ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Διεθνές συνέδριο Δελφών: Νοσοκομείο χωρίς εντατική η «λύση» για την ελληνική κρίση

0

Με νοσοκομείο που λειτουργεί χωρίς να έχει τμήμα εντατικής θεραπείας, παρομοίωσε ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, καθηγητής του πανεπιστημίου Austin του Texas, την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. «Ενώ χρειάζεται ειδική εντατική θεραπεία, το μόνο που κάνει το ιατρικό συμβούλιο είναι να παρέχει τις συνταγές που γράφουν τα βιβλία»

Ο Αμερικανός καθηγητής είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται από χθες μέχρι και σήμερα στους Δελφούς, και είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση και στην αναζήτηση εναλλακτικών στο νεοφιλελευθερισμό.

delfoi_synedrio

Δύο βασικούς τομείς ως υπεύθυνους συντελεστές για την ελληνική κρίση θεωρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γεράσιμος Αρσένης:

– Την ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς κύριο μέλημα της είναι να υπερασπίσει μία ιδεολογία»

– Το γηγενές ελληνικό πρόβλημα, το οποίο εντόπισε «σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων που ελέγχουν την πολιτική, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης». Μία ομάδα η οποία εξάγει πλούτο αλλά δεν παράγει πλούτο, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει άλλες δυνάμεις να αναπτυχθούν.

Κατέληξε λέγοντας ότι για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πρωταρχικό μέλημα θα είναι να αποκομίσει τα μέγιστα από την ευρωζώνη, αναφορικά δε για να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ομάδα παραγόντων.

Στην εισηγητική του ομιλία ο συγγραφέας και ένας εκ των διοργανωτών του Συνεδρίου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι αν η Αριστερά χάσει αυτή την ευκαιρία, σειρά δεν θα πάρει η συντηρητική Δεξιά αλλά η ακραία φασιστική δεξιά.

Ενθουσιώδης ήταν η ομιλία του συμβούλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Η Αριστερά» της Γερμανίας, Στέφαν Στίερλε, ο οποίος έθεσε το θέμα της διαφοροποίησης και παράλληλα της σύνδεσης των εννοιών «εθνικισμού» και «διεθνισμού».

Κατά τη διάρκεια των πρωινών εργασιών του Συνεδρίου τον λόγο πήραν επίσης ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, ο νομικός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπελαντής, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος της Κύπρου, Παναγιώτης Παντελίδης, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μισούρι, Μάικλ Χάντσον, ο βουλευτής Αμμοχώστου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Νίκος Κουτσού, η Γαλλίδα Οικοσοσιαλίστρια Κορίν Μορέλ Ντερλώ και άλλοι.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα ενώ σήμερα, Κυριακή, η θεματολογία του περιστρέφεται σε ζητήματα γεωπολιτικού περιεχομένου.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr