ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Εκδήλωση του Κόκκινου Δικτύου για «μια εναλλακτική στην Κυβέρνηση Τσίπρα»

0

Πολιτική εκδήλωση του Κόκκινου Δικτύου πραγματοποιήθηκε χθες στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα τη συνέχιση της αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής και ομιλητές τους Στάθη Κουβελάκη, Κώστα Μαρματάκη, Γιάννη Μηλιό, Αντώνη Νταβανέλο και Ελένη Πορτάλιου. Το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα με συνέλευση που ως αντικείμενό της θα έχει την παρέμβαση του Κόκκινου Δικτύου στις εκλογές με τη Λαϊκή Ενότητα.

Στη χθεσινή συζήτηση που ξεκίνησε με τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Μιγκέλ Ουρμπάν, ευρωβουλευτή τουPodemos και ηγετικού στελέχους της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ισπανία, Ολιβιέ Μπεζανσενό, ηγετικού στελέχους της NPA(Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) στη Γαλλία και Φραντσέσκο Λοκαντόρε από την SinistraAnticapitalista της Ιταλίας, παρευρέθηκαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Μαρία Μπόλαρη, ηΕλένη Ψαρρέα, αλλά και παραιτηθέντα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι βασικό ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται να γράφεται η ιστορία των λαών της Ευρώπης. Η ιστορία αυτών που λένε «όχι» στη λιτότητα, «όχι» στις πολιτικές προσαρμογής, «όχι» στην Ευρώπη της Μέρκελ και των αγορών και «ναι» στην Ευρώπη των λαών. Αυτή είναι η ιστορία που πρέπει να συνεχίσετε να χτίζετε ως Κόκκινο Δίκτυο με τον ελληνικό λαό. Και εμείς από το Podemos θα δουλέψουμε πολύ για να είμαστε δίπλα σας, θα δουλέψουμε για να χτίσουμε έναν νέο διεθνισμό, για να μπορέσουμε να μοιραστούμε εμπειρίες και παραδείγματα αγώνα και τελικά να νικήσουμε αυτούς που μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δεν γίνεται. Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε μαζί να ιδρύσουμε μια Ευρώπη διαφορετική, μια δημοκρατία διαφορετική, μια δημοκρατία των από κάτω  που θα λειτουργεί για τα συμφέροντα του κόσμου που υποφέρει από την κρίση και όχι όσων πλουτίζουν από αυτή» είπε ο Μιγκέλ Ουρμπάν.

«Παρακολουθώ όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την δύναμη με την οποία αντιστέκεστε εδώ και μήνες, με μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα. Σας απευθύνω φυσικά ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης για τις προσπάθειες σας και για τη μάχη που έρχεται, τη μάχη της Λαϊκής Ενότητας, με την ελπίδα ότι θα μπορέσετε να συνασπίσετε όλες τις αντικαπιταλιστικές και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν να αντισταθούν, για μία ακόμη φορά, στη λιτότητα στην Ελλάδα» δήλωσε με τη σειρά του ο Ολιβιέ Μπεζανσενό. Το ηγετικό στέλεχος της NPA τόνισε ότι οι ευρωπαίοι καπιταλιστές με την αδιάλλακτη στάση τους θέλουν να δείξουν ότι κάθε εναλλακτική στη λιτότητα είναι μη συμβατή με την ΕΕ κι ότι στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα γι’ αυτούς «η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους».

«Η Sinistra Anticapitalista θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς όλους τους συντρόφους που παλεύουν στην Ελλάδα ενάντια στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το οποίο θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στην  ελληνική εργατική τάξη και θα χειροτερέψει την ισορροπία μεταξύ των τάξεων στην Ευρώπη. Η γραμμή που υιοθετείται από την Κυβέρνηση Τσίπρα και τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη στη Ευρώπη θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση αποστράτευσης των ακτιβιστών ενάντια στη λιτότητα και θα κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στον καπιταλισμό και τους θεσμούς του. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε τον αγώνα για μια εναλλακτική στην Κυβέρνηση Τσίπρα» σημείωσε τέλος, δια βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Φραντσέσκο Λοκαντόρε.

Δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης έκαναν και μερικοί από τους κεντρικούς ομιλητές(Γ. Μηλιός, Α. Νταβανέλος, Ε. Πορτάλιου, Κ. Μαρματάκης).

Στην αναγκαιότητα της παρουσίας όλων των συντρόφων/ισσών -σε θεωρητικό, ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο- για την ανασυγκρότηση της αριστεράς αναφέρθηκε ο Γ. Μηλιός. Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν αναφέρεται μόνο σε όσους ήδη συμμετέχουν στη Λαϊκή Ενότητα, φεύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ ή είναι σε κάποιες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και σε εκείνους που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ «και που πρέπει να σκεφτούν διάφορα πράγματα», καθώς και σε όσους άρχισαν το τελευταίο διάστημα να ενδιαφέρονται για την Αριστερά, επειδή «πίστεψαν στο «όχι» και στο όραμα μιας κοινωνίας που θα θέτει τα συμφέροντα της εργασίας πάνω από το ατομικό συμφέρον του μεγάλου πλούτου».

«Τα μνημόνια εκφράζουν το συμφέρον των κυρίαρχων τάξεων, γι’ αυτό είδαμε αυτό τον φανατισμό του κόσμου που υποστήριξε όχι μόνο το ‘όχι’, αλλά και το ‘ναι’» πρόσθεσε ο κ. Μηλιός, αναφέροντας το παράδειγμα των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ –την οποία χαρακτήρισε φορέα εργοδοτικού συνδικαλισμού-υπέρ του «ναι».

Για την ανάγκη ‘χτισίματος’ ενός σχήματος που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τα καθήκοντα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ –και δεν άφησε να ολοκληρωθούν η ηγετική του ομάδα- έκανε λόγο ο Αντώνης Νταβανέλος. «Καλούμε όλους τους αγωνιστές που συνδεθήκανε μαζί μας ή γνωρίστηκαν μαζί μας την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν τη Λαϊκή Ενότητα για να δείξουμε στις επερχόμενες εκλογές ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χωρίς αντίσταση» σημείωσε.

Στις αδιαπραγμάτευτες αρχές της αριστεράς που δεν τηρήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ -όπως ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας, η συλλογική επεξεργασία θέσεων και η στενή επαφή με την κοινωνία- αναφέρθηκε η Ελένη Πορτάλιου. «Χρειάζεται πρώτα από όλα μια αυτοκριτική στο τι έφταιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε και την αριστερά και το κόμμα και τη χώρα στα βράχια. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα θεμελιώδη και στρατηγικά λάθη» πρόσθεσε.

Για πραξικόπημα ενάντια στη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη μίλησε ο Κώστας Μαρματάκης. «Οι μνημονιακές δυνάμεις έχουν πια στο μέρος τους και την ελληνική Κυβέρνηση και αυτό δημιουργεί την ανάγκη μιας νέας συσπείρωσης που θα μπορέσει να εκφράσει τους φτωχούς, τους αδικημένους, την άνεργη νεολαία, τον κόσμο της εργασίας» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στα επόμενα 24ωρα θα μορφοποιηθεί μία νέα παρέμβαση με πανελλαδική δικτύωση που «θα κερδίσει κι άλλο κόσμο μαζί της, με σκοπό να συμβάλλει στην κατεύθυνση ενός πολύ-πολικού, συλλογικού, δημοκρατικά λειτουργούντος εκλογικού μετώπου που θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτή τη συγκυρία».

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr