµό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις. Εννοείται ότι το µόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το µονοπάτι. Γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόµενου συστήµατος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Οµοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της µετάβασης που θα αποτελέσει αντικείµενο ξεχωριστής πρότασης», σημειώνει στην αρχή του πορίσματος η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου που παρουσιάζεται στο πόρισμα είναι:

Η εισαγωγή ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Οι ενιαίοι κανόνες για παλιούς και νέους ασφαλισμένους είναι μια αλλαγή που θα επιφέρει ένα μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους και είναι πιθανό να σημάνει έμμεση περικοπή των συντάξεων.

Η δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού φορέα ασφάλισης – ενοποίηση των ταμείων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση). Σε μια τέτοια περίπτωση το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μετεξελιχθεί σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με την Επιτροπή δεν πρέπει να υπάρξει καμία εξαίρεση, για να μην υπονομευθεί το εγχείρημα της ενοποίησης.

Υπάρχει και η πρόταση να δημιουργηθούν τρία υπερ-Ταμεία: Ταμείο για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και Ταμείο για τους αγρότες.

Η Επιτροπή παραδέχεται, ωστόσο, ότι η ενοποίηση Ταμείων με διαφορετικό επίπεδο βιωσιμότητας έχει κινδύνους για τους ασφαλισμένους των υγιών φορέων, εφόσον βέβαια τέτοια ταμεία υπάρχουν ακόμη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί, όπως είναι και η συνταγματική του υποχρέωση, τη βιωσιμότητα του συστήματος και την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου ως συνόλου.

– Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική), τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης, μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια. Εδώ είναι μία από τις βασικές ανατροπές που φέρνει η πρόταση της Επιτροπής: η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Παράλληλα, προβλέπεται να δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις:

α) να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να καταργηθεί σε λίγα χρόνια, καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ

β) να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αναδιανεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.

Επίσης προτείνεται οι εισφορές να προσαρμοστούν στα πρότυπα του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι σε άλλες περιπτώσεις θα αυξηθούν (π.χ. ΟΓΑ) και σε άλλες θα μειωθούν (ΔΕΚΟ). Στον ΟΑΕΕ οι εισφορές θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα (τζίρος).

Διαβάστε όλο το πόρισμα εδώ

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr