ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου – Καταγγελία ΛΑΕ για τη μη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών

0

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με την τελετή να λαμβάνει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου. Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Η Βασιλική Θάνου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της, με τον Αλέξη Τσίπρα να την υποδέχεται στην είσοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης θα ανακοινωθεί γύρω στις 9 το πρωί της Παρασκευής και στις 12 θα γίνει η ορκωμοσία της.

Νωρίτερα σήμερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να βολιδοσκοπήσει τη στάση τους όσον αφορά την ενδεχόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στο πλαίσιο μιας τελευταίας προσπάθειας για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι θετικά ως προς την πραγματοποίηση του Συμβουλίου των Αρχηγών εκφράστηκαν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά. Την άρνησή τους εξέφρασαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠτΔ, η σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών «κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε», με αποτέλεσμα ο ΠτΔ να προχωρήσει, ακολουθώντας τη συνταγματική διαδικασία, στην ανάθεση της πρωθυπουργίας στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Λαϊκή Ενότητα: Ωμή παραβίαση του Συντάγματος η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών

Για παραβίαση του Συντάγματος κάνει λόγο η Λαϊκή Ενότητα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, όταν η Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε γνωστό ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δε δύναται να πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας αναφέρεται:

«Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις άκαρπες εντολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραβιάζει ωμά και προκλητικότατα τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Συντάγματος. Η κλήση των αρχηγών σε σύσκεψη είναι υποχρεωτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να την συγκαλέσει ανεξάρτητα από την διάθεση προσέλευσης κάθε αρχηγού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου. Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις. Ελπίζουμε να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν πρέπει να ορισθεί νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου».

Με «καρφιά», όμως, πραγματοποιήθηκε και η παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Προκόπη Παυλόπουλο το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ανέφερε, στη συνομιλία του με τον ΠτΔ, ότι «πάνω απ’ όλα είναι το Σύνταγμα και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι οι αρχηγοί πάνω από το Σύνταγμα, και ιδιαίτερα θα έλεγα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, πάνω από τη θέληση, τη βούληση του ελληνικού λαού και την ανάγκη για δημοκρατία και ενημέρωση, εν όψει εκλογών. Αυτό είναι πιο κρίσιμο. Και δεν αναφέρομαι σε σας. Λέγω γενικά: Οποιοσδήποτε Πρόεδρος, οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα. Είναι κάτω από το Σύνταγμα.»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν «όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδος και στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα».

Ακόμα, είπε στον κ. Λαφαζάνη ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, όπως και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανταπάντησε ότι οι μεγαλύτερες εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και σχολίασε δηκτικά: «Εγώ δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες. Το Σύνταγμα γράφει για συσκέψεις αρχηγών κομμάτων. Το Σύνταγμα λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Αν ήταν να υποκατασταθούν όλα αυτά με το τηλέφωνο, νομίζω ότι θα κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος».

Να είστε βέβαιος ότι το Σύνταγμα θα τηρηθεί ανέφερε, τέλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών –η πρώτη παρασχέθηκε στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεύτερη παρασχέθηκε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως και η τρίτη στον Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως-  οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών …».

Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία –όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.

Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015),  η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.  Ο Πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.  Ο Γενικός Γραμματέας του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.  Ο Γενικός Γραμματέας του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως,  η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.

Ο Πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Καμμένος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σ’ αυτήν.  Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Κατ’ ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του Πρωθυπουργού και Προέδρου του «ΣΥΡΙΖΑ» κ. Αλέξη Τσίπρα, του Γενικού Γραμματέα του «Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» κ. Νικολάου Μιχαλολιάκου, του Γενικού Γραμματέα του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του Προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν την σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στην σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.

Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στην διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες: «…και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά την λήξη της θητείας των Προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται ν’ αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου.

Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως Πρωθυπουργού θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00.  Ενώ η ορκωμοσία της υπ’ αυτήν Κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr