ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Έως τη 13η Ιουλίου του 2015. Τώρα σιωπή

0

Της Γεωργίας Μελίδου

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εγχαράξει μια ρωγμή στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ σημασιοδοτήθηκε ως παράταξη φέρουσα αριστερά προτάγματα, «αριστερό κόμμα» ή ακόμα και «η αριστερά στην Ελλάδα» στην καλύτερη περίπτωση σχετικά με την εικόνα που θέλησε να καλλιεργήσει μέσω της ιδεολογίας που πρότασσε. Δεν έγκειται όμως εδώ η ιστορική τομή που έφερε.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ στους 5 μήνες διακυβέρνησής του, κατάφερε έναν πρωτόγνωρο διχασμό.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δίχασε σε σχέση με τη δυνατότητα της επιτυχίας ή όχι του αριστερού-αντιμνημονιακού προτάγματός του. Η βαθιά διαφορά που ιστορικά ενέγραψε, έγκειται στο ότι τα προηγούμενα κόμματα όντας στην εξουσία, ασχέτως από ποιες τάξεις νομιμοποιούνταν, είχαν συνάψει ένα άρρητο «αντικοινωνικό συμβόλαιο» με το εκλογικό σώμα: επί των κυβερνήσεων ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είχαν a priori αποδεχτεί την απόσταση μεταξύ της ρητορικής – των προταγμάτων – των εξαγγελιών του εκάστοτε κόμματος και της λειτουργίας που τελικά ακολουθούσε. Κοινώς το μοντέλο της σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα, εδραζόταν επί μιας φριχτής κοινωνικής παραδοχής του ψεύδεσθαι από τη μεριά των εκλεγμένων κυβερνήσεων προς τους ψηφοφόρους.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την πίστη και τη νομιμοποίηση να διχάζει επί των δυνατοτήτων του όσον αφορά στη διεκπεραίωση των δεσμεύσεών του και όχι επί της αναντοιστιχίας του λόγου του με την πολιτική βούληση της εφαρμογής του. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κατάφερε να καταδείξει αυτήν την πίστη στην εντιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα όσων του αντιτάσσονται ή τον μέμφονται. Κινήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, έως και άνθρωποι προσκείμενοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο ψήφισαν ΟΧΙ προσβλέποντας σε μια ευκαιρία ρήξης, αλλά και σε μια δήλωση ανυπακοής στους εκβιαστικούς μηχανισμούς του σύγχρονου κεφαλαίου. Οι πολίτες, οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις, οι εκατοντάδες διανοητές απ’ όλη την Ευρώπη που τάχθηκαν υπέρ του όχι, δεν κόπτονταν απαραίτητα για το κομματικό πεπρωμένο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και για τις λεπτομέρειες της στρατηγικής που επρόκειτο να ακολουθήσει. Είχαν όμως τη βεβαιότητα πως το OΧΙ δεν προοριζόταν να καταστεί ένα λεηλατημένο θλιβερό σύμβολο.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, επαγγελλόταν πως μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα αντίστασης στις ευρωπαϊκές οικονομικές ελίτ που απομυζούν ολόκληρους πληθυσμούς.

Έως τη 13η Ιουλίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε την πίστη πως η αστική δημοκρατία μπορεί και να λάβει χαρακτήρα δημοκρατίας.

Τώρα Σιωπή.

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr