ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Μαξίμου: Δεν υπάρχει θέμα νέων προαπαιτούμενων – Αύριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

0

Σε νέα διάψευση της φημολογίας για λήψη και νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων το επόμενο διάστημα, προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου.

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» ανέφερε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί και κάποιο τέτοιο αίτημα.

«Για την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας της συνόδου κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Την Τρίτη ξεκινούν οι συνομιλίες με την Τρόικα στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε εκ νέου για αύριο Τρίτη η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους αντιπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα.

«Οι επικεφαλής των θεσμών θα καθυστερήσουν μία-δυο μέρες να έρθουν στην Αθήνα για τεχνικούς λόγους» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι «πολιτικοί ή διπλωματικοί». Οι ίδιες πηγές επέμεναν ωστόσο ότι από αύριο οι επικεφαλής θα είναι εδώ για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Κι ενώ αναμένονται οι επικεφαλής των αποστολών (Ντέλια Βελκουλέσκου από ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από Κομισιόν, Ράσμους Ρίφερ από την ΕΚΤ, Νίκολα Τζαμαριόλι από τον ESM), σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Μάλιστα σήμερα φαίνεται να «πιάνουν δουλειά», χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι πιθανό να ξεκινήσουν τις επαφές με την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής.

Ο χρόνος που …τρέχει και οι διαφωνίες μεταξύ δανειστών

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι «οι συζητήσεις για το πού και το πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό δρόμο». Τις προηγούμενες μέρες ο τόπος διαμονής της Τρόικας και το πού θα διεξάγονται οι συζητήσεις εξελίχθηκε σε μείζον θέμα, γύρω από ζητήματα «ασφάλειας» και συμβολισμών.

Όπως έγινε γνωστό, η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν η διαμονή των δανειστών να γίνει σε κάποιο παραλιακό ξενοδοχείο της Αθήνας σε αρκετή απόσταση από το κέντρο (Λαγονήσι, Καβούρι, Βουλιαγμένη κλπ.), το οποίο θα γινόταν και χώρος διεξαγωγής των συζητήσεων.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά, καθώς κρίθηκε ότι θα «προκαλούσε» και θα προσέδιδε χαρακτήρα «τουριστικό» στην παραμονή των αντιπροσώπων των θεσμών. Έτσι, φαίνεται να επιλέγεται μια «μέση λύση», με τους τροϊκανούς να καταλύουν σε κάποιο ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, πιθανώς στη Λεωφόρο Συγγρού.

Στην ουσία του θέματος, φαίνεται πως η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χειρισμό από πλευράς δανειστών πριν καλά-καλά αρχίσει η διαπραγμάτευση. Και φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση παίζουν οι γνωστές διαφωνίες και διαφορετικές στρατηγικές μεταξύ των ίδιων των δανειστών.

Η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να αποστείλει «ειδική πρόσκληση» στο ΔΝΤ, στην οποία να ζητά την έλευση της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, παρά το ότι κρίθηκε ως τεχνική παράλειψη της ελληνικής πλευράς, μάλλον αφορά περισσότερο το πεδίο των προφάσεων και των εντυπώσεων.

Όπως τονίστηκε σε προηγούμενο άρθρο, η απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο στη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα, έχει στόχο το να τεθεί επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και της ανάγκης να μπει άμεσα το Βερολίνο στη σχετική συζήτηση, ώστε να ξεκαθαρίσει από τώρα ένας τρόπος ελάφρυνσής του.

Την ίδια στιγμή η πλευρά της Ευρωζώνης, και πολύ περισσότερο της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της, έχει ξεκαθαρίσει πως δε συζητά κάτι τέτοιο, δε φαίνεται όμως και διατεθειμένη να συμφωνήσει σε τρίτο πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει όρος στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, που προβλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα κρίνεται απαραίτητη.

Η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί από απόσταση αυτή την αντιπαράθεση, μένοντας πιστή στην τήρηση των συμφωνηθέντων της 12ης Ιουλίου. Η πεποίθηση ότι αυτή η συζήτηση που για πρώτη φορά γίνεται τόσο εμφατικά για το χρέος μπορεί να αποκομίσει οφέλη για την ελληνική πλευρά είναι προφανής, ωστόσο την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συναισθάνεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών μπορούν να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που ενοποιεί τις διαφορετικές απόψεις των δανειστών είναι η «εξασφάλιση», η «εμπιστοσύνη», η όσο το δυνατόν λιγότερη ζημία από πλευράς τους.

Κι εδώ υπάρχει η εξής αντιφατική κατάσταση, η οποία έχει περιγραφεί πολλές φορές: το ΔΝΤ δε φαίνεται διατεθειμένο να μπει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει δέσμευση από ευρωπαϊκής πλευράς –ή καλύτερα από πλευράς Βερολίνου- για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο –και περισσότερο στελέχη της ΕΚΤ- συζητά για διαδικασίες επιμήκυνσης των αποπληρωμών, όχι όμως πριν το φθινόπωρο και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σενάριο με πολύ λίγες πιθανότητες, θα σηματοδοτούσε μάλλον θέμα επάρκειας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αφού το ελληνικό αίτημα αφορά 82 με 83 δις ευρώ και ο ESM μόνος του φαίνεται να μπορεί να παράσχει έως 50 δις. Αν από την άλλη, αν υπάρξει υπαναχώρηση του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, κάτι που επίσης δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αυτό θα σήμαινε ότι θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ίσως υψηλότερα πλεονάσματα.

Αλλά η ελληνική πλευρά φαίνεται μέχρι στιγμής «στριμωγμένη» και στο ζήτημα του χρόνου, καθώς οι μέρες περνούν και στις 20 Αυγούστου η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ήδη κλείσει ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα που χρειάζονται εκείνη τη μέρα για την αποπληρωμή των ομολόγων 3,2 δις της ΕΚΤ. Κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κάποιες μέρες πριν για να κυρωθεί από το Eurogroup, την ελληνική Βουλή και τα υπόλοιπα κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η συμφωνία, τότε μάλλον θα προωθηθεί το σενάριο για δάνειο-γέφυρα ύψους 5 δις μέχρι το Σεπτέμβριο, κάτι που πιθανότατα όμως θα απαιτούσε και νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας πολύ δύσκολος Αύγουστος είναι προ των πυλών…

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr