ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κατρούγκαλος από Γενεύη: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά αφορά το αν θα έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη ή Ευρώπη της λιτότητας

0

«Η όλη μας προσπάθεια είναι να καταστήσουμε το θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές», δήλωσε χθες αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization-ILO), Guy Ryder.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

«Είμαστε ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης, γιατί ανάλογα πώς θα ερμηνευτεί το τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική, θα δοθεί ένας αντίστοιχος προσανατολισμός και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, εμείς πετύχαμε, αφενός, να έχουμε τη συμμετοχή της ILO στην πορεία των διαπραγματεύσεων για να ενισχύσει σε επίπεδο διμερές, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τη διαπραγματευτική μας θέση, αλλά, επίσης, για να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, αφορά συνολικά την Ευρώπη το τι θα γίνει στο μέλλον, εάν θα έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη ή μια Ευρώπη της λιτότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση αυτή για τα εργασιακά, πέρα από την κατάθεση προτάσεων από τους ανεξάρτητους ειδικούς που θα προταθούν από τα δύο μέρη, να γίνει με τη συμμετοχή και υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Επομένως, έχοντας έναν τρίτο – και μάλιστα όχι απλώς έναν τρίτο – τον κατεξοχήν ‘παίκτη’ στα σχετικά με τα δρώμενα στην εργασία, πετυχαίνουμε να μην περιοριστεί το ζήτημα απλώς στις απαιτήσεις, τις τεχνικές, αλλά να ‘αγκυροβοληθεί’ με αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στην Ευρώπη, οι καλές διεθνείς πρακτικές, σε ό,τι αφορά την ILO», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για το πόσο ουσιαστική μπορεί να αποδειχθεί η συμμετοχή της ILO στη διαπραγμάτευση και στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Ανέκαθεν, η ILO έχει προσπαθήσει να βοηθήσει τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, ακριβώς γιατί θεωρεί ότι προστατεύει με αυτό τον τρόπο ένα μοντέλο εργασιακών σχέσεων που πρέπει να υπερασπίσει. Συμφωνήσαμε, σε αρκετά πράγματα, θα έρθει (ο επικεφαλής της ILO) να επισκεφθεί την Ελλάδα και όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρωθυπουργό, κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος Νοεμβρίου και θέλει προφανώς να μην παίξει ένα συμβολικό, αλλά πραγματικά ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα».

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, η ILO «επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. Καθορίζει τα διεθνή πρότυπα εργασίας με τη μορφή συμβάσεων και συστάσεων οι οποίες ορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα των βασικών δικαιωμάτων εργασίας». Ο οργανισμός εδρεύει στη Γενεύη.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, επίσης, ότι τη Δευτέρα ο ίδιος έχει κληθεί από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής πλευράς για τις εργασιακές σχέσεις και θα την καλέσει, όπως είπε, να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά.

Σημείωσε, ακόμα, ότι την προηγούμενη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, από κοινού με την Βελγική Προεδρία της Ε.Ε. υποστηρίχθηκε να υπάρξει Eurogroup των υπουργών Εργασίας, κατά το πρότυπο του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, που θα παρακολουθεί και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Επομένως, υπάρχει ένα σύνολο πρωτοβουλιών με μια ιδιαίτερα εντατική διεθνή διπλωματία, η οποία κινείται στο επίπεδο του να καταστήσει σαφές ότι ό,τι συμβεί σήμερα στην Ελλάδα, θα συμβεί αύριο στην Ευρώπη, άρα η διαπραγμάτευση δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο της εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τις προβλέψεις για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε στη συζήτηση που θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα για το θέμα αυτό και πρόσθεσε:

«Δεν θέλουμε να γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. Θέλουμε να υπάρχει ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που να εξασφαλίζει επίσης και την αναδιανομή, δηλαδή, μεταφορά πόρων συνολικά σε επίπεδο κοινωνίας προς φτωχότερους, δεν εννοούσα – και μην παρεξηγηθεί – διανομή πόρων μεταξύ των συνταξιούχων. Όταν μιλάμε για αναδιανεμητικό σύστημα σύνταξης, λέμε, ότι το σύνολο της πολιτικής θα πρέπει να κατευθύνει στο να ενισχύει τους πιο αδύναμους».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr