ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Θοδωρής Κατωπόδης, υποψήφιος Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στο inagreece: Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα – Να αποτρέψουμε την «αριστερή παρένθεση»

0

Συνέντευξη στον Γιώργο Διάκο

Είναι 29 χρονών. Από το παγκοσμίου φήμης πείραμα του CERN στο οποίο εργάστηκε, βρέθηκε να είναι ο νεότερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλωσε στο Βύρωνα. Παρ ‘όλα αυτά, σε όλους λέει ότι κατάγεται από το Μεγανήσι Λευκάδας. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα.

Είναι μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2010 και μετά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών στο ΤΕΕ και των Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.

Εργάστηκε για 3 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στο πλαίσιο της αναβάθμισης του συστήματος ψύξης του ανιχνευτή πυριτίου. Τώρα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Εκπροσωπεί μια γενιά που παλεύει για ένα σχέδιο διαφυγής από την πραγματικότητα της ανεργίας, της επισφάλειας και βέβαια της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Από το οποίο εκείνος γύρισε.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα γενικότερο κλίμα αμηχανίας και απογοήτευσης στην κοινωνία και ειδικότερα στα μαζικά εκείνα ακροατήρια που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι περισσότερες από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές (πλήρης αποδέσμευση από τη λιτότητα, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ που αφορούσε ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους κλπ.) ούτε εφαρμόστηκαν ούτε μπορούν να εφαρμοστούν, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Εσύ πώς βλέπεις τη νέα κατάσταση; Ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ; Τελικά τι κερδήθηκε από τη διαπραγμάτευση;

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», δηλαδή, είχε τέσσερις πυλώνες: αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που στόχευε στην αναδιανομή εισοδήματος και ισχύος υπέρ των τάξεων που είχαν υποστεί τα καίρια πλήγματα της μνημονιακής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή όμως ήταν δεδομένο ότι αυτό το πρόγραμμα για να εφαρμοστεί απαιτούνταν μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να εξουδετερωθεί ο βασικός μοχλός επιβολής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: το χρέος και η αδυναμία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μάτωσε.

Η πιο άμεση όμως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση. Άνθρωποι που δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους, το ηλεκτρικό τους ρεύμα και το φαγητό τους. Βρήκαν τη δυνατότητα 633.000 άνθρωποι μέσα από το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, να υπαχθούν στις αντίστοιχες ρυθμίσεις. Επίσης μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις ήταν η επαναπρόσληψη των, αδίκως απολυμένων, καθαριστριών στο Υπ. Οικονομίας, σχολικών φυλάκων, καθηγητών και μελών ΔΕΠ, η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και η δωρεάν πρόσβαση όλων, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένοι ή όχι.

Ήταν επίσης το άνοιγμα της ΕΡΤ που φασιστικά η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε, η νομιμοποίηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς, η ρύθμιση των 100 δόσεων για 900.000 δικαιούχους προς εφορείες και ταμεία, η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, το λουκέτο στις Σκουριές, η δρομολόγηση επαναπρόσληψης 1000 γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας μετά από 6 χρόνια και το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τις συμβάσεις των μεγάλων έργων με μείωση της τιμής στο κόμιστρο των διοδίων και μια σειρά από άλλα μέτρα. Και όλα αυτά μεσούσης μια σκληρής διαπραγμάτευσης, που πάνω απ’ όλα έβαζε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Πολλοί εκπρόσωποι του παραδοσιακού αστικού πολιτικού συστήματος αλλά και δημοσιογράφοι από τα καθεστωτικά media ισχυρίζονται ότι η διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν έχει πλέον νόημα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η αντίληψη αρχίζει και περνάει στην κοινωνία. Ποια είναι η άποψή σου;

Εκπρόσωποι του παραδοσιακού αστικού πολιτικού συστήματος είναι τα πολιτικά ζόμπι που ονειρεύονται η Ευρώπη και τα ντόπια συμφέροντα να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Είναι αυτοί που είπαν, ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο έπρεπε να το είχαν εφεύρει. Που 5 χρόνια υποτίμησαν την εργασία μας, τις ζωές μας, την υγεία και την παιδεία μας και δε διστάζουν να λένε να αφήσουμε τους πρόσφυγες να πνιγούν. Από μεγάλα πολιτικά τζάκια, με ονόματα ιστορία και παράδοση. Είναι ο Μεϊμαράκης με τα 23 ακίνητα, είναι ο Άδωνης και ο Βορίδης της φασιστικής δεξιάς, είναι αυτοί που είχαν συνεργάτες τον Παπασταύρου της λίστας Λαγκάρντ και το Χριστοφοράκο της Siemens. Ο Θεοδωράκης με τα 25.000 ανά επεισόδιο στην ΕΡΤ και ο Βενιζέλος που απέκρυπτε τη λίστα Λαγκάρντ.

Είναι αυτοί που δε διάβαζαν τι περιείχαν τα μνημόνια και υπέγραφαν αδιαμαρτήτα ότι τους πλάσαραν. Σε αντίθεση με αυτούς, τους τελευταίους εφτά μήνες γίναμε μάρτυρες μιας έντονης και σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας. Η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκρούστηκε με τις πιο αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έναν και μοναδικό στόχο, την υπεράσπιση του δίκιου του Ελληνικού λαού. Μέσα σε αυτό το διάστημα το ευρωπαϊκό και εγχώριο πολιτικό κατεστημένο έκαναν τα πάντα προκειμένου η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη να γίνει αριστερή παρένθεση. Με τον πιο ακραίο και φασιστικό τρόπο εκβίασαν και τρομοκράτησαν τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Ξεκινώντας με συκοφαντίες για την αριστερά, την τρομοκρατία των εργοδοτών, απειλώντας τους εργαζόμενους ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν, με αποκορύφωμα βέβαια το πρωτοφανές οικονομικό και μιντιακό πραξικόπημα σε συνεργασία με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης. Ο λαός δε ξεχνά ποιοι 40 χρόνια κυβερνούσαν τον τόπο και καθημερινά γεμίζει ασφυκτικά τις πλατείες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη δημοσκόπηση.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η νέα συμφωνία περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα και θεσμικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο κλπ.) που μπορεί να εφαρμόσει εκείνη καλύτερα γιατί είναι πιο κοντά στη δική της ιδεολογία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν πιστεύει» σε όλα αυτά. Άρα -καταλήγει η συγκεκριμένη άποψη- η ΝΔ είναι πιο κατάλληλη να κυβερνήσει και να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία. Τι απαντάς σε αυτό;

Η πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση στη χώρα, εκβιάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία που εξαρχής δεν ήθελε. Η συμφωνία με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι στην γενική της κατεύθυνση αντανακλά τις προτεραιότητες του άρχοντος συγκροτήματος στην Ευρώπη για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, δεν αποτελεί ένα περίκλειστο κείμενο, αλλά εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων ενώ θα διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά. Ό,τι δηλαδή και έκανε το εφτάμηνο της σκληρής διαπραγμάτευσης με τη ψήφιση των νομοσχεδίων του που σου προανέφερα. Βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες για εμάς ήταν είναι και θα είναι τα πεδία των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του φορολογικού συστήματος και φυσικά της ρύθμισης του ανοιχτού ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Ποιες είναι οι προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη νεολαία; Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανακοπή της φυγής των νέων στο εξωτερικό;

Ένας νέος άνθρωπος θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο παλιό, το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και στο νέο που ήρθε για να τα αλλάξει όλα, με σχέδιο, διαρκή αγώνα και προσπάθεια. Που θα συγκρουστεί με όλο τα σάπιο δομημένο ελληνικό σύστημα. Γιατί δεν είναι το ίδιο να διαπραγματεύονται για το χρέος αυτοί που το εκτόξευσαν από 120% στο 180% του ΑΕΠ, αυτοί που υποτίμησαν την εργασία μας κατά 40%, που εκτόξευσαν την ανεργία στο 30% και στους νέους στο 60%, αυτοί που έκλεισαν 2.000 σχολεία και νοσοκομεία, αυτοί που ευθύνονται για τη διαρροή ελληνικών εγκεφάλων στο εξωτερικό, ό,τι δηλαδή πιο πολύτιμο παράγει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να παραδώσουμε τη χώρα στα χέρια των πολιτικών εγκληματιών, που κατέστρεψαν και καταλήστεψαν το λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι στο παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατάξει το νέο και το καινούριο, το οποίο θα ξεκινάει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα με διασφαλισμένο ωράριο, ασφάλεια, δικαιώματα και δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων. Σχέδιο που θα καταλήγει σε βάθος 3ετίας στη συγκρότηση ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Απέναντι στο καθεστώς της απαξίωσης της εργασίας μας τα πέντε χρόνια του μνημονίου (ανεργία των 6 στους 10 νέων, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα voucher της σκλαβιάς δίχως ωράριο και συνδικαλισμό) που συνετέλεσαν σε μαζική μετανάστευση πάνω από 100.000 Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρατάξει το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αξιοποιώντας ότι πιο πολύτιμο παράγει και εξάγει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, τους νέους επιστήμονες, αποφοίτους των σχολείων και πανεπιστημίων της πατρίδας μας.

Ως νέος επιστήμονας και με μια αρκετά σημαντική εμπειρία στο εξωτερικό, θα ήθελα να μας δώσεις τους βασικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί έμφαση; Πώς θα διασφαλιστούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες –λόγω της συμφωνίας- οι όροι με τους οποίους θέλει μια αριστερή κυβέρνηση την ανάπτυξη (διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, σεβασμός στο περιβάλλον);

Απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου που είναι η μείωση του εργατικού, η εκκαθάριση των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, η νέου τύπου κεφαλαιακή συσσώρευση, η συγκέντρωση και αναδιάρθρωση της οικονομίας για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις με σκοπό να υιοθετηθεί ένας άλλος προσανατολισμός.

Αυτός της ενίσχυσης της εργασίας, με στροφή στην καινοτομία και την ποιότητα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τόνωση της ρευστότητας όσο είναι δυνατόν και με ενίσχυση συνεργατικών εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας. Με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω νέου αναπτυξιακού νόμου, μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μείωση του γραφειοκρατικού κόστους σε συνδυασμό βέβαια με την άμεση και αποφασιστική εξάλειψη της διαφθοράς. Απαραίτητη σε αυτή την προσπάθεια ειδικά στις τόσο αντίξοες συνθήκες που ζούμε είναι η αναδιάρθρωση και ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Ειδικά το προηγούμενο 7μηνο το σώμα επιθεώρησης εργασίας με επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας αποτέλεσε ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την άσκηση ελέγχου και δικαιοσύνης.

Ένα από τα κεντρικά προτάγματα της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «το νέο απέναντι στο παλιό», με το παλιό να σημαίνει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και το πελατειακό κράτος. Γιατί ο αγώνας αυτός ενάντια στη διαφθορά δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε αυτό το εφτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Πολλοί λένε ότι ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών –για παράδειγμα- θα έπρεπε να είναι ήδη σε εφαρμογή.

Η πάταξη της διαφθοράς υπήρξε κεντρικό πρόσταγμα του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Γενάρη. Η δέσμευση για ανηλεή μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής τηρήθηκε κατά γράμμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη μια σειρά από τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό με την ΑΤΕ, οι σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ στην Πανγαία, η δανειοδότηση των ΜΜΕ, τα θαλασσοδάνεια των μεγαλοσχημόνων, το όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων από τη ΔΕΗ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σκάνδαλα του ΙΚΑ.

Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως είναι και το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες των καναλιών που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Μετά από 25 χρόνια άναρχης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, προσωρινών αδειών και άλλων μεθοδεύσεων ασυλίας, ένα νέο, σύγχρονο νομικό πλαίσιο είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, το οποίο θα είχε τώρα ψηφιστεί. Φιλοσοφία μας είναι να χαράξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς που θα διατρέχει οριζόντια και κάθετα το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς, κάθε θύλακα πλουτισμού σε βάρος του λαού και των εθνικών συμφερόντων.

Τι θα γίνει με τη συσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια εντός και εκτός Ελλάδας, η οποία δεν είναι απαραιτήτως αποτέλεσμα διαφθοράς αλλά «νόμιμων» (εντός ή εκτός εισαγωγικών) διαδικασιών; Μήπως η επικέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά σημαίνει και την εγκατάλειψη του προτάγματος για πολιτικές αναδιανομής του πλούτου και φορολογικής δικαιοσύνης;

Η δική μας αντίληψη βλέπει τη φορολογία σαν εργαλείο αναδιανομής που εξασφαλίζει τη δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στην χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να στρεβλώνει την οικονομική δραστηριότητα. Η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και συνείδησης είναι μια μεγάλη πρόκληση που προϋποθέτει την επιτυχή πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παρ’ ότι πολλοί το έχουν υποσχεθεί, είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε την πολιτική βούληση για να το πραγματοποιήσουμε καθώς δεν έχουμε εξαρτήσεις από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πέρα από την πολιτική βούληση, χρειάζονται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πολλές από τις οποίες εντάξαμε ήδη στη συμφωνία με τους εταίρους. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται. Επιπλέον χρειάζεται ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε αυτό το μέτωπο έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής με τη διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και δηλώσεων εισοδήματος, την απόκτηση λογισμικού ώστε να εντοπίζονται οι απάτες ΦΠΑ, την εκπόνηση σχεδίου νόμου και επιχειρησιακής στρατηγικής για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών.

Πιστεύεις ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να προκαλέσει ρωγμές στο νεοφιλελεύθερο σκηνικό της Ευρώπης; Τελικά αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρώπη και πώς βλέπεις την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση κράτους μέλους της ΕΕ και της ΕΖ αμφισβήτησε ευθέως την πολιτική της, δηλαδή αυτήν της επιθετικής λιτότητας, της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της εσωτερικής υποτίμησης. Κάτι που μονοπώλησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ένα ολόκληρο εξάμηνο ενώ πυροδότησε ταυτόχρονα μια μεγάλη πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρώπης αλλά και των θεσμών.

Η συζήτηση αυτή ανέδειξε βαθειά ρήγματα στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, πόλωσε τμήματα των Ευρωπαίων Πρασίνων προς την Αριστερά, κινητοποίησε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα συσπείρωσε ευρύτατες δυνάμεις της παγκόσμιας διανόησης που όχι μόνο στήριξαν πολιτικά αλλά και βάθυναν με θεωρητικούς όρους την κριτική απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την πολιτική της λιτότητας, κάνοντας το ελληνικό ζήτημα ευρωπαϊκό, διεθνοποιώντας και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Μετά την Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία ρίχνεται και η Αγγλία στη μάχη αμφισβήτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η εκλογή του Τζέρεμυ Κόρμπιν στην ηγεσία των εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει σημαντικά το πανευρωπαϊκό αυτό μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στέλνει μήνυμα ελπίδας στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Προσφυγική κρίση. Πιστεύεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη νέα αυτή κατάσταση των μαζικών προσφυγικών ροών ήταν στη σωστή κατεύθυνση; Η ΕΕ, κατά τη γνώμη σου, αντέδρασε άμεσα και όπως έπρεπε στο συγκεκριμένο ζήτημα; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας αυριανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τι θα διεκδικήσει από την ΕΕ;

Εκατομμύρια κόσμου γίνονταν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να γίνονται θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις ίδιες τους τις χώρες. Εχθές ήταν η Αμερική, σήμερα το ISIS.

O ΣΥΡΙΖΑ απο την πρώτη στιγμή ανέδειξε ως μείζον ζήτημα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ένταση του προσφυγικού ζητήματος και τις αυξημένες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας. Απευθυνθήκαμε στα αρμόδια όργανα προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης για το δίκαιο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών και της οικονομικής ενίσχυσης, ενόψει της έκτακτης αυτής συνθήκης που σαν αποτέλεσμα είχε και την αναστολή του Δουβλίνου ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες. Από την πρώτη στιγμή υποδεχτήκαμε φιλόξενα τους μετανάστες, παρέχοντας τις αναγκαίες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

Η αναβάθμιση του ελλειμματικού συστήματος πρώτης υποδοχής στη νησιωτική χώρα και η άμεση παραπομπή των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας, όπως και η περαιτέρω αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου (Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων) για τη διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, είναι κομβικά σημεία της πολιτικής μας. Όπως επίσης και η δημιουργία νέων ανοικτών δομών υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων, αλλα και η συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επίσης, προβλέπουμε την ενημέρωση των αλλοδαπών αναφορικά με τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος και οι ΑΝ.ΕΛ. δε μπουν στη Βουλή, σενάριο πιθανό με βάση τις δημοσκοπήσεις, ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών;

Την επόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός καλείται να τους χαλάσει τα σχέδια, να θάψει στη σκόνη της ιστορίας το πιο παλιό από το παλιό. Θα γράψει και πάλι ιστορία με καθαρή εντολή για κυβέρνηση του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και επειδή κάποιοι βλέπουν τι τους περιμένει στην κάλπη, βάζουν τώρα σε εφαρμογή το τρίτο στάδιο για την «αριστερή παρένθεση» και παλινόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου με εκλογές, με τα σενάρια για κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού», δήθεν «εθνικής ενότητας», κυβερνήσεις ειδικού σκοπού – και ό,τι άλλο μηχανεύονται για να ξεμπερδέψουν με το ΣΥΡΙΖΑ μια για πάντα. Δίνουν την τελευταία μάχη οπισθοφυλακής για να ανακόψουν την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία και να ξεκόψουν το ΣΥΡΙΖΑ από τις ταξικές και κοινωνικές ρίζες του. Εμείς τους απαντάμε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα. Δε θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα. Η ψήφος την Κυριακή στο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μόνο ψήφος νίκης αλλά και ψήφος ισχυρής εντολής και πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

——–

Ο Θοδωρής Κατωπόδης είναι στην 7η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr