ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αποστόλης Καψάλης: «Απορώ πως γίνονται ομαλά οι εκλογές»

0

Για τα μλαικη ενοτηταηνύματα των εκλογών, τα ψευτοδιλήμματα, αλλά και τη ανάγκη, οι πολίτες να αναλάβουν δράση από την Κυριακή των εκλογών και όχι να περιμένουν την Δευτέρα ως έρμαια των πολιτικών που ακολουθούνται στο δρόμο του τρίτου Μνημονίου, μίλησε σε συνέντευξη του στο inagreece.gr ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας στα Τρίκαλα Αποστόλης Καψάλης. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι να είναι στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι στην κυβέρνηση, μίλησε για το συμβολικό ρόλο του Μανώλη Γλέζου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και για το ψευτοδίλημμα του νομίσματος. Παράλληλα όμως, σχολίασε το ρόλο των νέων στην κοινωνία και την πολιτική και έστειλε το μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο των δυο χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καλώντας άπαντες να συμμετάσχουν στην απογευματινή αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιείται στα Τρίκαλα.

Ποιος είναι ο Αποστόλης Καψάλης

καψαληςΤο βιογραφικό του, αν μη τι άλλο, πλούσιο. Έχει σπουδάσει Νομική στην Κομοτηνή, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Εργατικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστημίο. Από το 2003 εργάζεται ως ερευνητής εργασιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και τον Ιούλιο του 2015 παραιτήθηκε από την θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Έχει αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια έντονη πολιτική δράση στο ανταγωνιστικό κίνημα, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την συγκρότηση ενός αντι-νεοφιλελεύθερου, αντιφασιστικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.   Συστρατεύεται με τη Λαϊκή Ενότητα ως ανεξάρτητος – συνεργαζόμενος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Οι εκλογές της Κυριακής

Η αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, σίγουρα δεν βρήκε τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, έτοιμα για εκλογές. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καψάλης χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές πιο εύκολες από τις εκλογές του Ιανουαρίου και συγκεκριμένα είπε: «Είναι πιο εύκολη γιατί δεν υπήρχε ο χρόνος να ετοιμαστείς. Είναι εύκολη για αυτούς που ήταν προετοιμασμένοι. Και προετοιμασμένοι για τις εκλογές ήταν η κυβέρνηση του Μαξίμου. Αυτοί οι οποίοι έδειξαν ότι σε συνεννόηση με τους δανειστές, είχαν σκοπό να κάνουν εκλογές για να μπορέσουν να διαμορφώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα Μνημόνια. Αυτό αποδεικνύει από την άλλη και ότι οι υποτίθεται διασπαστές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 25 βουλευτές δεν ήταν έτοιμοι, δεν το είχαν προσχεδιάσει. Ήταν απλά μια συνεννόηση της Νέας Δημοκρατίας με το Μαξίμου και τους δανειστές, για να περάσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν γιατί το 70-80% των μέτρων, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι το Μάρτιο».
Όσο για την Λαϊκή Ενότητα, υπογράμμισε ότι ούτε είχε σχεδιάσει εκλογές, ούτε είχε προγραμματίσει εκλογές, ούτε ήθελε αυτή τη στιγμή εκλογές. «Οι εκλογές γίνονται με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο, μέσα σε ημερομηνία εξπρές. Η Λαϊκή Ενότητα, δε δικαιούται χρηματοδότηση, οπότε χωρίς χρόνο και χωρίς χρήματα προσπάθησε να συγκροτηθεί σα Μέτωπο καταρχήν και σα κόμμα για να κατοχυρωθεί στον Άρειο Πάγο και να προλάβει να κατέβει στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παρουσία Γλέζου και Κωνσταντοπούλου

γλεζοςΣτη λαϊκή Ενότητα, συμμετέχουν, όπως είπε και ο κ. Καψάλης πολύ δυνατά ονόματα, συνδικαλιστές και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των κινημάτων. Εκείνοι που ίσως ξεχωρίζουν είναι αφενός μεν ο Μανώλης Γλέζος, αφετέρου δε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δυο άνθρωποι που έχουν συμβολικό ρόλο στη Λαϊκή Ενότητα. «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συμβολίζει την νομιμότητα και την δημοκρατία. Ως πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να τηρήσει τη νομοθεσία και το Σύνταγμα και συμ βολίζει στα μάτια του κόσμου την προσπάθεια που θα κάνει από την επόμενη χώρα η ΛΑ.Ε., η οποία θα είναι στη Βουλή, αλλά δε θα είναι στην κυβέρνηση, για να διεκδικήσει η Ελλάδα τα νόμιμα, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του κόσμου σε ανάλογες περιπτώσεις. Δηλαδή να κινηθεί δικαστικά, να πάψει να πληρώνει ένα παράνομο χρέος», σχολίασε ο επικεφαλής του Τρικαλινού ψηφοδελτίου. Όσο για την παρουσία του Μανώλη Γλέζου είπε: «Ο Γλέζος συμβολίζει τους αγώνες της χώρας μας ενάντια σε ξένες επεμβάσεις, ενάντια σε αποικιοκρατικές, φασιστικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές. Είναι ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

«Απορώ πως γίνονται ομαλά οι εκλογές»

Εκείνο που ωστόσο υπογράμμιστε στο πλαίσιο της συνέντευξης ήταν το γεγονός ότι οι εκλογές κυλούν ομαλά, αν και οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις ανήμερα των εκλογών. Ο κ. Καψάλης, ξεκαθάρισε ότι «το τρίτο Μνημόνιο κουμπώνει στα άλλα δυο. Δεν είναι ξεχωριστό. Οι ασφαλιστικές αντιμεταρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου, στην ουσία ολοκληρώνουν το έργο του Λοβέρδου. Δεν είναι ξαφνικά ότι τελειώσαν οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Αυτό ισχύει για όλα. Και το έχουν καταλάβει οι αγρότες, γι’΄αυτό κινητοποιούνται ανήμερα των εκλογών στη Βόρεια Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Στα όρια του αστείου, προσωπικά απορώ πως γίνονται ομαλές εκλογές. Απορώ πως δεν έχουν ξεσηκωθεί ο αγροτικός κόσμος, οι συνταξιούχοι, οι νέοι που οδηγούνται στη μετανάστευση. Βλέπω εδώ τον Ταμήλο και δεν του ανοίγουν το κεφάλι. Πίνει καφέ ελεύθερα. Αυτό είναι πρόκληση, είναι παράνοια.Αυτό που έγινε με το τρίτο μνημόνιο, ήταν και ένα πλήγμα στη συλλογικότητα. Ο κόσμος πλέον αποστρέφεται από την πολιτική και τα κόμματα, τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μπει στον κάδο της διαπλοκής και της πολιτικής συναίνεσης με δυνάμεις που είναι «σκοτεινές» και ετοιμάζεται να κυβερνήσει και να εφαρμόσει ένα τρίτο Μνημόνιο με τους πιο αντικοινωνικούς και αντεργατικούς νόμους που έχουν περάσει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Οπότε ο κόσμος αντιδράει, με αποτέλεσμα να κερδίζει η Χρυσή Αυγή, η οποία λέει πως εγώ ήμουν συνεπής, εγώ σας έλεγα ότι όλοι ίδιοι είναι, ότι οι πολιτικοί είναι προδότες. Να θυμίσουμε ότι σύνθημα της Χρυσής Αυγής εδώ και πέντε χρόνια είναι το «Αλήτες ρουφιάνοι, πολιτικοί». Όταν λοιπόν εσύ κάνεις το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, όταν παραβιάζεις τον κανονισμό της Βουλής, τους νόμους του κράτους και το Διεθνές Δίκαιο, όταν παραβιάζεται όλη η νομιμότητα, είναι βούτυρο στο ψωμί των ακροδεξιών κύκλων, οι οποίοι έχουν καταφέρει από εκεί που ήταν μια εγκληματική περιφερειακή οργάνωση, να εμφανίζεται σα μια συνεπής πολιτική δύναμη, η οποία δικαιώνεται από την εξέλιξη».

Η στάση των πολιτών απέναντι στις εκλογές

Όσο για τους πολίτες, είναι σαφές ότι ολοένα και απέχουν ή τουλάχιστον δείχνουν αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο κ. Καψάλης υποστήριξε: «Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως με τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και 15 Ιουλίου και 22 Ιουλίου, τα εφαρμοστικά μέτρα ήταν αντισυνταγματικά. Το Μνημόνιο στις 14 Αυγούστου, ήταν επίσης αντισυνταγματικό. Δεν καταλαβαίνουν λοιπόν ότι με τέτοιες κινήσεις απαξιώνουν τελείως το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας μια χώρας και τους θεσμούς και την πολιτειακή δομή του Συντάγματος και ανοίγουν το δρόμο διάπλατα στην ακροδεξιά που πολύ φοβάμαι θα είναι τρίτο κόμμα».

Πολιτικοποιημένη αλλά όχι κομματικοποιημένη η νέα γενιά

Όσο για τους νέους, που τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δείχνουν πρόθυμοι να στελεχώσουν ψηφοδέλτια παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Ενότητας, σχολίασε: «Η γενιά του Γρηγορόπουλου, έχει μια περίεργη πολιτικοποίηση, έχει δεχθεί μια τεράστια ποσότητα βίας.Βία από την Αστυνομία, βία από το Σύστημα, βία από την κυβέρνηση και βία από την κοινωνία που θεωρεί ότι είναι κομμάτι παρακατιανό, ότι δηλαδή είναι ένα κομμάτι του πληθυσμού που ούτε δουλειά έχει, ούτε προοπτική, ούτε τίποτα. Η πολιτικοποίηση τους είναι περίεργη. Κομματικοποιημένη η νεολαία δε νομίζω ότι είναι. Και είναι θετικό το ότι μπορούν και σπάνε τους θεσμούς και κάνουν κριτική. Βλέπουν ότι υπάρχουν όργανα και διαδικασίες στα κόμματα, τα οποία όταν παραβιάζονται, δε βρίσκουν λόγο να μείνουν.
Εάν μπουν στο παιχνίδι της πολιτικής και ενεργοποιηθούν, νομίζω ότι μπορούν να σώσουν και τη χώρα και τη δική τους ζωή. Εάν μείνουν απαθείς, αρχής γενομένης από τις εκλογές». Και πρόσθεσε: «Προτιμώ να μην ψηφίσει κάποιος και να πάει για μπάνιο και να αρχίσει να στήνει οδοφράγματα την Δευτέρα, παρά να χάσει το μπάνιο του, να πάει να ψηφίσει και από τη Δευτέρα να περιμένει να τα λύσουν όλα ο Μεϊμαράκης με τον Τσίπρα. Υπό αυτή την έννοια, αποχή, μπάνιο και μολότωφ.
Η αποχή δε βοηθάει καταρχής τη συγκρότηση της νέας βουλής, αλλά δε βοηθάει και τους ίδιους τους ανθρώπους γιατί ο κόσμος που θα απέχει θα είναι κόσμος που επιστρατεύθηκε και βγήκε στο προσκήνιο μετά το δημοψήφισμα και μπορεί να του έρθει μπούμερανγκ. Καταλαβαίνει κανείς ότι θα απέχει κόσμος που θα ψήφιζε αντιμνημονιακές πολιτικές. Αυτόν τον κόσμο, θα τον συναντήσουμε στο δρόμο την επόμενη μέρα, αλλά σίγουρα η αποχή δεν είναι καλή.
Έστω σα συμμετοχή, είτε ρίξει άκυρο, είτε ψηφίσει ΚΚΕ, είτε οτιδήποτε άλλο. Από το να ψηφίσει κανείς άκυρο, καλύτερα να ψηφίσει ΚΚΕ και να αποτυπωθεί μια δυναμική. Οι εκλογές άλλωστε είναι μια αποτύπωση της στιγμής και τίποτα παραπάνω. Το θέμα είναι πως οι εκλογές στην Ελλάδα είναι και κάτι χειρότερο, είναι μια δέσμευση στην Γερμανική Ευρώπη».

Το «ψευτοδίλημμα» του νομίσματος

Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται ποιο το μήνυμα του σποτ που κυκλοφόρησε με τον κ. Λαφαζάνη και το δρομολόγιο προς νομισματοκοπείο, κάτι που ο κ. Καψάλης υπογράμμισε πως στην ουσία είναι η απάντηση προς τα ψευτοδιλήμματα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Για άλλη μια φορά βιώνουμε την κατασκευή ψευτοδιλημμάτων. Δεν είναι το δίλημμα των εκλογών Μεϊμαράκης ή Τσίπρας, διότι η κα Μέρκελ το έχει λύσει επιβάλλοντας και τους δυο. Είτε μαζί στην κυβέρνηση, είτε ο ένας στην κυβέρνηση και ο άλλος στο ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά να ψηφίζουν μαζί τα ίδια μέτρα που η ίδια έχει επιβάλει. Το δεύτερο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ποιος το έβαλε; Από μόνο του το νόμισμα, δε λέει τίποτα, το θέμα είναι που εντάσσεται, σε ποια στρατηγική. Το νόμισμα για εμάς είναι ένα από τα εργαλεία άσκησης κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας, για να μπορέσει να μπει ένα μεσοπρόθεσμο, πενταετές πλάνο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, να σου διευκολύνει την αυτονομία στις κινήσεις και να ενισχύσει τους κλάδους που εσύ θέλεις να βασίσεις την παραγωγική σου ανασυγκρότηση. Με το ευρώ απαγορεύεται αυτό. Το ευρώ δεν είναι ένα απλό νόμισμα, είναι μια ολόκληρη στρατηγική πολιτική. Εξαρτάσαι από μια Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, δεν μπορείς να ασκήσεις αυτόνομη πολιτική και είσαι υποχρεωμένος συνεχώς να κυνηγάς τους φόρους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Δεν μπορείς να έχεις αυτονομία με το ευρώ. Το ευρώ σημαίνει να λεηλατείς τον φυσικό πλούτο αυτής της χώρας. Λύνονται τα προβλήματα όλα με τη δραχμή; Αυτό είναι μεγάλη απάτη. Και όποιος το πιστεύει ακόμα και στη Λαϊκή Ενότητα, καλό είναι να ξαναδιαβάσει. Δε λύνονται τα προβλήματα με ένα εθνικό νόμισμα. Ξεκινάς από αλλού. Σταματάς να πληρώνεις τους τόκους και τα χρέη και τις δόσεις, ξεκινάς τις νόμιμες διαδικασίες για να δεις πόσα κομμάτια του χρέους είναι παράνομα και με βάση την επιτροπή αλήθειας και τα πορίσματα της, προσφεύγεις στα αρμόδια όργανα για να το κουρέψεις, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και μετά κάνεις διαπραγμάτευση με τις χώρες που είναι πρόθυμες, να δεσμευτείς για τον τρόπο που θα πληρώσεις».

Νέοι άνθρωποι, με δυναμική

Στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στα Τρίκαλα, συμμετέχουν έξι άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καψάλης, είπε: «Το τοπικό ψηφοδέλτιο αντικατοπτρίζει το μέσο όριο της ηλικίας που πρέπει να βγει μπροστά σ’αυτή τη διαδικασία. Είναι άνθρωποι μέσα από τα Κινήματα, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή επιστημονική δραστηριότητα, τους χαρακτηρίζει η σύνδεση με το συνδικαλιστικό κίνημα, με το εργατικό κίνημα, με το αντιφασιστικό κίνημα, πρόσφυγες, μετανάστες. Έχει τα χαρακτηριστικά του Μετώπου που θέλουμε, με ανθρώπους που έχουν τη δυναμική που εγγυάται ότι θα ξεφύγουμε από τις παλιές ταμπέλες και περιχαρακώσεις και θα μπούμε σαν άτομα πλέον σε μια μετωπική διαδικασία με άξονα την Λαϊκή Ενότητα για να σωθεί οτιδήποτε σώζεται, από την επόμενη μέρα».

Περί «Χρυσής Αυγής»

Η συνέντευξη έκλεισε με τις εξελίξεις στη «Χρυσή Αυγή» και τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σχετικά ο κ. Καψάλης, υποστήριξε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά τη χθεσινή πρόκληση. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Μιχαλολιάκος να την κάνει. Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Φύσσα. Πλέον η Χρυσή Αυγή, ως αξιωματική αντιπολίτευση αναλαμβάνει πολιτειακό ρόλο. Θα ζήσουμε στιγμές πρωτόγνωρες για την Ελλάδα. ΉΞταν ένα διπλό μήνυμα αυτό, αφενός μεν λέει στο εσωτερικό του ότι «μη φοβάστε, είμαστε δυνατοί» και το δεύτερο είναι ότι «ερχόμαστε με άλλο αέρα στα πανιά μας», ένα μήνυμα που απευθύνεται σε εμάς. Πρέπει να μη λείψει κανείς σήμερα από την αντιφασιστική συγκέντρωση, να είναι δυναμική και αν τυχόν επιμείνουν σ’αυτό το ανέκδοτο που άκουσα ότι θα έχουν τα γραφεία τους ανοιχτά, θα πρέπει να μετανιώσουν και μόνο που το σκεφτήκανε. Δεν πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο που να υπονοεί ότι μπορούμε να ανεχόμαστε τους νεοναζί να ανοίγουν τα ορμητήρια τους για εγκληματικές δράσεις, την ημέρα που έχουν δολοφονήσει άνθρωπο».

Μαρία Ξηντάρα

About Author

ΜΑΡΙΑ ΞΗΝΤΑΡΑ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr