ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά μας από το capital control

0

Εχθές το βράδυ ανακοινώθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση έλεγχος κεφαλαίων ως προς τις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό και τραπεζική αργία μέχρι τη Δευτέρα 06 Ιουλίου. Η απόφαση λήφθηκε από το ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Οικονομικών ύστερα από υπόδειξη της Τράπεζα της Ελλάδας (η οποί να σημειωθεί είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ – η ΕΚΤ δεν διέκοψε την ρευστότητα των τραπεζών μεν, αλλά δεν αύξησε και το όριο του ELA) για λόγους δημοσίου συμφέροντος ξεπερνώντας έτσι το σκόπελο της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων.

Γιατί επιβλήθηκε όμως ο έλεγχος κεφαλαίων; Για τον πολύ απλό λόγο να σταματήσει η εκροή καταθέσεων που θα τίναζε όλο το τραπεζικό σύστημα στον αέρα υπό τον φόβο της πτώχευσης ή της εξόδου από την ευρώ (να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός νομικά). Επίσης η μη καταβολή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30/06 ΔΕΝ είναι χρεοκοπία, δεν μπαίνουμε σε χρεοστάσιο, αλλά αποτελεί ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών αυτές τις ημέρες;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΦΕΚ:

  • Καθορίζεται ημερήσιο όρο ανάληψης ανά κάρτα 60 ευρώ (όσοι έχουν κάνει διασπορά καταθέσεων σε διαφορετικές τράπεζες ή λογαριασμούς, αυτόματα έχουν δυνατότητα αναλήψεως για μεγαλύτερο ποσό καθημερινά).
  • Εξαιρούνται από την απαγόρευση των τραπεζικών συναλλαγών όσοι λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις χωρίς χρεωστική κάρτα(αναμένεται ανακοίνωση σε ποια υποκαταστήματα θα εξυπηρετούνται).
  • Οι αγορές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών συνεχίζονται γίνονται χωρίς κανένα περιορισμό.
  • Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για κάρτες που έχουν εκδοθεί στον τουρισμό, έτσι ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός.
  • Για τις εισαγωγές θα απαιτείται άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προηγουμένως θα κατατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Τέλος στις προπληρωμένες κάρτες δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή.

O περισσότερος κόσμος έχοντας τουλάχιστον χρεωστικές κάρτες, μπορεί χρησιμοποιώντας τες, να μην μειώσει την αγοραστική του δύναμη. Oι καταθέσεις παραμένουν διασφαλισμένες.

Κώστας Παππάς

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr