ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: Θέλουμε στο τέλος της ημέρας να δίνουμε λογαριασμό σε αυτούς που μας έστειλαν εδώ και όχι στην ολιγαρχία αυτού του τόπου (vid)

0

Η εφαρμογή της συμφωνίας με στόχο την έξοδο από την κρίση και την επίτευξη ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, αποτελεί το βασικό στόχο αυτής της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε την Τρίτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή άνοιξε τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή, στην οποία οι υπουργοί θα συνεχίσουν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και θα μιλήσουν και οι βουλευτές.

Το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ξεκινά την Τρίτη στις 11 το πρωί.

 

«Αυτή η Βουλή θα σφραγίσει, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της, την οριστική έξοδο από τη κρίση» είπε ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της σημερινής ομιλίας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε ότι στο τέλος της τετραετίας «θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα». «Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη –μια ανάπτυξη με κοινωνικό όμως πρόσημο. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατάει τους νέους να ζήσουν και να προκόψουν εδώ, στην πατρίδα μας».

Υποστήριξε ότι με τη σύναψη της συμφωνίας διασφαλίστηκε ένα πλαίσιο οικονομικής και χρηματοδοτικής σταθερότητας. Ωστόσο, «για μας σταθερότητα δε σημαίνει στασιμότητα, δεν σημαίνει αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών». «Θέλουμε σταθερότητα να διασφαλίζει τους όρους για να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι σε αυτήν την προσπάθεια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς. Οι δυνάμεις της οικονομικής και κρατικής εξουσίας που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».

«Με αυτές τις δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε σκληρά», είπε.

Τόνισε ότι «δεν εννοούμε το ίδιο» όταν μιλά για ανάπτυξη η κυβέρνηση, με την ανάπτυξη «που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας αλλά και οι υπόλοιπες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη».

«Ο δικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών και ειδικά της τελευταίας πενταετίας».

Σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, εμείς, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο «που βάζει τους ανθρώπους και τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων».

«Ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση του μισθού και της εργασίας με ταυτόχρονη αναδιανομή των φορολογικών βαρών ώστε να στηριχθεί η ενεργός ζήτηση, που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και στη βαθιά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης».

Μετά «την ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις άμεσες προτεραιότητες για την κυβέρνηση:

α) την απομείωση του χρέους

β) την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

γ) τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων

Όσον αφορά το χρέος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα είναι σαφείς: «επιμήκυνση των πληρωμών, μείωση των επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια, ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μια μακρά περίοδο χάριτος» ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να υποστηριχθεί η επενδυτική δραστηριότητα και η ανοικοδόμηση του κράτους.

Στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να διαφέρει αυτή η διαδικασία από τις προηγούμενες στις οποίες «δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», ενώ οι αποφάσεις της τότε κυβέρνησης διατήρησαν στις τράπεζες τις ίδιες διοικήσεις που τις οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

«Δεσμευόμαστε ότι οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος των εξαρτήσεων, της διαπλοκής και των πελατειακών διευθετήσεων έχει τελειώσει οριστικά».

Στο μέτωπο των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, ο οποίος θα «έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands, την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων».

«Η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αμφισβητείται αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι στη συμφωνία υπάρχουν ακόμα ορισμένα σημεία ανοιχτά για τα οποία δεν έχει καταληχθεί η εφαρμοστέα πολιτική. Σ’ αυτά τα σημεία είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρή μάχη».

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερις μεγάλες μάχες για το επόμενο διάστημα:

1) Ρύθμιση των κόκκινων δανείων: εξασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποτροπή αγοράς δανείων από τα distress funds. Ενδιάμεσος φορέας που θα μεσολαβεί μεταξύ δανειστών και οφειλετών ώστε να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά. Επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη. Υιοθέτηση –με συγκεκριμένες αλλαγές- του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) Επαναρύθμιση αγοράς εργασίας: επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επαναφορά τριετιών και μετενέργειας. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Όχι στη διάκριση των νέων εργαζομένων, που οδηγεί στο να έχουν μικρότερο μισθό και περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

3) Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας, της ΔΕΗ και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ. Παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης που θα διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

4) Δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που πρέπει να εξασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να έχουν γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, να είναι αδιάβλητες και χωρίς οποιαδήποτε υπόνοια πελατειακών εξυπηρετήσεων των υποψήφιων επενδυτών.

Όσον αφορά το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα».

 

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού θα είναι οι εξής:

– φορολογικό σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο

– αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία. Απορρόφηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα 2007-2013 αλλά και από το πρόγραμμα 2014-2020. Να ωφεληθούν νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμο προσανατολισμό, νέοι άνεργοι επιστήμονες, επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και επιχειρήσεις σε τομείς στους οποίους η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

– νέος αναπτυξιακός νόμος, ίδρυση νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας

 

Όσον αφορά τους αγρότες:

– αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 δις ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015-2021, ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής

– επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό του εισοδήματος των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων

 

Για τη Δημόσια Διοίκηση:

– εξορθολογισμός των οργανογραμμάτων των υπουργείων, αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων ώστε να καταγραφούν οι σκοποί τους και να αναπροσανατολιστεί η δράση τους

– απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, μείωση προσωπικής επαφής πολιτών και διοίκησης ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης της «μικρής διαφθοράς»

– υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης, νέο σύγχρονο, αποτελεσματικό πειθαρχικό δίκαιο που θα διέπεται από τις αρχές της επιείκειας και της ακριβοδικίας, θέσπιση εθνικού μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που διαθέτουν πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα, ως το Σεπτέμβρη του 2016 οι επιτελικές θέσεις στο δημόσιο τομέα και τα νομικά πρόσωπα θα στελεχώνονται από τη δεξαμενή του νέου εθνικού μητρώου, θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο τομέα

– ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ψηφιακή ανάπτυξη, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικότητας, στόχος η απελευθέρωση 1 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους για έργα τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών, ένταξη της Ελλάδας στην ενιαία ψηφιακή αγορά με τους ευνοϊκότερους όρους για τον Έλληνα παραγωγό, επιχειρηματία και πολίτη

– κατάρτιση τριετούς σχεδίου δράσης για τη ριζική βελτίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το Δημόσιο προς τους πολίτες, με στόχο κατ’ ελάχιστον το μέσο όρο της Ε.Ε. στους αντίστοιχους δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για «στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές».

Πιο συγκεκριμένα:

– έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών

– ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων

– σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων

– άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης

Στρατηγικός στόχος με ορίζοντα τετραετίας είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ανάλογο του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική προστασία».

Στον τομέα της Υγείας:

– απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη, δράσεις και πολιτικές που προάγουν τη βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου

– κάλυψη των ανασφαλίστων, διασφάλιση καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας

– επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που εκκρεμούν, 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, 2.500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα

– άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές

– νέο μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας βασισμένο στις μονάδες υγείας γειτονιάς

 

Όσον αφορά την παιδεία και την έρευνα:

– ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης αλλά και ανάδειξης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών

– συμμετοχικός κοινωνικός διάλογος για τη δημιουργία συστήματος ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

– σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

– νέο συγκροτημένο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

– προώθηση του ήδη δημοσιευμένου νομοσχεδίου για τη δημόσια εκπαίδευση

 

Στο πεδίο της ανεργίας:

– νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους τους επόμενους 6 μήνες, από το Μάρτη του 2016 ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης

Με ορίζοντα τετραετίας:

– ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας

– ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων επιστημόνων

– οικονομική και θεσμική υποστήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας, που μπορούν να αποτελέσουν τη μήτρα ενός συστήματος παραγωγής που θα αμφισβητεί τις κυρίαρχες οικονομικές δομές της παραγωγής με σκοπό την ανταλλαγή και το κέρδος

 

Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό:

«Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι ότι δαπανά πολλά, αλλά ότι υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές αιχμές της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό.

– εξασφάλιση νέων πόρων, καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

– αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης

– πλήρης ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ

– σταθμοί εξυπηρέτησης μιας στάσης για την ασφάλιση και την εργασία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας

– στόχευση του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες που δεν πληρώνουν, μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων για την αύξηση των εσόδων τους

 

Διαφθορά, διαπλοκή, μεγάλη φοροδιαφυγή:

– ολοκλήρωση διασταύρωσης καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ήδη ξεκινήσει ο ΣΔΟΕ

– εξονυχιστικός έλεγχος όλων των λιστών της φοροδιαφυγής, κυρίως της λίστας Λαγκάρντ

– πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών

– αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, έλεγχος όλων των συμβάσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας

– ολοκλήρωση διαδικασιών αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και συχνοτήτων

– υποστήριξη Δικαιοσύνης σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής

– ενίσχυση όλων των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης

– ολοκλήρωση διαδικασίας κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και όλων των οικονομικών ελέγχων στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία

– εξυγίανση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και διαλεύκανση όλων των υποθέσεων από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

 

Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα:

– δημιουργία των 5 hotspots στα νησιά ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα προβλεπόμενα τακτικά κονδύλια

– ενιαιοποίηση των δομών του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες συναφείς με τη μετανάστευση

– συνεχής διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο 3

Ακόμα, όσον αφορά τις πολιτειακές μεταρρυθμίσεις και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών:

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα

– για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών στον τόπο, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων

– για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας

– για την αναγκαία και απαραίτητη αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τη θεσμοθέτηση της λαϊκής αρνησικυρίας αλλά και της δυνατότητας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών»

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, ακόμα, να ανοίξει ένας διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

«Θέλουμε, στο τέλος της ημέρας, να δίνουμε λογαριασμό μονάχα σε αυτούς που μας έστειλαν εδώ και όχι στις οικονομικές εξουσίες και στην ολιγαρχία αυτού του τόπου. Δίνουμε λογαριασμό μόνο στον ελληνικό λαό. Θέλουμε να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας τη δίνουν» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr