ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Και η Βρετανία στο μέτωπο του πολέμου στη Συρία (;)

0

Την έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων φαίνεται ότι σκοπεύει να ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, για να αναλάβει στρατιωτική δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph.

Ο Κάμερον φέρεται να δήλωσε ότι οι επιθέσεις των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία «μπορεί κάλλιστα να καταστούν εφικτές», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επέκταση των επιδρομών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε υποστεί πολιτική ήττα όταν προσπάθησε να υποβάλει σχετικό σχέδιο και το 2013, αλλά η πρότασή του καταψηφίστηκε από το κοινοβούλιο. Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διεξάγονται μέχρι τώρα μόνο στο γειτονικό Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Μπασάρ-Αλ-Άσαντ. Μιλώντας στο BBC, την πρώτη μέρα του συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε για τη ρωσική πλευρά:

«Υποστηρίζουν τον χασάπη Άσαντ, που είναι τεράστιο λάθος για εκείνους και για τον κόσμο. Θα κάνει την περιοχή πιο ασταθή».

«Οι περισσότερες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, απ’ ό,τι έχουμε μπορέσει να δούμε μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί σε τμήματα της Συρίας που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από άλλους αντιπάλους του καθεστώτος», πρόσθεσε.

Ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Telegraph, ο Κάμερον δεν πιστεύει πως η ανάμειξη της Ρωσίας θα έπρεπε να αποτρέψει την προσπάθεια της Βρετανίας να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό για το οποίο είμαι σαφής είναι το ότι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε είναι αυτή, η απειλή της τρομοκρατίας» φέρεται να δήλωσε ο Κάμερον, την παραμονή του συνεδρίου των Συντηρητικών.

Προχωρώντας επίσης σε μια ανακοίνωση που ικανοποιεί πολλά στελέχη του κόμματός του, ο Κάμερον είπε πως θα ενισχύσει τις Ειδικές Δυνάμεις και ειδικά τις επίλεκτες μονάδες της SAS και ότι η κυβέρνησή του θα προκρίνει την αγορά 20 νέων τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών Protector στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr