ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σαμίρ Αμίν: Θαυμάζω το θάρρος των Ελλήνων – Από το Διεθνές Συνέδριο στους Δελφούς για την κρίση

0

Η ελληνική κρίση στο πλαίσιο της κρίσης της ευρωζώνης βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στους Δελφούς με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Ο γνωστός οικονομολόγος και αριστερός θεωρητικός Σαμίρ Αμίν, ο οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρειθ αλλά και ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι Μάικλ Χάντσον είναι μερικά μόνο παραδείγματα από όσους βρέθηκαν εκεί.

Συντονιστής της πρωτοβουλίας ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ στο συνέδριο συμμετείχαν ακόμα ο δικηγόρος και συνταγματολόγος Δημήτρης Μπελαντής, ο καθηγητής της Νομικής Γιώργος Κασιμάτης αλλά και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης.

Από τις τοποθετήσεις στη διάρκεια του συνεδρίου ξεχώρισε εκείνη του Τζέιμς Γκάλμπρειθ, ο οποίος ανέφερε ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τη δημοκρατία.

«Υπήρξε ένα κίνημα φιλικό προς την Ευρώπη, δημοκρατικό αντί για ένα ακροδεξιό. Υποτιμήθηκε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις» είπε ο κ. Γκάλμπρειθ.

«Το ερώτημα είναι αν η κοινωνική κατάσταση και πολιτική κατάσταση θα κρατήσει. Είναι ένα τεστ  που είναι αναπόφευκτο. Αν αντιμετωπιστεί με επιτυχία θα αντηχήσει σε όλον τον κόσμο. Στο ερώτημα του τι πρέπει γίνει. Θα πρέπει να σκεφτούμε τις ηθικές μας υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό. Δεν είναι μόνο η μοίρα της ώρας, αλλά και η ικανότητα να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη πορεία. Η δυνατότητα ελπίδας είναι αυτό που διακυβεύεται» τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο κ. Αρσένης ανέφερε ότι η συνταγή που προτείνει η Ευρώπη για τη διέξοδο από την κρίση δεν μπορεί να είναι διαφορετική γιατί κινείται στα πλαίσια που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Υπάρχει μια σύγκρουση λοιπόν. Είναι ένα θέμα να αντιμετωπίσει η Ένωση το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει μια κρίση. Είτε θα διαλυθεί είτε θα μεταρρυθμιστεί ώστε να προκύψει μια πλήρης ένωση, με κεντρική τράπεζα που θα μπορεί να δανείζει και να ανακυκλώνει πόρους, χωρίς μόνιμα ελλείμματα και πλεονάσματα σε χώρες. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις έχουν παραδοθεί. Δεν περιμένω από τη δεξιά να αντικαταστήσουν το Μάαστριχτ» είπε ο κ. Αρσένης.

Τόνισε ακόμα ότι από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα έχουν πέσει αρκετά χρήματα στην Ελλάδα, αλλά τα λυμαίνεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

«Η ελληνική οικονομία είναι δέσμια μιας κλίκας ανθρώπων που ελέγχουν τις τράπεζες, τα MME και τμήματα του πολιτικού τόξου μέσω των οποίων εξάγουν πλούτο από την ελληνική οικονομία αλλά δεν παράγουν. Αυτή η κλίκα δεν επιτρέπει σε υγιείς δυνάμεις να αναπτυχθούν».

«Το θέμα για τον Τσίπρα δεν είναι να πετύχει συμφωνία. Η μεγάλη πρόκληση είναι να εξαρθρώσει αυτήν την ομάδα που κρατά αιχμάλωτη την οικονομία και να απελευθερώσει τις δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν. Πρέπει να διαχειριστεί το χρόνο και πρέπει να περάσουν από το τραπεζικό σύστημα πόροι στην παραγωγή, στη γεωργία, στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία και να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδος. Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ ότι δεν ήταν προετοιμασμένος θα μπορέσει να βρει τη λύση. Εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του κόσμου» τόνισε ο Γεράσιμος Αρσένης.

Η συνέντευξη Τύπου – Ο Σαμίρ Αμίν για την έξοδο απ’ την κρίση

Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, γύρω από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση στους Δελφούς. Λόγω και των πολιτικών εξελίξεων βέβαια, τη συζήτηση στη συνέντευξη απασχόλησε βασικά η επικαιρότητα και το σχέδιο που πρέπει να προτάξει η Ελλάδα μέσα στο δυσμενές περιβάλλον του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση και το καλωσόρισμα στους δημοσιογράφους, ο  συντονιστής της πρωτοβουλίας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου, λέγοντας ότι αυτό ήταν η Ευρώπη του Μάαστριχτ και πώς αυτή μπορεί να ιδωθεί στη σημερινή συγκυρία. Το δόγμα του ευρω-φιλελευθερισμού, ως σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρώπης, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μίλησε για το έλλειμμα δημοκρατίας που παρατηρείται σε μια τέτοια Ευρώπη, παρομοιάζοντας το Ντράγκι με «πρωθυπουργό της Ευρώπης» λόγω των υπεραρμοδιοτήτων που έχει δώσει το ευρωσύστημα στον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Αλλά και το ζήτημα των γεωπολιτικών εντάσεων μπήκε στην ατζέντα του συνεδρίου με τον κ. Κωνσταντακόπουλο να αναφέρεται ειδικά στις συγκρούσεις της Ουκρανίας και στο πώς αυτές συνδέονται με την πανευρωπαϊκή διελκυστίνδα δυνάμεων.

Επίσης, το συνέδριο – όπως είπε ο κ. Κωνσταντακόπουλος – φαίνεται να απασχόλησε και η πολιτιστική φυσιογνωμία της σημερινής Ευρώπης και οι ειδικές επιρροές που δέχεται σε αυτό το επίπεδο από τις ΗΠΑ.

Η ερώτηση που ακολούθησε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με την άποψη των παρευρισκόμενων για το σχέδιο και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης «άναψε» τη συζήτηση.

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Έλμαρ Αλσφάτερ, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν κάνουν λόγο για συμφωνία «εννοούν παράδοση», προσθέτοντας ότι πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τις κόκκινες γραμμές της. Ο κ. Αλσφάτερ δήλωσε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αποπληρωθεί και σε γενικές γραμμές τάχθηκε υπέρ της επιχειρηματολογίας της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα αυτό.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Μάικλ Χάντσον, είπε ότι οι επονομαζόμενοι «θεσμοί» «έχουν τη δύναμη να εκβιάζουν» και έτσι όπως τείνει να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση, το όραμα για μια εναλλακτική Ευρώπη της εργασίας, της αλληλεγγύης και της οικολογίας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ακόμα, ο Ρώσος διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα Μπόρις Καγκαρλίτσκι, σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου και το πώς αυτό θα επηρεάσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας, επισήμανε ότι το έργο αυτό «είναι πιο σημαντικό ίσως για την Gazprom παρά για τη Ρωσία». Κι αυτό γιατί η ρωσική εταιρεία αναζητά τρόπους να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Δύση και τη δυτική αγορά, μέσα στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη σχέση της Ρωσίας με την Ε.Ε. Το πέρασμα του αγωγού από Τουρκία και Ελλάδα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα αποτελέσει έτσι μία δίοδο προς την Ευρώπη και τις αγορές της.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκιουλιέτο Τσέζα αναφερόμενος και εκείνος στον αγωγό, τόνισε ότι η σύναψη της εν λόγω συμφωνίας δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα αλλά και «για την Ευρώπη συνολικά». Εξέφρασε ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι φοβάται μία πιο γενική σύρραξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συμβολή του Σαμίρ Αμίν στη συζήτηση. Έθεσε ως επιτακτική ανάγκη, για την επιτυχία ενός αριστερού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την αποδέσμευση από το ασφυκτικό πλαίσιο των θεσμών της ευρωζώνης.

«Θαυμάζω το θάρρος των Ελλήνων και το θάρρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Σαμίρ Αμίν, τονίζοντας ωστόσο ότι στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση» καθώς και ότι οι δανειστές- εταίροι «θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα».

Υπέρ της ίδιας άποψης τάχθηκε σε γενικές γραμμές και ο Βούλγαρος Ζακάρι Ζακάριβ, πρόεδρος του ‘Slaviani Foundation’, λέγοντας ότι κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να κινηθεί σε δρόμους ανάπτυξης χωρίς ένα περιθώριο αυτονομίας στον τρόπο που σχεδιάζει την οικονομία του, στους χρηματοπιστωτικούς του θεσμούς κλπ.

Επίσης, και ο Σαμίρ Αμίν αλλά και άλλοι σύνεδροι αναφέρθηκαν στη σημασία που θα έχουν για τον προσανατολισμό της Ευρώπης αλλά και για το ελληνικό θέμα οι ισπανικές εκλογές και μια ενδεχόμενη νίκη των Podemos. Το φθινόπωρο – οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ισπανία – μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική της πάνω σε νέα δεδομένα, ήταν το γενικό μήνυμα που βγήκε από τη συζήτηση.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ζητήσαμε από το Σαμίρ Αμίν να μας εξηγήσει περισσότερο την πρότασή του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το πώς μια αριστερή κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα μετά από μία τέτοια εξέλιξη, που προβλέπεται αρκετά δύσκολη για την πλειονότητα της κοινωνίας.

«Δεν έχω κάποιο έτοιμο εκτυπωμένο σχέδιο στην τσέπη μου» δήλωσε ο Σαμίρ Αμίν, τονίζοντας ότι αυτό «δεν είναι θέμα εκλογών αλλά μίας μόνιμης κινητοποίησης που θα απευθύνεται στο λαό, που θα του εξηγεί τα πράγματα, θα του λέει ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, θα πάρουμε ορισμένα μέτρα. Αλλά οι πλούσιοι θα πληρώσουν».

«Αυτή θα είναι μια δύσκολη εποχή, αλλά τουλάχιστον ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Παραμένοντας όμως στην ευρωζώνη, παραμένουμε σε μια καταστροφική κατάσταση για πάντα» κατέληξε ο Σαμίρ Αμίν.

Γιώργος Διάκος

 

 

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr