ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Νέφος» γύρω από την υπόθεση της φωτιάς στον Ασπρόπυργο – Δηλώσεις του αν. υπ. Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στο inagreece

0

Πολλά διαφορετικά προβλήματα έφερε στην επιφάνεια η φωτιά που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Πρώτα απ’ όλα βέβαια ανησυχία υπάρχει για το τοξικό νέφος που δημιούργησε η καύση των πλαστικών και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Μόλις την περασμένη Τρίτη η Περιφέρεια Αττικής δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε ο «Δημόκριτος» σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και μετρήσεις συγκεντρώσεων διοξινών, φουρανίων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων και άλλων βλαβερών ουσιών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα που εξέδωσε το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του κ. Λεόντιου Λεοντιάδη (υπαγόμενο στο «Δημόκριτο»), «τα επίπεδα των διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων που μετρήθηκαν την 9η Ιουνίου 2015 σε δείγματα αέρα στην περιοχή του Ασπρόπυργου, σε απόσταση 100 μέτρων από την πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα υψηλά».

Πιο συγκεκριμένα, «οι τιμές διοξινών που μετρήθηκαν στην παρούσα μελέτη είναι υψηλές και παρόμοιες με αυτές που έχουν μετρηθεί σε αντίστοιχες πυρκαγιές όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικών στα υλικά που καίγονται. Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές αναμένεται να επανέλθουν στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Οι διοξίνες όμως που έχουν παραχθεί επικολλούνται στην σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης».

«Οι τιμές που μετρήθηκαν για τα αιωρούμενα σωματίδια υπερβαίνουν κατά πολύ τις οριακές τιμές που ορίζει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα» αναφέρεται στην έκθεση αποτελεσμάτων του «Δημόκριτου».

aspropurgos_

Να σημειωθεί επίσης ότι από προηγούμενες μελέτες «σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση σε απόσταση έως και 5 χλμ. από την εστία της πυρκαγιάς, με την επιβάρυνση να μειώνεται αυξανομένης της απόστασης και λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του αέρα κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς».

Πάντως, με βάση τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και για την προστασία της δημόσιας υγείας, το εργαστήριο του «Δημόκριτου» προτείνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πυρκαγιά στην θέση Πεύκο Μαυράκη στον Ασπρόπυργο θα πρέπει άμεσα

  • Να απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των οικόσιτων πουλερικών και άλλων ζώων.
  • Τα αιγοπρόβατα να περιορισθούν στα μαντριά τους και να τρέφονται με ζωοτροφές ή όπου δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πέραν των 5 χλμ. από την θέση της πυρκαγιάς.
  • Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
  • Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά δεν απορροφούν τους οργανικούς ρύπους αλλά αυτοί επικάθονται στην επιφάνειά τους. Πρέπει να γίνει σύσταση για σχολαστικό πλύσιμο πριν την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή κοντά στην εστία της πυρκαγιάς».

Αναμένονται ακόμα οι μετρήσεις και άλλων ουσιών όπως των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων ενώ θα γίνει ανάλυση διοξινών και σε δείγματα επιφανειακών υδάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής παρέλαβε και δημοσίευσε μία ακόμη έρευνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων «στα περισσότερα σημεία που πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και κυρίως στις αστικές περιοχές του Δήμου Ασπροπύργου περιμετρικά της δραστηριότητας (εν. της πυρκαγιάς) ήταν κάτω από τις τιμές ορίου που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιμή 25 μg/m3 /24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 μg/m3 /έτος)» ενώ «μόνο σε δύο σημεία» της πέριξ της πυρκαγιάς περιοχής ανιχνεύτηκαν μέγιστες τιμές μεγαλύτερες των προαναφερθέντων ορίων, κι αυτές όμως μειούμενες σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου δήλωσε στο inagreece ότι ένα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τις ρυπαντικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς είναι η παρουσία του τεράστιου όγκου από αποκαΐδια στην τοποθεσία του εργοστασίου και άρα προκύπτει η ανάγκη αποκαθαρισμού τους.

Το εργοστάσιο και η κερδοσκοπία γύρω απ’ την ανακύκλωση

Πέρα όμως από την τοξικότητα του νέφους και των ρύπων που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, το ίδιο φαίνεται να «βρωμάει» και το πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούσε η συγκεκριμένη μονάδα τα τελευταία χρόνια.

Κατ’ αρχάς, εντυπώσεις προκαλούν τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με δήλωση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής αρχιπύραρχου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου στο news247.gr (ο οποίος συντόνισε το έργο της κατάσβεσης):

«Τα εξαγόμενα από τις έρευνες συμπεράσματα, που διενεργεί το ανακριτικό της ΠΥ, αποκλείουν την εκδήλωση της εστίας στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή στον αύλιο χώρο του. Συντείνουν στην εκδοχή του υπαίθριου εμπρησμού εκτός του συγκροτήματος, ο οποίος με τη συνέργεια του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εξάπλωσε άμεσα τις φλόγες στους σωρούς των εύφλεκτων υλικών».

Ποια όμως μπορεί να είναι τα κίνητρα για ένα τέτοιο εμπρησμό;

Η συγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης, με την επωνυμία «Γενική Ανακύκλωση Χάρτου Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ» (ιδιοκτησίας Δ. Λαζόπουλου που συνελήφθη για υποβάθμιση περιβάλλοντος) ανήκε στα λεγόμενα ΚΔΑΥ. ΚΔΑΥ σημαίνει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Τι κάνει ένα ΚΔΑΥ;

Είναι μία εταιρεία – εγκατάσταση η οποία στα πλαίσια σύμβασης με δήμους (ή και με ιδιώτες), συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα -που πετάμε στους περίφημους μπλε κάδους- και προβαίνει στη διαδικασία της διαλογής, δηλαδή τα χωρίζει σε κατηγορίες (αλλού το αλουμίνιο, αλλού το χαρτί κλπ.). Στη συνέχεια, γίνεται ποιοτική αναβάθμιση και δεματοποίηση ανά υλικό. Έτσι μπορούν να επιτευχθούν οι απαιτήσεις ποιότητας για την απορρόφησή τους από την αγορά και εξασφαλίζονται υψηλότερες τιμές πώλησης.

Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΔΑΥ;

Τα ΚΔΑΥ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως πιστοποιούνται, αδειοδοτούνται και ελέγχονται από τον ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), που υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο φαίνεται να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας διαδικασίας με πολλά σκοτεινά σημεία.

Όπως δήλωσε στο inagreece ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου το εργοστάσιο αυτό είχε άδεια, αλλά υπήρχαν πολλά πράγματα εκεί που δεν πήγαιναν καλά. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, τα τελευταία χρόνια στο εργοστάσιο επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα για παράβαση περιβαλλοντικών όρων. Τόνισε ακόμα ότι «είναι γνωστό ότι στο εργοστάσιο είχαν σκοτωθεί δύο άνθρωποι και ένας ακρωτηριάστηκε». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των εργαζομένων ήταν μετανάστες.

Επίσης, «είναι γνωστό» λέει ο κ. Βασιλείου «ότι ο κύριος Λαζόπουλος (ο ιδιοκτήτης) χρώσταγε 6 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ».

Ο κ. Κλεφτοσπύρος, διοικητής της Πυροσβεστικής, ανέφερε ακόμα ότι η Υπηρεσία έχει ασχοληθεί επαλειμμένα με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι βάση των δικογραφιών «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδηλωθεί ισάριθμες πυρκαγιές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων». Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από κάθε πυρκαγιά επεκτεινόταν ο χώρος των εγκαταστάσεων.

Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος δηλώνουν στο inagreece ότι «λίγες μέρες πριν από την πυρκαγιά το υπουργείο επισήμανε ότι από τις προτεραιότητές του είναι ο διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος όλων των οργανισμών –πιστοποιημένων και μη- φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με την ανακύκλωση, όπως και εάν τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις οι προβλεπόμενες νόμιμες προϋποθέσεις».

«Είναι προφανές ότι στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνονται και τα ΚΔΑΥ» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι. «Έκπληξη προκάλεσε ότι λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώθηκε η τέταρτη πυρκαγιά στον εν λόγω χώρο. Προφανώς μέσα σε μια πυρκαγιά καίγονται και διάφορα βιβλία, έγγραφα κλπ. και δεν είναι ευχερής ο διαχειριστικός και λογιστικός έλεγχος».

Επίσης, «συνήθως όλα τα ΚΔΑΥ είναι ασφαλισμένα από πυρκαγιά».

Από τις πρώτες έρευνες που έγιναν στο χώρο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο διαπιστώθηκε ότι εκεί υπήρχαν αξιοσημείωτες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα (τα σύμμεικτα είναι τα συμβατικά σκουπίδια τα οποία δεν ανακυκλώνονται).

«Απεδείχθη ότι εκεί πέρα δεν ήταν χώρος απλά ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και άλλων υλικών που ξέφευγαν πολύ από την αδειοδότηση της επιχείρησης» δήλωσε αποκλειστικά στο inagreece ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

tsironis_

Τα σύμμεικτα όμως μπορεί να είναι και ανακυκλώσιμα σκουπίδια με οργανική ύλη απάνω τους (όπως π.χ. μία πλαστική συσκευασία με κρέας), τα οποία ένα ΚΔΑΥ πρέπει να επεξεργαστεί για να διαχωρίσει το ανακυκλώσιμο (το πλαστικό) από το μη ανακυκλώσιμο (το κρέας). Απ’ ότι φαίνεται, όμως, πολύ συχνά σκόπιμα δεν το κάνει.

Μπορεί, επομένως, ένα ΚΔΑΥ να πληρώνεται για να επεξεργάζεται τα σύμμεικτα αλλά στην πραγματικότητα να τα συλλέγει και να τα πετάει κατ’ ευθείαν στο ΧΥΤΑ της Φυλής, χωρίς επεξεργασία και διαλογή. Η διαδικασία αυτή είναι μία αλυσίδα κερδοσκοπίας, στην οποία οι κρίκοι είναι πολλοί. Οι παράγοντες των ΚΔΑΥ αλλά και δημοτικοί άρχοντες μπορεί να είναι εν δυνάμει συμμέτοχοι σε μια τέτοια διαδικασία. Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα ανακύκλωσης –και οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτά- επιδοτούνται από το κράτος.

Ο Θωμάς Μπιζάς, πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, κατήγγειλε στο news247.gr ότι η παρουσία σύμμεικτων απορριμμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο για τα περισσότερα από τα λεγόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Ο κ. Μπιζάς εξήγησε ότι μπορεί τα ΚΔΑΥ να πληρώνονται από τους πελάτες (εταιρείες, δήμους κ.α.), για παράδειγμα με 30 ευρώ τον τόνο, για να πάρουν τα απορρίμματά τους και στη συνέχεια ως πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης τα διοχετεύουν δωρεάν ως υπολείμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Σημείωσε ότι τα υλικά από τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμα) αποθέτονται χωρίς καμία επιβάρυνση στον ΧΥΤΑ. Διαφορετικά θα στοίχιζαν 60 ευρώ τον τόνο. Με τον τρόπο αυτό υπογράμμισε ο κ. Μπιζάς, αναπαράγεται μια νοσηρή κατάσταση η οποία γιγαντώθηκε με την άγνοια ή ανοχή των ιθυνόντων κατά την τελευταία 20ετία.

Οι κύκλοι του υπουργού Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν υπόνοιες για μια τέτοια διαδικασία συλλογής απορριμμάτων σε ΚΔΑΥ τα οποία χωρίς διαλογή και επεξεργασία καταλήγουν κατ’ ευθείαν στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ο κ. Μπιζάς τόνισε ακόμα ότι «γνωρίζουμε και άλλα ΚΔΑΥ στην περιοχή που έχουν γίνει παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης και έχουν στις εγκαταστάσεις τους στοιβαγμένους χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές αυτό το άθλιο κύκλωμα που μαζεύει κάθε είδους απόβλητα και τα βάζει στην Φυλή σαν υπολείμματα επεξεργασίας». Με τον όρο υπολείμματα εννοούνται τα απορρίμματα που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας και είναι κατάλληλα για ταφή.

Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με το περιστατικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης επισήμανε στο inagreece ότι «υπάρχει προανάκριση της πυροσβεστικής και περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, για το αν θα διωχτούν και σε ποιο επίπεδο θα διωχτούν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις και για το ότι έθεσαν σε περιβαλλοντικό κίνδυνο τους πολίτες».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr