ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κατσέλη: Δε θα χρειαστούν και τα 25 δις οι τράπεζες

0

«Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η κ. Κατσέλη εκτίμησε πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. Ευρώ. Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», τόνισε η κυρία Κατσέλη. «Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΤ. Δεν είμαστε ούτε Ισλανδία, ούτε Ιρλανδία, ούτε Κύπρος».

Η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν να κάνουν με «συστημικές» αιτίες, αλλά πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις, που έχουν ως αιτία την ύφεση την μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και την εκροή κεφαλαίων.

Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, η κ. Κατσέλη εμφανίστηκε αισιόδοξη πως θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, μέσα στο επόμενο έτος.

Να σημειώσουμε πως από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπονται συνολικά 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί θα καθοριστεί μετά τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr