ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ερντογάν: «Γιοκ» ειρηνευτική διαδικασία με το PKK

0

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση εκπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ με θέματα το Κουρδικό ζήτημα και την αντιμετώπιση του ISIS, o πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους αντάρτες του ΡΚΚ.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με αυτούς που απειλούν τη συνοχή της χώρας» είπε ο Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι. Η δήλωσή του έγινε έπειτα από πολυήμερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ εναντίον θέσεων που ελέγχουν Κούρδοι αυτονομιστές.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη, αλλά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του χρόνου στον οποίο έγινε αλλά και εξαιτίας τού –χωρίς καμία διπλωματική διατύπωση– σαφέστατου περιεχομένου της.

Στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, που γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της χώρας επιμένει να δημιουργηθεί μία ζώνη στον εναέριο χώρο, η οποία θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ, και παράλληλα στο έδαφος να υποστηρίζονται οι ομάδες ανταρτών που έχουν στραφεί κατά του ISIS. Κέντρο των επιχειρήσεων θα γίνει στρατιωτική βάση που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπου βρίσκονται μόνιμα εγκαταστημένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό και την πρόταση που έχει κατατεθεί στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όταν εκκενωθεί η περιοχή στα βόρεια της Συρίας από τις δυνάμεις του ISIS που την ελέγχουν σήμερα, θα μεταφερθούν εκεί οι περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που ζουν σήμερα σε τουρκικά εδάφη.

Ξένοι δημοσιογράφοι στην Κωνσταντινούπολη θεωρούν ότι η δήλωση Ερντογάν θα πρέπει να θεωρείται σημείο εκκίνησης για τις πολιτικές διώξεις των μελών και κυρίως των εκλεγμένων εκπροσώπων του κόμματος HDP. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το φιλοκουρδικό HDP ξεπέρασε το όριο του 10% των ψήφων και η συμμετοχή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει αναστατώσει τα έως τώρα πολιτικά δεδομένα της χώρας.

Ν. Σ.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr