ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας στο «Κόκκινο»: Δε μετανιώνω για ό,τι έγινε τους προηγούμενους μήνες – Το δίλημμα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν «τα λεφτά ή η ζωή σου»

0

Με πιο χαλαρή διάθεση αλλά και εμφανώς προβληματισμένος και κάποιες φορές θυμωμένος, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα σήμερα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και στον Κώστα Αρβανίτη.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ξεκάθαρα, περισσότερες από μία φορά, ότι δεν μετανιώνει για ό,τι έγινε τους προηγούμενους έξι μήνες κυρίως όσον αφορά το πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Σε όλο αυτό το διάστημα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου» ενώ τόνισε ότι «χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν επιχειρούνται».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση με την πεποίθηση ότι η λύση θα βρεθεί στη βάση των καλών προθέσεων, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι «ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά υπήρξαν ‘καλές προθέσεις’, υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση».

Σε σχέση με το αν το κόμμα ενημερωνόταν για τη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό γινόταν. «Οι υπουργοί ενημερώνονταν τακτικά. Υπήρχαν όργανα όπως το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίαζε πιο τακτικά, και η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ενημερώνονταν και ο γραμματέας της ΚΟ και ο γραμματέας του κόμματος».

Η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρίσκεται σε σύνδεση με το κόμμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αντίθετα «ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί», είπε, «είναι το κατά πόσο το κόμμα βοήθησε στη διαπραγμάτευση». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως το προηγούμενο διάστημα «και το κόμμα και την κυβέρνηση, η κοινωνία τα ξεπέρασε».

Σε ερώτηση για το αν «εξακολουθεί να κρατά στα χέρια του την εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός» με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε θετικά, λέγοντας ότι «δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στα δάσος, ότι θα είναι όλα εύκολα».

«Διαπραγματευτήκαμε σε ασφυκτικό πλαίσιο», είπε, τονίζοντας ότι η μάχη για να φύγουμε από αυτό το πλαίσιο δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζεται. Ανέφερε ακόμα ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης υπήρξε και νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στο εσωτερικό, «καταφέραμε να ψηφίσουμε ένα νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, αποκαταστήσαμε μεγάλες αδικίες της μνημονιακής εποχής (καθαρίστριες, ΕΡΤ), το νόμο για τις δόσεις». «Να μην μηδενίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το δημοψήφισμα και την απόφαση για τη διεξαγωγή του. Η απόφαση «είχε να κάνει με το τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιούνη», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση των θεσμών.

«Μας δίναν 13 δις περίπου για 5 μήνες παράταση. Θα είχαμε 4 διαφορετικές αξιολογήσεις. Τώρα θα έχουμε όμως βάθος τριετίας. Δεν μας δίναν τότε ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα» είπε.

«Την Τετάρτη πριν το δημοψήφισμα, διαμορφώθηκαν συνθήκες πραξικοπήματος» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη γνωστή «απειλή» του Θάνου Τζήμερου, αλλά και στο γενικότερο κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «η στάση του λαού ήταν ισχυρή στο δημοψήφισμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι το αποτέλεσμά του «απογύμνωσε τη σκληρή στάση των δανειστών. Ανάγκασε, φέρνοντας και τα πράγματα στο όριο των αντοχών της Ευρωζώνης, να επιφέρει αλλαγές στη στάση των χωρών της Ευρωζώνης».

Συγκρίνοντας την τωρινή συμφωνία με την πρόταση των δανειστών που τέθηκε στο δημοψήφισμα, σημείωσε: «Aπό τα 13 δις σε 5 μήνες, πήγαμε στα 83 δις σε 3 χρόνια. Το χρέος θα συζητηθεί αμέσως μετά το 1ο review του Noεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά της σημερινής κυβέρνησης από τις προηγούμενες καθώς τελικά οι πολιτικές φαίνεται να συγκλίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κόντρα στο λαό και δεν συνωμοτεί με τους δανειστές για να επιβάλει μνημόνια, αλλά είναι μαζί με το λαό» στη μάχη εναντίον των εκβιασμών των δανειστών.

Επίσης, αντιτάχθηκε στην άποψη που υποστηρίζει πως αυτή η συμφωνία είναι «το χειρότερο μνημόνιο». «Δεν μ’ αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός «αλλά εδώ έχουμε διαφορετικά όρια προσαρμογής, δεν έχουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις – δεν είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ».

Σε σχέση με την ύπαρξη ή όχι εναλλακτικής επιλογής το βράδυ της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι, εάν έφευγε χωρίς συμφωνία, θα επερχόταν η άμεση κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών από την επόμενη μέρα. «Θα ‘έπεφταν’ ελληνικά τραπεζικά υποκαταστήματα στο εξωτερικό» είπε. «Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος καταθέσεων, θα υπήρχε θέμα κατάρρευσης των τραπεζών» και άρα εξαφάνισης των καταθέσεων.

Κάποιοι είπαν ότι έπρεπε «να τα βροντήξω και να φύγω», αλλά έπρεπε να «συμβιβάσω τη λογική με την επιθυμία». «Ήμουν σε ένα δίλημμα τι έπρεπε να κάνω», είπε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό το δίλημμα αντλώντας ένα παράδειγμα από το έργο «Αριστερισμός: η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» του Λένιν. «Αν ένας ληστής με πιστόλι σου ζητήσει τα λεφτά σου ή τη ζωή σου, τι θα κάνεις, ποια θα είναι η ηρωική στάση;» αναρωτήθηκε.

Παρ’ όλα αυτά είπε ότι «άξιζε τον κόπο» όλη αυτή η μάχη γιατί «η Ελλάδα έγινε πρωτοσέλιδο με θετικούς όρους», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος σε χώρες του εξωτερικού και στο διεθνές κίνημα συμπαράστασης που δημιουργήθηκε.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη» είπε, προσπαθώντας ταυτόχρονα για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτωπα που έχει τώρα η κυβέρνηση μέσα στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι φταίνε μόνοι οι ξένοι, δε θα αντιπαρατεθούμε με την ντόπια ολιγαρχία, που κρατά ακόμα θύλακες εξουσίας;» αναρωτήθηκε.

Σε ερώτηση για το θέμα των Σκουριών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση «προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος και των κατοίκων», τονίζοντας ότι παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μάχη ενάντια στις αξιώσεις της εταιρείας πρέπει να βρεθεί ένα «modus vivendi» σε σχέση και με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους που η εταιρεία βάζει ως προμετωπίδα.

Όσον αφορά τα γεγονότα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στην οποία σημειώθηκε εκτεταμένη αστυνομική καταστολή, κάλεσε να δούμε λίγο τα πράγματα και από την άλλη πλευρά. «Τι έπρεπε να γίνει όταν έπεφταν βόμβες μολότοφ μέσα στο πλήθος και παραλίγο να καεί κόσμος;» είπε.

Τελευταίο κομμάτι της κουβέντας ήταν οι εξελίξεις στα εσωκομματικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει «αναντιστοιχία να έχουμε ένα κόμμα 30.000 μελών που το στηρίζουν 3 εκατ. πολίτες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός η σκέψη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», προσθέτοντας ότι η σοσιαλδημοκρατία -που στην Ελλάδα εκπροσωπείται βασικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ- είναι ένας χώρος σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, όπως αυτή εκφράστηκε και στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κατανοεί τη διαφορετική άποψη και ανάλυση για τα πράγματα αλλά όταν αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου στα όργανα και τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας ότι η παρουσία στη Βουλή και η κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση είναι διαφορετικό πεδίο με διαφορετικές ευθύνες.

«Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων σε προσωπικό επίπεδο» είπε, ενώ ανέφερε ακόμα ότι φαίνεται σαν «αποφάσεις ρήξης να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό».

Έκανε επίσης νύξη στον τρόπο που λειτουργούν οι τάσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων που συναντιούνται στην Π.Γ.». «Το παρόν μοντέλο μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά και θετικά όταν είναι αντιπολίτευση, αλλά όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση και το μοντέλο των πολλών κέντρων μεταφέρεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή, δημιουργεί προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούν βουλευτές να συνεδριάζουν σε ξενοδοχεία για να παίρνουν απόφαση», τόνισε.

Ανέφερε δε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση διαφωνίας στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, γίνεται «εκ του ασφαλούς», καθώς «έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες», φανερώνοντας γενικά το θυμό του σε προσωπικό επίπεδο.

Όσον αφορά, μάλιστα, τη σχέση του με την Πρόεδρο της Βουλής, παρά το ότι ανέφερε πως είναι σχέση «αμοιβαίας εκτίμησης», εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος με τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να σου λέει ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατέψω. Δεν είμαι κάνα μικρό παιδί για να προστατευθώ». «Ούτε μπορούμε να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί, για να δείχνουμε ότι αντιστεκόμαστε στην Τρόικα».

Για το θέμα των εκλογών, είπε ότι είναι ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές αλλά δε θα αποφευχθούν «εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται από ό,τι γίνει στο κόμμα. Τα μέλη πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις, χωρίς προσπάθεια να τις εκμαιεύσουμε. Δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες άρπα-κόλλα, πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αρχές Σεπτέμβρη», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ποιο ήταν το μεγαλύτερό του λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα, είπε ότι ίσως αυτό να ήταν η θετική διάθεση που δημιουργήθηκε μετά τις 20 Φλεβάρη ότι θα πάμε σε συμφωνία με πιο ομαλούς όρους. Υπονόησε μάλιστα ότι η μη πληρωμή των δόσεων ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει πιο πριν.

«Δεν είναι εύκολο όμως να πεις ‘δεν πληρώνω’, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Είχαμε πάντα την ελπίδα ότι θα βρίσκαμε διέξοδο. Δεν υπήρξε τελικά».

«Γι’ αυτό το 6μηνο όμως, επαναλαμβάνω, είμαι περήφανος γιατί δώσαμε τη μάχη. Όλα τα μεγέθη είναι ανατάξιμα. Έχουμε δύσκολο δρόμο, διαρκούς αγώνα και διεκδίκησης, για να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr