ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ – Συναντήσεις με Ομπάμα αλλά και με… Μπιλ Κλίντον

0

Ξεκινά σήμερα το πολυήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σημαντικές επαφές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Αμερική για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πλούσιο καθώς θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών καθώς και δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες.

Όπως φαίνεται, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης αλλά και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να έχει επαφές με τον Μπάρακ Ομπάμα στη διάρκεια δεξιώσεων και γευμάτων και πιο συγκεκριμένα, στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και στο γεύμα που θα οργανώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Το θέμα του χρέους θα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, δεδομένης της διαφορετικής προσέγγισης που έχει η αμερικανική πλευρά στο εν λόγω ζήτημα σε σχέση με την ευρωζώνη. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, υπήρξε έντονα η φήμη ότι στις συναντήσεις του πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να έχει παρουσία και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως, από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με το Μ. Ιγνατίου, θα υπάρξει επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το προσφυγικό ζήτημα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Γενικά, η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα συζήτησης στις επαφές του πρωθυπουργού. Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ακόμα, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί και κατά τη συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι Μουν. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάσιο και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ σημειώνεται ότι το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει και η ορκωμοσία της νέας Βουλής, δύο μέρες αργότερα από ό,τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, λόγω της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

 

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr