ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ν. Κοτζιάς: «Θα επαναδιαπραγματευτούμε το ελληνικό χρέος»

0

kotzias stΟ ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε κατηγορηματικά από τα Τρίκαλα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα το πρωί παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Κοτζιάς, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα τάχθηκε υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ότι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα» και επανέλαβε πολλές φορές ότι το θέμα του χρέους δεν έχει κλείσει, γιατί πολύ απλά το Νοέμβρη, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

«Η χώρα έχει ανάγκη μια δύναμη
που θα παλέψει με όραμα και προοπτική»

«Νομίζω ότι ο λαός και η σοφία του δε θα επιτρέψει να επιστρέψουν στην κυβερνητική εξουσία οι δυνάμεις αυτές που δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, που συνέβαλαν στην διαφθορά της χώρας, στη διάχυσή της, που στηριχθήκανε πάνω στη διαπλοκή και που δεν έχουν καμιά διάθεση να πάρουν μέτρα πάνω στην ολιγαρχία ενώ δε δυσκολεύονται να πάρουν μέτρα ενάντια στο λαό. Νομίζω επίσης ότι εμείς είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν υιοθετεί τη λογική των εταίρων που θέλουν τις συμφωνίες», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια σειρά καλύτερους όρους στη συμφωνία που κάναμε και διατηρούμε το μεγάλο πρόβλημα, που είναι το χρέος της χώρας, ανοιχτό. Θα το επαναδιαπραγματευτούμε».
Καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες να στηρίξουν στις κάλπες το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Είμαστε μια πολιτική δύναμη που έχει όραμα για την Ελλάδα, πιστεύουμε σε μια Ελλάδα της υψηλής ειδίκευσης που θα έχει και θα παράγει εργασίες και θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους μας, διότι η Ελλάδα διαθέτει μια νέα γενιά επιστημόνων με βαθιά και σύνθετη μόρφωση και πολύγλωσση. Και το πολύγλωσση είναι ένα μεγάλο εργαλείο, πλεονέκτημα και προτέρημα σε ένα κόσμο που παγκοσμιοποιείται. Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα προσόντα για να αναπτυχθεί η πρωτογενής της παραγωγή, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες της αλλά και να ενισχύσει τις εξαγωγές της».
Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει ότι «τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή ακριβώς τη φάση «η χώρα έχει ανάγκη να έχει μια δύναμη που θα παλεύει έχοντας όραμα και προοπτική για το μέλλον της».
Και συνέχισε λέγοντας: «Ο τρόπος που διαπραγματευτήκαμε και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, δείχνουν ότι έχουμε μια πολιτική που αποκαθιστά τη διεθνή σχέση της χώρας και αναβαθμίζει σε πολλούς ορίζοντας και σε πολλά θεσμικά συστήματα της Ελλάδας. Έχουμε μια αισιοδοξία για την Κυριακή και έχουμε και μια αισιοδοξία ότι είμαστε σε θέση και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας. Πιστεύει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, αλλά και εγώ προσωπικά ότι για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και αισιόδοξη αλλαγή στη χώρα, θα πρέπει να κινητοποιούνται οι ίδιοι οι άνθρωποι για να έχουν το μέλλον στα χέρια τους. Πιστεύω πάρα πολύ στον άνθρωπο, γιατί ανάκαμψη δε μπορεί να υπάρξει με κόλπα, τερτίπια και άλλες τέτοιες πολιτικές, αλλά η σπονδυλική στήλη κάθε οικονομίας είναι ο άνθρωπος, ιδιαίτερα ο εργαζόμενος άνθρωπος και ο νέος εργαζόμενος και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανέργους να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία».

«Αποφύγαμε τα χειρότερα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν του τρίτου Μνημονίου, της συμφωνίας ή του συμβιβασμού, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, μίλησε για μια μάχη που δόθηκε για τα δίκαια της χώρας, για την διαφοροποίηση του σκηνικού στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε δε, ότι υπάρχει δέσμευση και από τις ευρωπαϊκές χώρες και από την Αμερική για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο. «Μπορεί η αντιπολίτευση να το θεωρεί βιώσιμο, αλλά και τα παγκόσμια μαθηματικά και η διεθνής οικονομία, ξέρει ότι δεν είναι βιώσιμο. Κατά συνέπεια, δώσαμε μια μάχη, πήραμε πολλά πράγματα και διασφαλίσαμε την επαναδιαπραγμάτευση». Και πρόσθεσε: «Εάν είχαμε υποχωρήσει, η κατάσταση της χώρας θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που είναι σήμερα. Οι συμφωνίες, θα ήταν εξωφρενικές», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έγινε αναγκαστικά συμβιβασμός.

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr