ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ντάισελμπλουμ: Ναι στη λύση για το χρέος αλλά …σε 15 χρόνια

0

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι μια ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα μπορεί να επιτευχθεί βάζοντας ένα πλαφόν στην εξυπηρέτηση του κόστους, στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις γύρω από το κατά πόσο αυτή η ελάφρυνση θα έρθει εκ των προτέρων, μετά από κάποιο διάστημα όταν ορισμένες προϋποθέσεις θα έχουν εκπληρωθεί ή ως μία μίξη και των δύο, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους πιστωτές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε: «Υπάρχει ευρεία κατανόηση όσον αφορά τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε, και αυτή είναι να λάβουμε υπόψη τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του κρατικού χρέους».

«Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει ευρεία κατανόηση ότι ένα καλό πρότυπο θα ήταν να θέσουμε το μέγιστο πλαφόν του 15% του ΑΕΠ», είπε, προσθέτοντας:

«Και το τρίτο –και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό με την Κομισιόν και το ΔΝΤ- θα ήταν να έχουμε μία κοινή αντίληψη γύρω απ’ τα σενάρια: Ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα αντίθετο σενάριο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, κλπ.;».

Κι εδώ το Reuters εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη σε σχέση με το χρέος, ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πλευρές. Από τη μια η Αθήνα και το ΔΝΤ έχουν πιέσει για κούρεμα στο ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 180% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. Αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποστηρίζουν πως αυτό που έχει σημασία περισσότερο από την ονομαστική αξία του χρέους, είναι πόσο πολύ επιβαρύνει την οικονομία μέσω του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, μετά από δύο προγράμματα διάσωσης από το 2010 και έπειτα, τα 2/3 του ελληνικού χρέους είναι πλέον στα χέρια των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, οι οποίες επιμήκυναν τα δάνεια στην Αθήνα σε ένα μέσο όρο ωρίμανσης στα 31-32 χρόνια και με ένα επιτόκιο γύρω στο 1% – ένα πιο ευμενές επιτόκιο σε σχέση με αυτό που πλήρωσε η Ιταλία. Επιπλέον, η Ελλάδα δε χρειάζεται να ξεκινήσει να αποπληρώνει αυτά τα δάνεια μέχρι το 2022.

Όλα τα παραπάνω κάνουν το ετήσιο βάρος της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος αρκετά διαχειρίσιμο, υποστηρίζουν παράγοντες της ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι μια πλήρης εκ των προτέρων συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

«Θα δούμε αν υπάρξουν χρηματοδοτικά εμπόδια στα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε.

«Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες πιθανώς θα έλθουν σε 15 χρόνια. Επομένως, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να αρχίσουμε να τις διευθετούμε από τώρα, είναι πολύ μακριά», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αλλά θα δούμε –εξαρτάται ιδιαίτερα από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι (της ευρωζώνης) έχουν δηλώσει ότι το ΔΝΤ πίστευε πως ενώ το πλαφόν της ετήσιας εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ ήταν ένα δεδομένο που λειτούργησε στις περισσότερες οικονομίες, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους, με το ετήσιο κόστος να περιορίζεται στο 10% του ΑΕΠ.

«Η άποψή μου ήταν ότι το ΔΝΤ πάντα δούλευε με ένα πρότυπο του 15%, αλλά εάν λένε ότι αυτό είναι αρκετά υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατ’ ιδίαν επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ενώ περιμένει το ίδιο να πληρωθεί στο ακέραιο. Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσει να αναδιαρθρώσει και αυτό τα δάνειά του για την Ελλάδα.

Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι τέσσερις φορές πιο ακριβά σε σχέση με τα χρήματα που έχει πάρει από την ευρωζώνη, και το τελευταίο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, θα μείωνε την εξάρτησή της από αυτά (τα δάνεια του ΔΝΤ), σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ.

«Με τα 86 δισ. ευρώ, αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώνουμε το ΔΝΤ, διότι το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό», τόνισε. «Το αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM, τα οποία είναι πολύ, πολύ φθηνότερα».

«Μέρος του τρέχοντος προγράμματος ‘θέτει εκτός’ το ΔΝΤ και εισάγει πιο πολλά ευρωπαϊκά δάνεια» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πολιτικά είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν δανείσει λεφτά.

«Είναι κρίσιμο να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και για πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία, κλπ.» είπε.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr