ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ελληνική κρίση, Ρωσία, Δύση και αναζήτηση εναλλακτικών στο νεοφιλελευθερισμό σήμερα και αύριο στους Δελφούς

0

Στην Ελλάδα και στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας επικεντρώνεται το μεγάλο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην περιοχή των Δελφών (ξενοδοχείο Ανεμόλια), με τη συμμετοχή μιας πλειάδας διεθνώς γνωστών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των δεκάδων συνέδρων που συμμετέχουν περιλαμβάνονται ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο επίσης γνωστός Ρώσος διανούμενος Μπαρίς Καγκαρλίτσκι, ο κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν ακαδημαϊκός Σεργκέι Γκλάζιεφ (θα συνδεθεί μέσω σκάιπ, γιατί η ΕΕ τον έχει περιλάβει στη λίστα των κυρώσεων και δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα), ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, «Γιατρός» Βάσσος Λυσσαρίδης, ο Ιταλός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής Τζιουλλιέττο Κιέζα, ηγετικά στελέχη του γαλλικού «Κόμματος της Αριστεράς» και του πορτογαλλικού «Αριστερού Μπλόκου», ο ‘Ελμαρ Αλτφάτερ, από τους γνωστότερους Γερμανούς οικονομολόγους, όπως και στελέχη του κόμματος «Linke», ο γνωστός οικονομολόγος και παλαιός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου Samir Amin, ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο πρώην Υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και πολλοί άλλοι. Ο πρώην Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Πωλ Ρόμπερτς, που δυστυχώς δεν μπορούσε να ταξιδεύσει, θα συνδεθεί επίσης μέσω σκάιπ. Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης έχει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Το συνέδριο δεν ασχολείται μόνο με την ευρωπαϊκή – και ιδίως, την ελληνική κρίση, ως την πλέον οξεία εκδήλωση της πρώτης – αλλά και με την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και τον κίνδυνο τόσο ενός νέου «ψυχρού» πολέμου, όσο και μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και άλλες περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.

Στο “τραπέζι” πέφτει και το θέμα της αναζήτησης εναλλακτικών στο σύστημα του «ευρωφιλελευθερισμού» που κυριάρχησε στην ΕΕ, ιδίως μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνο της σημερινής βαθιάς κρίσης. Μιας αναζήτησης εναλλακτικών τόσο σε επίπεδο προγραμματικό και «οράματος», όσο και στο επίπεδο των στρατηγικών, των μεθόδων και των πολιτικών εργαλείων.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ‘Ιδρυμα Λυσσαρίδη, από το ρωσικό Ινστιτούτο για την Παγκοσμιοποίηση και τα Κοινωνικά Κινήματα, από το ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), από το «Forum Mondial des Alternatives» και από το «agora-dialogue.com».

Να σημειωθεί πως η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και μερικοί από τους συνέδρους που θα παραμείνουν και τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα συναντηθούν με όσους δημοσιογράφους το επιθυμούν στο ξενοδοχείο «New Hotel», Φιλελλήνων 16, το μεσημέρι της Δευτέρας 22ας Ιουνίου στις 12.00.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr